Astăzi 11 Decembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:12
Abonamente

Economie 28 Iulie 2011, ora 20:22    Din editia print

Avertizarea specialiştilor: Becurile… ecologice sunt ca o bombă toxică

Marime Font

Becurile economice devenite obligatorii în UE şi care sunt utilizate tot mai des în casele moldovenilor s-ar putea transforma într-o adevărată bombă toxică cu ceas pentru R. Moldova. Din cauza mercurului pe care îl conţin, acestea trebuie montate şi păstrate cu grijă, ca să nu se spargă şi nu trebuie aruncate la gunoi la fel ca becurile obişnuite. Deoarece în Republica Moldova nu există nicio întreprindere de prelucrare a lămpilor economice, marea majoritate a becurilor ajung la ghena de gunoi, de unde, în consecinţă, cele câteva grame de mercur din fiecare bec sau tub economic aruncat se răspândesc în aer, apoi în sol şi ajung, în cele din urmă, în apele freatice.

Potrivit şefului Laboratorului de încercări ale produselor industriale (LÎPI) din cadrul Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie (INSM), Grigore Cernica, becurile fluorescente compacte reduc consumul de energie cu 70-80% faţă de becurile incandescente. În urma testelor de laborator efectuate, specialiştii moldoveni au stabilit că, deşi durata de viaţă a becurilor economice este mai mare decât a celor incandescente, totuşi, ea variază din diferite cauze. „Problema este că lămpile economice sunt foarte sensibile la devierile de tensiune, la umiditate, la numărul de conectări-deconectări. Astfel, durata lor de exploatare poate fluctua între trei mii şi 15 mii de ore”, a subliniat Grigore Cernica. De asemenea, spectrul de redare a culorilor este mai scăzut cu circa 60% în cazul lămpilor fluorescente, în timp ce la cele incandescente ajunge la 90%.
În cazul becurilor economice, lumina este creată prin descărcarea de mercur la presiunea joasă. Astfel, pe lângă faptul că mercurul prezintă un pericol pentru sănătate în cazul deteriorării becului, aceste becuri necesită ceva timp până vor ajunge la intensitatea maximă. „Lămpile fluorescente compacte sau cele luminiscente trebuie montate sau demontate foarte atent, ca nu cumva să se spargă în locuinţă. Acestea conţin vapori de mercur foarte periculoşi pentru sănătatea omului. Lămpile uzate ar trebui colectate în puncte concrete şi supuse prelucrării, ca vaporii de mercur să nu ajungă în mediul ambiant. În Moldova însă nu există o astfel de întreprindere şi nici nu se pune problema”, a explicat şeful LÎPI, Grigore Cernica.

„Argintul viu” afectează creierul uman


Mercurul, cunoscut şi sub denumirea de „argint viu” sau „hidrargir”, este unul din cele şase elemente aflate în stare lichidă la o presiune şi temperatură apropiate de cele ale camerei. Potrivit directorului Institutului de Chimie al AŞM, Tudor Lupaşcu, mercurul este o neurotoxină care poate afecta creierul, măduva spinării, rinichii şi ficatul. „Deşi fiecare lampă în parte nu conţine o cantitate semnificativă de mercur, totuşi, dacă se sparg mai multe lămpi împreună, ele pot dăuna mediului înconjurător şi organismelor vii aflate în preajmă”, a conchis chimistul.

Lămpile de pe piaţă nu corespund normelor

O altă problemă sesizată de specialiştii de la laboratorul menţionat este că pe piaţa din Moldova există cantităţi mari de becuri neconforme. „Până în prezent, din toate lămpile verificate în cadrul laboratorului, în circa 80% din cazuri datele de pe cutie nu corespund cu valorile reale ale lămpii. Din păcate, la INSM au venit foarte puţine firme care importă astfel de lămpi pentru a le verifica, noi având datele de la doar patru firme producătoare care exportă în Moldova, de aceea nu ne putem pronunţa asupra calităţii tuturor becurilor de pe piaţă, mai ales că agenţii economici nu sunt obligaţi să facă verificările de rigoare”, a menţionat Grigore Cernica.

Lămpile cu mercur - ecologice?

Fiecare bec fluorescent conţine 5 miligrame de mercur, un tub luminiscent (de neon) conţine circa 60 mg, iar un termometru, de exemplu, conţine 500 mg. Chiar şi în aceste cantităţi, mercurul este periculos. Paradoxal, însă, becurile economice devenite obligatorii în Uniunea Europeană sunt considerate a fi... ecologice. Se consideră că un consum mai mic de energie are ca efect o poluare mai mică…

În R. Moldova există peste 700 de mii de lămpi uzate

Conform Centrului Naţional pentru Sănătate Publică (CNSP), deşi, în stare intactă, lămpile nu prezintă un pericol pentru sănătate, totuşi, dacă aţi spart un tub luminescent într-o încăpere cu volumul de 30 metri cubi, la temperatura de 20 de grade Celsius, concentraţia vaporilor în aer poate atinge nivelul de 2 mg/metru cub şi poate avea efecte toxice acute asupra organismului omului.
În realitate, problema acestor becuri este legată de reciclare. În municipiul Chişinău, la întreprinderile industriale sunt acumulate circa 69.921 de lămpi uzate. CNSP estimează că numărul total pe republică al lămpilor luminiscente uzate constituie 700-800 mii de bucăţi.
„Lămpile cu mercur într-adevăr sunt mai econome decât cele incandescente, dar, pe de altă parte, nu există nicio întreprindere care să prelucreze lămpile uzate pentru a scoate mercurul din ele. Noi avem acumulate cantităţi enorme, care aşteaptă să fie prelucrate, dar, deocamdată, nu avem o astfel de întreprindere. O bună parte dintre becuri stau într-un depozit care acum prezintă un adevărat pericol. Este o bombă cu ceas. Dacă s-ar sparge, efectul ar fi dezastruos pentru mediu şi pentru cei care locuiesc în preajmă”, a menţionat Alexandru Diaconu, medic igienist din cadrul CNSP. Ecologistul Vlad Garaba, directorul organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, gestionează un astfel de depozit, unde se află peste 170 mii de becuri, tuburi şi alte obiecte care conţin mercur şi se arată îngrijorat de soarta mediului, dat fiind faptul că, în lipsa unui sistem centralizat de colectare a acestora, cetăţenii aruncă lămpile cu mercur la gunoi sau le îngroapă în pământ, considerând că, astfel, scapă de problema mercurului.

Ce faci, dacă ai spart un bec

Medicul igienist Alexandru Diaconu, recomandă ca, în cazul în care aţi spart un recipient care conţine mercur, să aerisiţi încăperea, să nu atingeţi cioburile şi să folosiţi mănuşi pentru a strânge resturile. Să nu utilizaţi aspiratorul, ci o mătură. În cazul în care cantitatea de mercur este semnificativă, ar fi bine să chemaţi specialiştii în domeniu pentru a curăţa locul dat cu substanţe care neutralizează mercurul.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2018, ora: 09:08

Viceamiralul Igor Kostiukov a fost numit la șefia Directoratului Principal al Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, serviciul militar de informaţii (GRU), succedându-l pe Igor Korobov, care a decedat pe 21 noiembrie, potrivit unei surse citate de agenția de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 09:05

”Vreau să decretez stare de urgenţă economică şi socială,” a anunţat luni seara preşedintele Emmanuel Macron, într-un discurs în faţa francezilor furioşi pe scăderea nivelului de trai. Sutelor de mii de manifestanţi care au răspuns la chemarea la proteste a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Decembrie 2018, ora: 07:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 07:50

Horoscopul din 11 decembrie anunță schimbări majore în segemntul carierei. Se întrevăd etape finale de lucru, dar și oprtunități noi. O zodie primește vești proaste pe segmentul bani, carieră, finanțe. Astrele o defavorizează!

( ) Citeşte tot articolul

Finanţe 11 Decembrie 2018, ora: 07:07

Specialiștii încep deja să vadă semnele unei noi crize globale. Economia mondială este amenințată în prezent de un adevărat ciclon. O recesiune în 2019 este din ce în ce mai probabilă.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Decembrie 2018, ora: 00:53

Ce faci dacă găseşti chiar în prag de Crăciun o pungă cu 17.000 de dolari? Consideri banii un cadou venit din cer sau îi predai poliţiei?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 00:19

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

Alte două asasinate comise în ultimii ani în Marea Britanie ar fi fost provocate de Rusia, arată probele descoperite de anchetatorii britanici însărcinați cu ancheta în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 Decembrie 2018, ora: 23:06

Biroul Național de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2018 s-au cifrat la 259,0 mil. dolari SUA, cu 24,9% mai mult față de luna precedentă și cu 3,5% mai puțin, comparativ cu luna octombrie 2017.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:53

 Miniștrii și colaboratorii lui Macron, și deputații din partidul La République en Marche sunt acum divizați între partizanii unei politici dure și cei care dori ca puterea să cedeze, într-un compromis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:46

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat astăzi din funcţie pentru a cincea oară pe Igor Dodon, după ce „şeful statului” a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 15:01

 Asociația „Pro Europa” din Italia a inițiat un proces colectiv, în vederea obținerii unui termen de grație în executarea obligației de înmatriculare a autovehiculelor în Italia sau repatrierea acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:42

 Situația devine tot mai complicată la Londra în privința Brexitului. Mai multe publicații scriu, citând surse din guvern, că votul de marți în privința planului de Brexit al Theresei May a fost scos de pe ordinea de zi a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:21

 Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 13:32

Un recent sondaj de opinie dat publicității în România arată dorința românilor de apropiere a celor două state aflate în stânga și în dreapta Prutului. Astfel, potrivit datelor prezentate de Biroul de Cercetări Sociale, 74% dintre români ar vota...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:10

Astăzi, 10 decembrie curent, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:04

988 de credite au fost deja acordate în cadrul Programului “Prima Casă”. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai arată că 113 împrumuturi au fost perfectate în cadrul programului “Prima Casă 2”, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 Decembrie 2018, ora: 11:53

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea 2018 comparativ cu trimestrul al doilea, statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creştere fiind Malta (3,6%) şi România (1,9%), arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:50

Liberalul Mihai Ghimpu este foc şi pară pe liderul PPDA, Andrei Năstase, deoarece acesta i-ar fi trântit uşa în nas, spulberând şansele PL de a ajunge pe listele blocului ACUM. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial publicat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:47

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Agențiile britanice de informații intenționează să sporească presiunea asupra a șase oameni de afaceri ruși care, potrivit Londrei, au ”relații profesionale și financiare foarte apropiate” cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Telegraph, citând surse din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:32

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Creșterea ratingului Partidului Politic ȘOR, dar și a popularității liderului acestuia, primarului de Orhei Ilan Șor, se datorează exclusiv modelului său de a înțelege și a face politică - mai puține vorbe și mai multe fapte, consideră edilul de Orhei. Acesta a declarat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:11

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Primul grup de 47 de apicultori din Republica Moldova a trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la producerea mierii ecologice. Începând cu anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată conform cerințelor Uniunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 10:57

Negru: Oricât și-ar ascunde capul în nisip actualii lideri ai PLDM, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului

Decizia PLDM de a nu participa separat la alegerile din 24 februarie este corectă, deoarece formaţiunea nu mai este creditată cu nicio şansă de a intra în noul Parlament. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul National. Totuși,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)