CSI / Rusia

Avionul malaezian doborât în urmă cu exact un an în estul Ucrainei: Londra pledează pentru înfiinţarea unui tribunal internaţional

"Trebuie făcută dreptate pentru cei 298 de nevinovaţi care şi-au pierdut viaţă. Pentru această este nevoie de un tribunal internaţional, bazat pe o rezoluţie cu caracter obligatoriu pentru statele membre ale ONU, cu scopul de a-i judecă pe cei vinovaţi", a declarat într-un comunicat ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a cărui ţară este membru permanent al Consiliului de Securitate.

"Orice încercare de a împiedică acest proces ar lipsi victimele de dreptul la justiţie şi nu va fi tolerată", a adăugat el, reînnoind "condoleanţele adresate tuturor persoanelor afectate" de drama ce a costat viaţă a 10 cetăţeni britanici.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014 într-o zona apropiată de linia de front dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Tragedia s-a soldat cu moartea a 298 de pasageri şi membri ai echipajului, în majoritate olandezi.

La scurt timp, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 2166 care cere că vinovaţii pentru această catastrofă "să dea socoteală, iar toate statele să coopereze din plin".

Malaezia, Olanda şi alte ţări au lansat deja ideea unui tribunal sub egida ONU, dar această opţiune a fost respinsă că fiind "contraproductivă" de către Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, cu drept de veto.

La rândul sau, China, alt membru permanent, va susţine o astfel de instanţa dacă cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ajung la un acord, a informat săptămâna trecută o sursă diplomatică, referindu-se la discuţii ce au loc la Naţiunile Unite.

Kievul şi occidentalii îi suspectează pe separatiştii proruşi că au utilizat o rachetă sol-aer BUK, furnizată în opinia lor de Rusia, pentru a doborî avionul malaezian. Moscova a respins categoric orice implicare în această catastrofă, acuzându-i în schimb pe militarii ucraineni.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *