Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Opinii & Editoriale 12 Iunie 2018, ora 07:52

Marime Font

Avem primar

Nu putem zice că biruința lui Andrei Năstase a fost imprevizibilă, deoarece votul a aparținut revoltei împotriva lui Dodon. În bătălia din turul doi, s-au încadrat nu doi concurenți reali, ci două grupări: cea socialistă, a lui Dodon, pe de o parte, și gruparea Țopilor din Germania, reprezentată de PPDA, pe de altă parte.  

Noi, basarabenii, suntem oameni ciudați, care călcăm de mai multe ori pe aceeași greblă. Și de data asta am ales răul mai mic, deoarece Ivan Ceban și Andrei Năstase sunt la fel, cel puțin la prima vedere. Am impresia că ambii vor să fie cât mai aproape de banii publici, adică în imediata apropiere a puterii. Unuia i-a reușit, celălalt l-a felicitat, dar lupta va continua până în 2019, când vor avea loc alegerile locale ordinare. Nu putem exclude că Andrei Năstase își va aduce la Primărie frații, cumetrii și susținătorii, iar Ceban, în calitate consilier municipal, va sta de veghe, ca să-l prindă pe picior greșit.

Cred că primarul nou-ales va transforma Primăria într-o tribună de luptă anti-Plahotniuc, dar ce vor avea de câștigat locuitorii municipiului din aceasta? Vor avea aceleași drumuri sparte și prost luminate, același transport public precar, același haos în parcuri, scuaruri, cluburi de noapte și pe străzi? Poate că echipa lui Năstase își croiește astfel un drum, treaptă cu treaptă, pentru alegerile parlamentare, care-s foarte aproape?
Să vedem întâi de toate care-s așteptările alegătorilor. Sunt simple, ca bună ziua: străzi asfaltate, trotuare pentru pietoni, nu pentru mașini, hrană calitativă în școli și grădinițe, lumină pe străzi și în curți, parcări normale, curățenie peste tot. Ce experiență în administrarea problemelor unei capitale o are noul primar? Dacă nu o are, s-ar putea ca și anul următor să fie unul ratat pentru Chișinău.Pentru a câștiga încrederea oamenilor, Năstase va trebui să nu mai facă ceea ce a făcut până acum. Nici politică, nici demagogie, nici „plâns profund” că nu i se permite să acționeze după cum crede el de cuviință. Andrei Năstase va trebui să fie un gospodar bun al celui de-al doilea oraș, ca mărime, din România Mare. Numai atunci va fi luat în serios de către toți cei care au votat răul cel mai mic, conform vechii tradiții moldovenești.


Un articol de: Alexandra Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md