Editorial

Avem societate civilă, nu avem lideri

Nu contează câţi oameni au fost pe 6 septembrie, în PMAN, e important că aceşti oameni au avut şi au curajul să iasă la protest, să-şi ceară drepturile, să militeze pentru o viaţă mai bună şi o ţară lipsită de corupţie, politicieni ipocriţi şi oligarhi monopolişti. Unica problemă este că acest protest, iarăşi, nu va schimba nimic, pentru că e un protest fără un plan de acţiune şi fără un lider credibil. Avem societate civilă, însă nu avem un lider care să-i conducă.

Platforma DA e confuză şi nu are idee ce să facă dacă guvernul cade. Unii din membrii platformei DA în general au un trecut politic dubios, iar acum au tupeul să ne spună că va mai bine cu ei. Să ne imaginăm că guvernul demisionează. Ce facem mai departe? Pe cine punem în locul actualilor corupţi? Situaţia de acum e un fel de deja vu dureros, unul care ne aminteşte de aprilie 2009, atunci când în locul PCRM a venit o clasă politică care promitea schimbarea. Cu siguranţă, după 2009 au venit schimbările, dacă în timpul guvernării PCRM situaţia social-politică era şubredă, odată cu venirea PLDM, PD şi PL situaţia a devenit deplorabilă. Şi acum riscăm să călcăm pe aceeaşi greblă, să-i înlocuim pe actualii corupţi cu o duzină de corupţi noi, proaspeţi, gata să preia puterea şi să conducă după aceeaşi schemă. Se schimbă feţele actorilor, însă filmul rămâne acelaşi. Pentru că nu are nici un protagonist.

E timpul să identificăm nişte lideri, iar dacă nu există, să-i creăm. După asta putem face orice: protest de amploare, Maidan sau chiar revoluţie. Până atunci lumea protestează, însă mulţi din protestatari deja realizează că acest protest, ca şi toate celelalte, nu va aduce nicio schimbare spre bine. În acest context e clar că toate partidele din actuala guvernare susţin ideea anticipatelor. Nu au de ce să se teamă, nu există nici un contracandidat serios. Există doar aceleaşi feţe şi aceiaşi actori. Şi eu nu mai am încredere în aceşti actori de şcoală veche. Am privit acest film timp de 30 de ani şi sunt sigur că finalul nu e deloc fericit, nici de această dată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *