Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 07:56
Abonamente

Social 12 Octombrie 2016, ora 09:22    Din editia print

Avortul, păcat sau un drept al omului?

Marime Font

În timp ce femeile din Polonia protestează împotriva proiectului de lege care interzice în toate cazurile avortul, o parte din cetățeni ai R. Moldova condamnă întreruperea sarcinii din motive religioase. De cealaltă parte, experții gender și ginecologii spun că femeile au dreptul de a alege și ar putea recurge la avort fără a întâmpina probleme. 

Recent, în Polonia au ieșit în stradă mii de persoane îmbrăcate în negru pentru a protesta împotriva promulgării legii care interzice avortul. Mișcarea de protest a început pe 23 septembrie, Parlamentul a admis spre dezbatere o inițiativă populară ce propune interzicerea întreruperilor voluntare de sarcină, pedepse cu închisoarea pentru femeile care apelează la întreruperi de sarcină, sporirea pedepselor pentru medicii care efectuează avorturi și inclusiv investigarea cazurilor de avort spontan.

Ziua de luni, 3 octombrie, în Polonia a fost declarată grevă, astfel că manifestațiile au continuat. Au avut loc și câteva altercații. Cu toate acestea, din partea guvernului a intervenit ministrul de Externe Witold Waszczykowski, care a declarat postului TVN24 că „executivul polonez este deschis unei dezbateri serioase privind avortul, viața și moartea”. El a apreciat totodată că „o chestiune de o asemenea importanță nu se poate limita la proteste de stradă, improvizații și slogane stupide”, cum a fost în viziunea sa protestul de luni, pe care l-a caracterizat drept „marginal”.


Inițiativa de interzicere a avortului în Polonia a fost propusă de Partidul „Dreptate și Justiție” (PiS), formațiune politică de orientare conservatoare și apropiată de Biserica Catolică, care deține majoritatea în legislativ și conduce guvernul.

În urma manifestațiilor de amploare, proiectul de interzicere totală a avorturilor a fost respins. Prin urmare, întreruperile de sarcină sunt permise doar când sarcina dăunează sănătății femeii, în caz de viol sau când fătul are malformații.

„Să nu ajungem în extreme”

Viorica Antonov, expertă în politici sociale în cadrul IDIS „Viitorul”, nu susține legea anti-avort din Polonia. „Nu cred că sunt necesare așa măsuri drastice într-un stat laic, pentru că e opțiunea fiecăruia. Dacă un stat declară că nu se implică în afacerea externă a unui alt stat, de ce se implică într-o familie? E aceeași politică… Dar dacă s-ar interzice, oricum vor apărea servicii clandestine. Mai bine ar fi de creat măsuri de contracepție, ar fi bine de informat și adaptat tinerii la viața cotidiană, modernă. Nu suntem noi chiar în evul mediu”, mărturisește experta.

Specialista crede că liberalizarea avorturilor ne-ar duce în cealaltă extremă. „Dacă liberalizezi astfel de instrumente, încurajezi afacerile clandestine în diferite domenii, mai ales în cel al sănătății. De exemplu, foarte multe produse cosmetice sunt create din placenta fătului nenăscut”, a declarat Viorica Antonov.

Mai mult, specialista invocă că și Moldova este un stat laic, motiv pentru care populația condamnă avorturile. „Este o tradiție această stigmatizare a femeilor care avortează. O văd ca pe o formă pozitivă, pentru că reprezintă un pretext de a nu ajunge în anumite situații. Dar asta nu înseamnă că noi ne transformăm într-un stat fundamental religios cum ar fi un stat islamic unde este totul interzis. În așa caz, societatea devine stigmatizată, dogmatizată și înăbușită, fără voce. De fapt, noi trebuie să discutăm aceste probleme, să nu le interzicem prin lege. Totul trebuie să fie transparent”, afirmă experta în politici sociale pentru ziarul TIMPUL.

Biserica e total împotriva avorturilor

Părintele Ioan Ciuntu este total împotriva avorturilor. „Viața este un dar de la Dumnezeu. Prin reproducere femeia devine mai puternică și mai sănătoasă. În cazul în care curmă viața pruncilor, ele și-o distrug pe a lor. Unele persoane au rămas pe masa de operație și și-au dat duhul. Nu vedeți câte femei sunt sterile, dar își doresc foarte mult copii?”, se întreabă preotul.

Reprezentantul bisericii spune că avortul este un mare păcat. „În Sfânta Scriptură scrie că Dumnezeu a binecuvântat lumea să se înmulțească ca nisipul în mare. Noi am intervenit în tot ce s-a putut în lume… Noi înțelegem că sunt cazuri aparte când se nasc copii cu malformații, dar majoritatea lumii se duce așa simplu „să scoată afară”. Că noi ducem și aruncăm copii la gunoi sau în closete. Unde ajungem noi?”, explică părintele Ioan Ciuntu.

„Este decizia mamei, dar responsabilitatea medicului”

Chiar dacă multe femei spun că nu își doresc avortul pentru că prezintă risc pentru sănătate, ginecologul Ghenadie Bou de la Centrul Medical „Help” combate acest mit. „Medicina în ziua de azi a anulat riscul unui avort. Dacă se face legal, corect, el nu are nicio urmare pentru sănătate. Eu sunt absolut responsabil pentru ceea ce spun. În cazurile în care se dezvoltă complicații, atunci par riscuri pentru sarcină, dar se remediază. Dacă ele vor fi interzise, avorturi, oricum o să se facă, dar vor fi criminale și vor fi cu mai multe consecințe, atât pentru mame, cât și pentru societate”, susține medicul.

Cu toate că în Polonia avorturile sunt interzise, potrivit estimărilor unor organizații feministe, anual între 100 și 150 mii de femei poloneze procedează clandestin la avort, fie în cabinete medicale din Polonia, fie în clinici germane, slovace sau austriece. Mai mult, ginecologul Ghenadie Bou spune că astăzi nu se mai recurge la metodele primitive din trecut pentru că în farmacii putem găsi tablete de întrerupere a sarcinii. „Prețul este de vreo 100-200 de lei și rezolvă problema undeva 80-85 la sută, fără ca medicul să se implice. Desigur că nu este corect să se vândă fără rețetă, fără recomandarea medicului. Trebuie să meargă la medic, obligatoriu. Este decizia mamei, dar responsabilitatea medicului”, a precizat doctorul.

Specialistul a afirmat că femeia trebuie să aibă dreptul de a întrerupe sarcina, mai ales dacă are o patologie sau dacă poate prezenta risc de viață pentru mămică. „Eu sunt categoric pentru avort. Chiar dacă mă axez mai mult pe programarea sarcinilor, pe restabilirea funcției reproductive și chiar dacă sunt un adept al sarcinii și al contracepției, fac operații de întrerupere, dar destul de rar. Eu absolut nu sunt de acord cu ce se întâmplă în Polonia unde vor să interzică asta, chiar dacă copilul a decedat în femeie. Vă dați seama despre ce vorbesc ei? Și în Irlanda există o așa lege. Ceea ce vor să introducă acum, reprezintă un pas foarte mare înapoi”, a declarat ginecologul pentru ziarul TIMPUL.

Fiecare om are dreptul să decidă ce vrea să facă cu corpul lui

Alina Andronache, vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen zice că interzicerea prin lege a avorturilor nu va garanta că aceste operații nu se vor face. „Ele vor fi ascunse, tainice și va duce la consecințe grave, pentru că ele se pot face în condiții nesterile și ar putea duce la deces. De cealaltă parte, ține și de drepturile omului. Fiecare om are dreptul să decidă ce vrea să facă cu corpul lui, fie femeie sau bărbat”, a opinat experta.

Alina Andronache vede aici și problema educației sexuale, mai ales în țara noastră. „Atunci când lumea aude despre „educație sexuală” înțelege că-i învățăm pe copii să facă sex. De fapt, învățăm copiii ce înseamnă protejare, boli cu transmitere sexuală, asta înseamnă să înțeleagă copiii diferența dintre maltratarea sexuală și limitele admisibile de atingere. Dacă ar fi o educație sexuală, nu ar mai fi atâția minori care nasc, nu ar fi copii aruncați la urna de gunoi și nu ar fi avorturi. Mai mult, noi nu avem în sate farmacii din care să ne cumpărăm elementarul, adică medicamentele, nemaivorbind de procurarea prezervativelor care ar putea să protejeze ca să nu se ajungă la situația avorturilor. Sau dacă farmacii sunt, tinerii se rușinează să cumpere. Tot ajungem să avem cazuri de minori care nasc sau sunt bolnavi. Populația trebuie informată despre toate aspectele vieții”, a declarat vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen.

Polina Ceastuhina, o activistă civică și expertă gender spune că prea des corpul femeilor devine teritoriu de bătălie și control al statului, precum și a bisericii. „Drepturile reproductive ale femeilor trebuie să fie asigurate de către stat, precum acestea sunt drepturile omului. Drepturile reproductive includ în sine nu doar acces la informație și educație în domeniul reproducerii, nu doar acces la asistența medicală de calitate în timpul sarcinii, dar și acces la un avort legal și sigur. Preocuparea morală asupra avorturilor este una manipulatoare și unilaterală. În majoritatea țărilor avortul este o procedură medicală care se face până la a 12 săptămână de sarcină. Femeile au dreptul să aleagă ce să facă cu corpul lor și cu viața lor. Pentru aceasta ele au nevoie să fie asigurate cu informații referitor la educația sexuală și la drepturi reproductive”, concluzionează experta.

Ce crede societatea despre avort?

Cristina Oancea, Chișinău
Este omucidere. Avortând un copil nenăscut este aceeași ca și ucigând un copil deja născut. În ambele cazuri este vorba de viața unui copil care trăiește, chiar dacă încă pe cel nenăscut nu îl vezi. Imaginați-vă că ai un copil de 3-4 ani sau de o altă vârstă și în fața ta medicul îl ia și îl ucide. Exact este aceeași când ucizi copilul în burtă!

Veronica Cioaric, Taraclia

Fiecare femeie trebuie să aibă libertatea de alegere. Pentru că nu fiecare sarcină e din ignoranță și neatenție. Pentru că în orice circumstanță, copilul va rămâne cu mama și ea trebuie să îl crească. Pentru că ar trebui să fie decizia femeii dacă ea vrea și poate să crească un copil. Pentru că suntem deja în secolul XXI și nu în epoca arderii pe rug.

Iurii Nicov, manager, Chișinău
Sunt împotriva avortului. Spun din practica de viață și tare sunt mulțumit Domnului că nu am făcut o prostie mare.

Lilia Lozovanu, Chișinău
Ceva oribil! Mă indignează ușurința și iresponsabilitatea cu care o viață se aruncă la gunoi. Excepție sunt cazurile medicale motivate, nu mofturi din comoditate că cineva a făcut sex, dar nu s-a gândit la urmări. Vecina mea mi-a povestit că a făcut de 28 de ori avort. Ea are acum 95 de ani și două fiice. Am multe cunoștințe care au făcut și încă când era la bunica, copil fiind, auzeam femei ce spuneau despre avorturi. Auzeam despre soacre care-și convingeau nurorile să avorteze, bărbați ce insistau. Consider că ar trebui să fie pedeapsă penală pentru cei care promovează, fac presiuni, motivează și insistă ca cineva să facă avort. Monștri, dar nu femei sau mame!

Sergiu Ababii, Chișinău
Decât să chinui un om când singur abia de te hrănești pe tine, mai bine avort spontan (pentru că decât dacă sunteți super ignoranți, sarcina se poate observa suficient de devreme). Alt caz. Decât să fii părinte de rahat, mai bine să nu fii deloc. Care omor de om? Sunt doar o adunătură de celule, parte din mamă, care abia încep să se dezvolte. Conștiință nu au. Contracepția nu e 100%, iar abstinența nu e cea mai bună soluție.

Potrivit unui studiu lansat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, în anul 2014 în Republica Moldova au fost înregistrate 15 mii de sarcini. Zece la sută din totalul avorturilor sunt făcute de minore. Potrivit studiului, în R. Moldova se fac 365 de avorturi la o mie de născuți vii. În România și Federația Rusă se fac 450 de avorturi la o mie de născuți.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)