Actualitate

Avertisment dur al medicilor! Efectele dezastruoase din spatele bronzului

Vara vine cu distracție, dar și cu multe probleme care ne pot șubrezi sănătatea. Plăcerea de a sta la soare și a ne bronza poate duce la efecte devastatoare. Specialiștii au anunțat doar pentru vinery și sâmbătă că pe litoral indicele de radiaţii UV a depăşit nivelul 8, considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii foarte ridicat, mai ales pentru persoanele cu ten deschis şi pentru copii.

Radiaţiile ultraviolete cresc în intensitate vara. Pe harta României se vede cum sâmbătă, la amiază, în condiţii de cer senin, indicele calculat de meteorologi a depăşit 8 în zona litoralului şi în estul ţării, pe o scală de maximum 11. Pe plajă, după ora 10, toată lumea ar trebui să fie echipată şi să stea la umbră. „Un semn de exces este arsura solară. Bronzul nu este un semn de sănătate, ci dimpotrivă, este un semn că pielea noastră deja a primit prea mult soare și a simțit nevoia să se apere.”, spune Ana Maria Forsea, conf. dr. medic primar dermatolog.

Pe scala stabilită încă din 1986 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nivelul de radiaţii 1-2 este sigur pentru oricine, dar e doar prin ţările nordice. Între 3 şi 7 protecţia este necesară şi poate găsită fie la umbră în miezul zilei, fie prin îmbrăcăminte şi cremă de protecţie pe zonele neacoperite. De la 8 în sus e nevoie de protecţie suplimentară. Regulamentar ar fi să stăm înăuntru la miezul zilei şi să fim protejaţi de haine răcoroase şi pălărie, plus factor de protecţie.

„Acel SPF – SPF înseamnă factor de protecție solară – nu este o cifră care care înseamnă blocaj absolut. Este o cifră care îţi arată de câte ori mai târziu te arzi dacă o dai, față de dacă nu o dai. De exemplu, dacă eu folosesc o cremă cu SPF 30, înseamnă că dacă eu fără acea cremă m-aș arde în soare direct în două minute, îmi va lua 2 X 30, o oră ca să obțin aceeași arsură. Deci nu mă protejează în niciun caz complet.”, explică medical.

„Pentru copii, cele mai bune și recomandate sunt cremele cu filtru mineral. Aceste creme cu filtru mineral au avantajul că nu penetrează atât de mult pielea și blochează radiația ultravioletă înainte de a pătrunde foarte mult în piele. De aceea este mai bine, mai sănătos pentru piele. Lasă urme albe acolo unde ai dat. „, sfătuiește medical dermatology, conform ProTV.

Săptămâna viitoare se anunţă caniculă miercuri şi joi, cu peste 35 de grade în majoritatea zonelor ţării, potrivit meteorologilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *