Actualitate

Averi puse pe tapet. Candidaţii la Primăria Chişinău şi-au prezentat declaraţiile pe venit

Potrivit declaraţiei de avere, Andrei Năstase a trăit din banii soției, stabilită în Germania, care a câştigat 64 de mii de euro. O altă sursă de venit au fost și indemnizațiile copiilor, de peste 14 mii de euro.

Politicianul şi-a mai cumpărat, anul trecut, un teren agricol, pe lângă celelalte opt pe care le deţine. Năstase mai are în proprietate 11 case, una dintre care se află în oraşul german Bad Homburg. Acolo locuieşte soţia şi copiii săi. În 2017, candidatul PPDA a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unei maşini.

Politicianul mai conduce un automobil, care recent a fost implicat într-un accident la intrare în orașul Bălți. Jurnaliştii au mai scris că Năstase şi-a folosit propria mamă în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi de la penalii fugari Ţopa. El a depus pe conturile ei, din venituri personale şi prin transferuri de la companii off-shore, peste 5,6 milioane de lei, sumă retrasă în perioada 2009 – 2012. Același scenariul l-a aplicat şi în cazul soacrei. Ambele transferuri au fost recunoscute public de Năstase.

"Mi-am construit casă, mi-am cumpărat un teren. O altă parte din ei am pus pe contul mamei mele. Și observați și aici o chestiune: și tot aceeași sumă, cam aceeași sumă am pus-o pe contul soacrei mele. Vedeți că eu țin la ele aproape egal. Este absolut un lucru normal", a spus Andrei Năstase, liderul PPDA.

Un alt candidat la fotoliul de edil, liberalul Valeriu Munteanu, a obţinut, anul trecut, un venit de 306 de mii de lei din funcția de ministru al Mediului. A mai declarat două automobile, o casă de 220 de metri pătrați, un teren şi alte două imobile.

Candidatul socialist, Ion Ceban, în ultimii doi ani a avut un salariu de peste 217 de mii de lei din funcţia de parlamentar, angajat al Președinției, dar și din indemnizația de consilier municipal. Are un apartament de 230 de metri pătrați și un teren de 59 de ari. Mai deține peste 200 de mii de lei în câteva depozite bancare.

Silvia Radu, candidat independent la primărie, a declarat că în 2017, din funcția de primar interimar al Chișinăului, a avut un salariu de 13 mii de lei. Deține două apartamente, o casă de 220 de metri pătraţi și un spațiu comercial. Radu a mai declarat trei automobile. Are deschise și conturi bancare de 68 de mii de lei și peste 22 de mii de euro.

Un alt pretendent la funcția de primar, Constantin Codreanu, a obţinut din salariul de deputat al României peste 491 de mii de lei. Codreanu nu deține casă şi nici mașină. Acesta are însă peste 20 de mii de dolari în câteva conturi bancare.

Amintim că în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău s-au înscris 12 candidați.

publika.md  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *