Astăzi 24 Martie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 12:45
Abonamente

Economie 28 Iulie 2011, ora 20:22    Din editia print

Avertizarea specialiştilor: Becurile… ecologice sunt ca o bombă toxică

Marime Font

Becurile economice devenite obligatorii în UE şi care sunt utilizate tot mai des în casele moldovenilor s-ar putea transforma într-o adevărată bombă toxică cu ceas pentru R. Moldova. Din cauza mercurului pe care îl conţin, acestea trebuie montate şi păstrate cu grijă, ca să nu se spargă şi nu trebuie aruncate la gunoi la fel ca becurile obişnuite. Deoarece în Republica Moldova nu există nicio întreprindere de prelucrare a lămpilor economice, marea majoritate a becurilor ajung la ghena de gunoi, de unde, în consecinţă, cele câteva grame de mercur din fiecare bec sau tub economic aruncat se răspândesc în aer, apoi în sol şi ajung, în cele din urmă, în apele freatice.

Potrivit şefului Laboratorului de încercări ale produselor industriale (LÎPI) din cadrul Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie (INSM), Grigore Cernica, becurile fluorescente compacte reduc consumul de energie cu 70-80% faţă de becurile incandescente. În urma testelor de laborator efectuate, specialiştii moldoveni au stabilit că, deşi durata de viaţă a becurilor economice este mai mare decât a celor incandescente, totuşi, ea variază din diferite cauze. „Problema este că lămpile economice sunt foarte sensibile la devierile de tensiune, la umiditate, la numărul de conectări-deconectări. Astfel, durata lor de exploatare poate fluctua între trei mii şi 15 mii de ore”, a subliniat Grigore Cernica. De asemenea, spectrul de redare a culorilor este mai scăzut cu circa 60% în cazul lămpilor fluorescente, în timp ce la cele incandescente ajunge la 90%.
În cazul becurilor economice, lumina este creată prin descărcarea de mercur la presiunea joasă. Astfel, pe lângă faptul că mercurul prezintă un pericol pentru sănătate în cazul deteriorării becului, aceste becuri necesită ceva timp până vor ajunge la intensitatea maximă. „Lămpile fluorescente compacte sau cele luminiscente trebuie montate sau demontate foarte atent, ca nu cumva să se spargă în locuinţă. Acestea conţin vapori de mercur foarte periculoşi pentru sănătatea omului. Lămpile uzate ar trebui colectate în puncte concrete şi supuse prelucrării, ca vaporii de mercur să nu ajungă în mediul ambiant. În Moldova însă nu există o astfel de întreprindere şi nici nu se pune problema”, a explicat şeful LÎPI, Grigore Cernica.

„Argintul viu” afectează creierul uman


Mercurul, cunoscut şi sub denumirea de „argint viu” sau „hidrargir”, este unul din cele şase elemente aflate în stare lichidă la o presiune şi temperatură apropiate de cele ale camerei. Potrivit directorului Institutului de Chimie al AŞM, Tudor Lupaşcu, mercurul este o neurotoxină care poate afecta creierul, măduva spinării, rinichii şi ficatul. „Deşi fiecare lampă în parte nu conţine o cantitate semnificativă de mercur, totuşi, dacă se sparg mai multe lămpi împreună, ele pot dăuna mediului înconjurător şi organismelor vii aflate în preajmă”, a conchis chimistul.

Lămpile de pe piaţă nu corespund normelor

O altă problemă sesizată de specialiştii de la laboratorul menţionat este că pe piaţa din Moldova există cantităţi mari de becuri neconforme. „Până în prezent, din toate lămpile verificate în cadrul laboratorului, în circa 80% din cazuri datele de pe cutie nu corespund cu valorile reale ale lămpii. Din păcate, la INSM au venit foarte puţine firme care importă astfel de lămpi pentru a le verifica, noi având datele de la doar patru firme producătoare care exportă în Moldova, de aceea nu ne putem pronunţa asupra calităţii tuturor becurilor de pe piaţă, mai ales că agenţii economici nu sunt obligaţi să facă verificările de rigoare”, a menţionat Grigore Cernica.

Lămpile cu mercur - ecologice?

Fiecare bec fluorescent conţine 5 miligrame de mercur, un tub luminiscent (de neon) conţine circa 60 mg, iar un termometru, de exemplu, conţine 500 mg. Chiar şi în aceste cantităţi, mercurul este periculos. Paradoxal, însă, becurile economice devenite obligatorii în Uniunea Europeană sunt considerate a fi... ecologice. Se consideră că un consum mai mic de energie are ca efect o poluare mai mică…

În R. Moldova există peste 700 de mii de lămpi uzate

Conform Centrului Naţional pentru Sănătate Publică (CNSP), deşi, în stare intactă, lămpile nu prezintă un pericol pentru sănătate, totuşi, dacă aţi spart un tub luminescent într-o încăpere cu volumul de 30 metri cubi, la temperatura de 20 de grade Celsius, concentraţia vaporilor în aer poate atinge nivelul de 2 mg/metru cub şi poate avea efecte toxice acute asupra organismului omului.
În realitate, problema acestor becuri este legată de reciclare. În municipiul Chişinău, la întreprinderile industriale sunt acumulate circa 69.921 de lămpi uzate. CNSP estimează că numărul total pe republică al lămpilor luminiscente uzate constituie 700-800 mii de bucăţi.
„Lămpile cu mercur într-adevăr sunt mai econome decât cele incandescente, dar, pe de altă parte, nu există nicio întreprindere care să prelucreze lămpile uzate pentru a scoate mercurul din ele. Noi avem acumulate cantităţi enorme, care aşteaptă să fie prelucrate, dar, deocamdată, nu avem o astfel de întreprindere. O bună parte dintre becuri stau într-un depozit care acum prezintă un adevărat pericol. Este o bombă cu ceas. Dacă s-ar sparge, efectul ar fi dezastruos pentru mediu şi pentru cei care locuiesc în preajmă”, a menţionat Alexandru Diaconu, medic igienist din cadrul CNSP. Ecologistul Vlad Garaba, directorul organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, gestionează un astfel de depozit, unde se află peste 170 mii de becuri, tuburi şi alte obiecte care conţin mercur şi se arată îngrijorat de soarta mediului, dat fiind faptul că, în lipsa unui sistem centralizat de colectare a acestora, cetăţenii aruncă lămpile cu mercur la gunoi sau le îngroapă în pământ, considerând că, astfel, scapă de problema mercurului.

Ce faci, dacă ai spart un bec

Medicul igienist Alexandru Diaconu, recomandă ca, în cazul în care aţi spart un recipient care conţine mercur, să aerisiţi încăperea, să nu atingeţi cioburile şi să folosiţi mănuşi pentru a strânge resturile. Să nu utilizaţi aspiratorul, ci o mătură. În cazul în care cantitatea de mercur este semnificativă, ar fi bine să chemaţi specialiştii în domeniu pentru a curăţa locul dat cu substanţe care neutralizează mercurul.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:08

Se încing spiritele în blocul ACUM! Maia Sandu a refuzat sa revină astăzi la Chișinău, pentru a participa la şedința Parlamentului, din cauza unor dispute aprinse privind numărul de fracţiuni care trebuie să reprezinte binomul PAS-PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:19

Lidera PAS, Maia Sandu, a lipsit de la şedinţa de constituire a Parlamentului, convocată de preşedintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 14:18

Pavel Filip a fost ales președinte al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Anunțul a fost făcut de către deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, la ședința de constituire a noului Legislativ. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 13:22

Câteva zeci de oameni au venit astăzi, la îndemnul binomului Sandu-Năstase la protestul din fața Parlamentului. Liderul PAS, Maia Sandu, a ignorat manifestația, iar colegul său de binom, Andrei Năstase, a venit cu o oră întârziere. Și asta pentru că erau plecați...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)