Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Actualitate 31 Iulie 2018, ora 14:38

Avocatul regal James Ramsden: "Adevărații beneficiari ai fraudei bancare sunt Filat și Platon"

Marime Font
 
 
 

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cunoscut drept „raiderul Nr.1 al spațiului CSI” și fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și trafic de influență sunt principalii beneficiari ai jafului bancar din Republica Moldova, potrivit unui raport de alternativă realizat de renumita companie internațională Quintel Intelligence și de cunoscutul avocat regal britanic, James Ramsden, care îl apără în instanță pe primarul de Orhei, Ilan Șor. Aceștia au prezentat principalele constatări ale raportului într-o conferință de presă organizată la Chișinău.

Rapoartele companiei Kroll, publicate în Republica Moldova și luate de societate ca un adevăr de netăgăduit, nu sunt bazate pe informații veridice, iar compania autoare nu a luat în considerație un șir de dovezi, constată avocatul James Ramsden. În realitate, principalii beneficiari ai jafului sunt Filat și Platon, a declarat acesta.

„Rapoartele sunt focusate aproape în întregime pe presupusa, dar neîntemeiata vină a lui Ilan Șor, ignorându-se sentințele lui Filat și Platon. Iar dovezile arată că ei sunt adevărații vinovați și beneficiari ai fraudei. Kroll a ignorat dovezile prezentate de procuratură și a adoptat, fără întrebări sau analize, ceea ce BNM a afirmat ca fiind adevărat”, a accentuat avocatul britanic.Ca un argument al concluziilor raportului de alternativă, James Ramsden a menționat faptul că autoritățile așa și nu au returnat banii furați din bănci. „Dacă concluziile din Kroll sunt corecte de ce nu au fost întreprinse acțiuni pentru a lua banii de la Ilan Șor? Din câte cunoaștem nicio acțiune pentru a întoarce acești bani, a-i confisca de la cineva, nu a fost întreprinsă”, a mai spus avocatul regal.

Mai mult, avocatul a sugerat că chiar și Banca Națională ar fi avut anumite nemulțumiri față de rezultatul activității companiei Kroll. „Știm că Kroll a avut anumite probleme în negocierile cu BNM atunci când a fost vorba de condițiile și termenul de returnare a banilor, deoarece în urma acestui raport nu se preconizează returnarea unor sume semnificative”, a declarat el.

Amintim că Ilan Șor a acționat la Curtea Suprem de la Londra compania Kroll, după ce aceasta în rapoartele sale l-a prezentat pe Ilan Șor drept principal beneficiar al fraudei bancare din 2014, fără a prezenta probe. Avocatul regal britanic susține că există suficiente bănuieli rezonabile pentru a considera că Kroll și-a depășit atribuțiile. „Bazându-mă pe legislația europeană și britanică, orice companie care folosește date cu caracter personal poartă responsabilitate în fața legii pentru a asigura că această informație să nu ajungă în public. În ultimul timp există o creștere a tendinței de a face publice informații prezentate ca un adevăr, dar care reprezintă doar opinia celui care a plătit ca informația să fie publicată. Dacă este și cazul acesta, atunci plângerea lui Șor este perfect motivată și poate avea câștig de cauză atât în instanțele naționale și internaționale”, a declarat James Ramsden.

Recent, Ilan Șor a dezvăluit într-un interviu televizat să mituiască Kroll ca să nu figureze în rapoartele sale privind devalizările din sistemul bancar, dar el a refuzat. Cel care i-a propus să dea mită a fost controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care, se pare că a plătit această „taxă”, astfel încât numele său nu figurează în rapoarte.

Sursa: hotnews.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul