Actualitate

Averile Clanului Voronin

Reluam in aceasta pagina unele materiale publicate anterior care confirma ca, de cand V. Voronin a venit la putere, Familia sa a devenit cea mai bogata din R. Moldova, iar R. Moldova – cea mai saraca tara din Europa. Inainte de a arunca buletinul de vot in urna, ganditii-va cum de a fost posibil un asemenea paradox.

  • Voronin, cel mai bogat om din Moldova

 

Declaratiile pe venit ale oficialilor, facute publice in martie a.c. de catre Ministerul Finantelor, arata ca seful statului, ministrul Constructiilor si deputatul comunist Vasile Iovv sunt cei mai bogati oficiali.

Vladimir Voronin conduce detasat in topul demnitarilor milionari. Potrivit declaratiei sale pe venit, acesta detine active in valoare de 5,2 milioane de lei la „FinComBank”, un apartament cu suprafata de peste 230 de metri patrati, un garaj si doua loturi de pamant in satul sau natal. Valoarea acestor bunuri a fost estimata la peste doua milioane de lei. Totusi, presedintele in exercitiu nu a declarat nicio masina.

Pe locul doi in clasament este ministrul Constructiilor, Vladimir Baldovici, care detine proprietati de 2,8 milioane de lei. Printre acestea se numara o casa de locuit si doua apartamente in capitala, cu o suprafata totala de 300 de metri patrati. Acesta este urmat de parlamentarul Vasile Iovv. Deputatul comunist a declarat doua apartamente in Chisinau, unul la Moscova, doua vile si cateva loturi de pamant. Bunurile au fost estimate la 2,4 milioane de lei. Ministrul Apararii este urmatorul pe lista celor mai avuti oficiali. Vitalie Vrabie administreaza proprietati estimate la 1,8 milioane lei. Din declaratiile pe venit reiese ca Marian Lupu si premierul Zinaida Greceanai sunt aproape la fel de bogati. Ambii au declarat bunuri de aproximativ 1,2 milioane lei. Mai multi demnitari au declarat masini destul de modeste. De exemplu, premierul Greceanai a declarat un Audi 80, iar vicepremierul Igor Dodon – un Nissan Micra. Potrivit legislatiei, sunt obligati sa faca declaratii pe venit demnitarii de stat, judecatorii, procurorii, dar si functionarii publici.

(PRO TV, 19 martie 2009)

  • Taisia Voronin minte organele fiscale

Vladimir Voronin a ascuns pana anul trecut de organele fiscale informatia precum ca sotia sa detine un pachet important de actiuni – in valoare de 6.879.700 lei, in 2007 – la „FinComBank”, unde fiul lui e presedinte al Consiliului de administratie.
Intrebat de jurnalisti de ce nu a declarat pana in 2008 aceste hartii de valoare, seful statului a raspuns: „Inainte nu se introduceau membrii familiei in declaratia de avere. Se introducea doar persoana concreta, fizica. Numai eu, de exemplu. Iar din 2006 a fost introdusa si sotia. Feciorul i-a cadonat aceste actiuni in 2004 sau in 2005, sau in 2006. Nu tin minte”. Presedintele nu are insa dreptate cand afirma ca, pana in 2006, legea nu-l obliga sa declare si averea sotiei. In declaratia de avere, depusa la Comisia Electorala Centrala (CEC) la 25 decembrie 2004, atunci cand a candidat pentru functia de deputat, Vladimir Voronin nu a indicat nimic la capitolul „cota-parte a valorilor mobiliare, inclusiv a membrilor familiei, in capitalul unor agenti economici, in perioada 1 ianuarie 2003 – 30 decembrie 2004”.
Potrivit raportului de activitate a BC „FinComBank” pentru anul 2003, Taisia Voronin detinea la sfarsitul acelui an 8,31% din actiunile bancii. Un an mai tarziu, sotia sefului statului nu se mai numara printre actionarii „FinComBank”. Putem presupune ca Taisia Voronin a „renuntat” la hartiile de valoare, deoarece stia ca sotul ei va trebui sa le declare la CEC, uitand ca in document se indica averea pe ultimii doi ani. In 2005, cand Voronin a fost reales presedinte, sotia sa devine din nou actionar la „FinComBank” cu o cota-parte de 5,32%…

(TIMPUL, 27 martie 2009)

  • Miliardara Katiusa

Ecaterina, nepoata presedintelui Voronin, este cea mai bogata urmasa din RM. Asa afirma un ziar strain, care a publicat un top al copiilor miliardari din CSI. Desi Moldova nu figureaza la capitolul miliardarilor, doi urmasi de la noi din tara, unul dintre care e nepoata presedintelui Voronin, vor mosteni milioane de dolari, scrie publicatia. Presedintele Voronin nu a comentat aceste afirmatii.

„Novoe russkoe slovo” (NRS), o publicatie americana cu fondatori israelieni, a nominalizat cele mai bogate familii din RM. „Din generatia tanara se evidentiaza Ecaterina Voronina, nepoata presedintelui Moldovei. Fiica lui Oleg Voronin, om de afaceri si bancher, a absolvit, in acest an, Liceul „A. Puskin” si a plecat la studii peste hotare. Locul concret se tine in mare secret. Katia insasi a declarat, intr-un interviu acordat unui post de televiziune local, ca, posibil, nu se va mai intoarce in Moldova”, scrie NRS. Autorii articolului invoca niste zvonuri, potrivit carora, in primavara lui 2007, Oleg Voronin ar fi celebrat primul sau miliard de dolari, impreuna cu familia. Publicatia ii nominalizeaza pe cei mai bogati mostenitori si din alte state din CSI si ?arile Baltice, dar precizeaza ca, in ultimii trei ani, in topul est-european al bogatasilor au fost sase ucraineni, cinci romani, patru polonezi, doi cehi, un om de afaceri din Serbia, unul din Muntenegru si unul din Bulgaria, pe cand moldoveni „ca si mai inainte, nu sunt”. Autorii materialului inclina sa explice situatia prin aceea ca informatiile privind situatia financiara in tara au un caracter inchis si nu prin faptul ca din RM s-ar scoate importante sume de bani.

(TIMPUL, 23 septembrie 2007)
 

  • Palatul Ecaterinei (Voronin)
     

Tot Chisinaul vorbeste despre faptul ca V. Voronin ar fi cumparat, in primavara acestui an, pentru nepotica sa Katiusa, nu departe de Londra, un castel care in Evul Mediu a apartinut unui rege britanic. Mai multi conationali de-ai nostri, stabiliti in Marea Britanie, ne-au comunicat ca informatia despre palatul Ecaterinei nu e o noutate pentru moldovenii din Londra si ca anume de la ei informatia a ajuns in RM. Ei ne-au asigurat ca informatia pare sa fie veridica si ca palatul cu pricina a fost cumparat acum un an, cand fiica lui Oleg Voronin, dupa ce a absolvit liceul la Chisinau, a plecat sa-si continue studiile in strainatate, la Londra. Daca va amintiti, chiar ea declara intr-un reportaj TV ca viseaza sa mearga la studii in Anglia.
Prietenii nostri din Anglia n-au reusit deocamdata sa contacteze servitorii angajati la palatul Ecaterinei, dar au promis ca vor face si acest lucru. Potrivit mai multor surse, in perioada de timp de cand e sef al statului, V. Voronin a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din RM. Averea Familiei se ridica la cateva miliarde.

(TIMPUL, 2 iulie 2009)

  • Mitropolitul Vladimir despre PCRM

Toti suntem muritori si, ca cetateni, avem dreptul la vot si libera exprimare. In calitate de clerici, insa, nu ni se permite sa ne expunem parerile in haine preotesti si de pe amvonul bisericesc, fiindca biserica e in afara politicii. Daca un preot sau un arhiereu sustine un partid politic, el nu mai e Biserica, aceasta indemnandu-ne sa nu fim contra fratelui, nici contra vrajmasului nostru. Sustinand un partid, un preot automat este contra fratelui sau din alt partid. De aceea, atat Biserica Rusa, cat si cea Romana interzic implicarea preotilor in politica…

…Trebuie sa sustinem ideea, dar nu cea comunista. Chiar daca presedintele nu ar fi comunist, ci baptist, adventist sau din alta confesiune, noi trebuie sa conlucram cu el, fiindca el e seful statului. Eu, de pilda, spun ca Voronin face mult bine pentru biserica ortodoxa, dar asta nu inseamna ca sustin comunistii. Noi nu facem parte din PCRM si nu spunem oamenilor sa-l sustina, caci este un partid antidumnezeiesc.

(Dintr-un interviu acordat de IPS Vladimir pentru TIMPUL)

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *