Astăzi 26 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Iunie 2019
Abonamente

Social 12 Octombrie 2016, ora 09:22    Din editia print

Avortul, păcat sau un drept al omului?

Marime Font

În timp ce femeile din Polonia protestează împotriva proiectului de lege care interzice în toate cazurile avortul, o parte din cetățeni ai R. Moldova condamnă întreruperea sarcinii din motive religioase. De cealaltă parte, experții gender și ginecologii spun că femeile au dreptul de a alege și ar putea recurge la avort fără a întâmpina probleme. 

Recent, în Polonia au ieșit în stradă mii de persoane îmbrăcate în negru pentru a protesta împotriva promulgării legii care interzice avortul. Mișcarea de protest a început pe 23 septembrie, Parlamentul a admis spre dezbatere o inițiativă populară ce propune interzicerea întreruperilor voluntare de sarcină, pedepse cu închisoarea pentru femeile care apelează la întreruperi de sarcină, sporirea pedepselor pentru medicii care efectuează avorturi și inclusiv investigarea cazurilor de avort spontan.

Ziua de luni, 3 octombrie, în Polonia a fost declarată grevă, astfel că manifestațiile au continuat. Au avut loc și câteva altercații. Cu toate acestea, din partea guvernului a intervenit ministrul de Externe Witold Waszczykowski, care a declarat postului TVN24 că „executivul polonez este deschis unei dezbateri serioase privind avortul, viața și moartea”. El a apreciat totodată că „o chestiune de o asemenea importanță nu se poate limita la proteste de stradă, improvizații și slogane stupide”, cum a fost în viziunea sa protestul de luni, pe care l-a caracterizat drept „marginal”.


Inițiativa de interzicere a avortului în Polonia a fost propusă de Partidul „Dreptate și Justiție” (PiS), formațiune politică de orientare conservatoare și apropiată de Biserica Catolică, care deține majoritatea în legislativ și conduce guvernul.

În urma manifestațiilor de amploare, proiectul de interzicere totală a avorturilor a fost respins. Prin urmare, întreruperile de sarcină sunt permise doar când sarcina dăunează sănătății femeii, în caz de viol sau când fătul are malformații.

„Să nu ajungem în extreme”

Viorica Antonov, expertă în politici sociale în cadrul IDIS „Viitorul”, nu susține legea anti-avort din Polonia. „Nu cred că sunt necesare așa măsuri drastice într-un stat laic, pentru că e opțiunea fiecăruia. Dacă un stat declară că nu se implică în afacerea externă a unui alt stat, de ce se implică într-o familie? E aceeași politică… Dar dacă s-ar interzice, oricum vor apărea servicii clandestine. Mai bine ar fi de creat măsuri de contracepție, ar fi bine de informat și adaptat tinerii la viața cotidiană, modernă. Nu suntem noi chiar în evul mediu”, mărturisește experta.

Specialista crede că liberalizarea avorturilor ne-ar duce în cealaltă extremă. „Dacă liberalizezi astfel de instrumente, încurajezi afacerile clandestine în diferite domenii, mai ales în cel al sănătății. De exemplu, foarte multe produse cosmetice sunt create din placenta fătului nenăscut”, a declarat Viorica Antonov.

Mai mult, specialista invocă că și Moldova este un stat laic, motiv pentru care populația condamnă avorturile. „Este o tradiție această stigmatizare a femeilor care avortează. O văd ca pe o formă pozitivă, pentru că reprezintă un pretext de a nu ajunge în anumite situații. Dar asta nu înseamnă că noi ne transformăm într-un stat fundamental religios cum ar fi un stat islamic unde este totul interzis. În așa caz, societatea devine stigmatizată, dogmatizată și înăbușită, fără voce. De fapt, noi trebuie să discutăm aceste probleme, să nu le interzicem prin lege. Totul trebuie să fie transparent”, afirmă experta în politici sociale pentru ziarul TIMPUL.

Biserica e total împotriva avorturilor

Părintele Ioan Ciuntu este total împotriva avorturilor. „Viața este un dar de la Dumnezeu. Prin reproducere femeia devine mai puternică și mai sănătoasă. În cazul în care curmă viața pruncilor, ele și-o distrug pe a lor. Unele persoane au rămas pe masa de operație și și-au dat duhul. Nu vedeți câte femei sunt sterile, dar își doresc foarte mult copii?”, se întreabă preotul.

Reprezentantul bisericii spune că avortul este un mare păcat. „În Sfânta Scriptură scrie că Dumnezeu a binecuvântat lumea să se înmulțească ca nisipul în mare. Noi am intervenit în tot ce s-a putut în lume… Noi înțelegem că sunt cazuri aparte când se nasc copii cu malformații, dar majoritatea lumii se duce așa simplu „să scoată afară”. Că noi ducem și aruncăm copii la gunoi sau în closete. Unde ajungem noi?”, explică părintele Ioan Ciuntu.

„Este decizia mamei, dar responsabilitatea medicului”

Chiar dacă multe femei spun că nu își doresc avortul pentru că prezintă risc pentru sănătate, ginecologul Ghenadie Bou de la Centrul Medical „Help” combate acest mit. „Medicina în ziua de azi a anulat riscul unui avort. Dacă se face legal, corect, el nu are nicio urmare pentru sănătate. Eu sunt absolut responsabil pentru ceea ce spun. În cazurile în care se dezvoltă complicații, atunci par riscuri pentru sarcină, dar se remediază. Dacă ele vor fi interzise, avorturi, oricum o să se facă, dar vor fi criminale și vor fi cu mai multe consecințe, atât pentru mame, cât și pentru societate”, susține medicul.

Cu toate că în Polonia avorturile sunt interzise, potrivit estimărilor unor organizații feministe, anual între 100 și 150 mii de femei poloneze procedează clandestin la avort, fie în cabinete medicale din Polonia, fie în clinici germane, slovace sau austriece. Mai mult, ginecologul Ghenadie Bou spune că astăzi nu se mai recurge la metodele primitive din trecut pentru că în farmacii putem găsi tablete de întrerupere a sarcinii. „Prețul este de vreo 100-200 de lei și rezolvă problema undeva 80-85 la sută, fără ca medicul să se implice. Desigur că nu este corect să se vândă fără rețetă, fără recomandarea medicului. Trebuie să meargă la medic, obligatoriu. Este decizia mamei, dar responsabilitatea medicului”, a precizat doctorul.

Specialistul a afirmat că femeia trebuie să aibă dreptul de a întrerupe sarcina, mai ales dacă are o patologie sau dacă poate prezenta risc de viață pentru mămică. „Eu sunt categoric pentru avort. Chiar dacă mă axez mai mult pe programarea sarcinilor, pe restabilirea funcției reproductive și chiar dacă sunt un adept al sarcinii și al contracepției, fac operații de întrerupere, dar destul de rar. Eu absolut nu sunt de acord cu ce se întâmplă în Polonia unde vor să interzică asta, chiar dacă copilul a decedat în femeie. Vă dați seama despre ce vorbesc ei? Și în Irlanda există o așa lege. Ceea ce vor să introducă acum, reprezintă un pas foarte mare înapoi”, a declarat ginecologul pentru ziarul TIMPUL.

Fiecare om are dreptul să decidă ce vrea să facă cu corpul lui

Alina Andronache, vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen zice că interzicerea prin lege a avorturilor nu va garanta că aceste operații nu se vor face. „Ele vor fi ascunse, tainice și va duce la consecințe grave, pentru că ele se pot face în condiții nesterile și ar putea duce la deces. De cealaltă parte, ține și de drepturile omului. Fiecare om are dreptul să decidă ce vrea să facă cu corpul lui, fie femeie sau bărbat”, a opinat experta.

Alina Andronache vede aici și problema educației sexuale, mai ales în țara noastră. „Atunci când lumea aude despre „educație sexuală” înțelege că-i învățăm pe copii să facă sex. De fapt, învățăm copiii ce înseamnă protejare, boli cu transmitere sexuală, asta înseamnă să înțeleagă copiii diferența dintre maltratarea sexuală și limitele admisibile de atingere. Dacă ar fi o educație sexuală, nu ar mai fi atâția minori care nasc, nu ar fi copii aruncați la urna de gunoi și nu ar fi avorturi. Mai mult, noi nu avem în sate farmacii din care să ne cumpărăm elementarul, adică medicamentele, nemaivorbind de procurarea prezervativelor care ar putea să protejeze ca să nu se ajungă la situația avorturilor. Sau dacă farmacii sunt, tinerii se rușinează să cumpere. Tot ajungem să avem cazuri de minori care nasc sau sunt bolnavi. Populația trebuie informată despre toate aspectele vieții”, a declarat vicepreședinta Platformei pentru Egalitate de Gen.

Polina Ceastuhina, o activistă civică și expertă gender spune că prea des corpul femeilor devine teritoriu de bătălie și control al statului, precum și a bisericii. „Drepturile reproductive ale femeilor trebuie să fie asigurate de către stat, precum acestea sunt drepturile omului. Drepturile reproductive includ în sine nu doar acces la informație și educație în domeniul reproducerii, nu doar acces la asistența medicală de calitate în timpul sarcinii, dar și acces la un avort legal și sigur. Preocuparea morală asupra avorturilor este una manipulatoare și unilaterală. În majoritatea țărilor avortul este o procedură medicală care se face până la a 12 săptămână de sarcină. Femeile au dreptul să aleagă ce să facă cu corpul lor și cu viața lor. Pentru aceasta ele au nevoie să fie asigurate cu informații referitor la educația sexuală și la drepturi reproductive”, concluzionează experta.

Ce crede societatea despre avort?

Cristina Oancea, Chișinău
Este omucidere. Avortând un copil nenăscut este aceeași ca și ucigând un copil deja născut. În ambele cazuri este vorba de viața unui copil care trăiește, chiar dacă încă pe cel nenăscut nu îl vezi. Imaginați-vă că ai un copil de 3-4 ani sau de o altă vârstă și în fața ta medicul îl ia și îl ucide. Exact este aceeași când ucizi copilul în burtă!

Veronica Cioaric, Taraclia

Fiecare femeie trebuie să aibă libertatea de alegere. Pentru că nu fiecare sarcină e din ignoranță și neatenție. Pentru că în orice circumstanță, copilul va rămâne cu mama și ea trebuie să îl crească. Pentru că ar trebui să fie decizia femeii dacă ea vrea și poate să crească un copil. Pentru că suntem deja în secolul XXI și nu în epoca arderii pe rug.

Iurii Nicov, manager, Chișinău
Sunt împotriva avortului. Spun din practica de viață și tare sunt mulțumit Domnului că nu am făcut o prostie mare.

Lilia Lozovanu, Chișinău
Ceva oribil! Mă indignează ușurința și iresponsabilitatea cu care o viață se aruncă la gunoi. Excepție sunt cazurile medicale motivate, nu mofturi din comoditate că cineva a făcut sex, dar nu s-a gândit la urmări. Vecina mea mi-a povestit că a făcut de 28 de ori avort. Ea are acum 95 de ani și două fiice. Am multe cunoștințe care au făcut și încă când era la bunica, copil fiind, auzeam femei ce spuneau despre avorturi. Auzeam despre soacre care-și convingeau nurorile să avorteze, bărbați ce insistau. Consider că ar trebui să fie pedeapsă penală pentru cei care promovează, fac presiuni, motivează și insistă ca cineva să facă avort. Monștri, dar nu femei sau mame!

Sergiu Ababii, Chișinău
Decât să chinui un om când singur abia de te hrănești pe tine, mai bine avort spontan (pentru că decât dacă sunteți super ignoranți, sarcina se poate observa suficient de devreme). Alt caz. Decât să fii părinte de rahat, mai bine să nu fii deloc. Care omor de om? Sunt doar o adunătură de celule, parte din mamă, care abia încep să se dezvolte. Conștiință nu au. Contracepția nu e 100%, iar abstinența nu e cea mai bună soluție.

Potrivit unui studiu lansat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, în anul 2014 în Republica Moldova au fost înregistrate 15 mii de sarcini. Zece la sută din totalul avorturilor sunt făcute de minore. Potrivit studiului, în R. Moldova se fac 365 de avorturi la o mie de născuți vii. În România și Federația Rusă se fac 450 de avorturi la o mie de născuți.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 20:32

Votul din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a demnitarilor moldoveni nu reprezintă poziția statului sau a Guvernului și are caracter individual. Cel puțin asta transmite purtătătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:33

DUGHINISMUL - Doctrina „oficială” a regimului Năstase-Dodon? /// Bătrîncea explică votul dat la APCE: „Moldova a votat pentru o nouă Europă, Europă unită, de la Lisabona la Vladivostok”

DUGHINISMUL - Doctrina „oficială” a regimului Năstase-Dodon? /// Bătrîncea explică votul dat la APCE: „Moldova a votat pentru o nouă Europă, Europă unită, de la Lisabona la Vladivostok”

Deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, a venit cu o reacție, după ce mai multe voci au criticat votul său și al lui Andrei Năstase pentru revenirea Federației Ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Dânsul spune că alături de R. Moldova au votat și țări membre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:33

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - numit director adjunct la SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - numit director adjunct la SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat proiectul de hotărâre a Parlamentului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 19:28

VIDEO /// CIMIȘLIA: Descoperiri arheologice de 4 mii de ani

VIDEO /// CIMIȘLIA: Descoperiri arheologice de 4 mii de ani

În contextul efectuării lucrărilor de construcție a drumului national M3, săpătamâna trecută a demarat cercetărea arheologică preventivă a două movile funerare din preajma orașului Cimișlia aflate pe traseul drumului mențâionat. Pănă în aces moment au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:55

opinie Florian Bichir: Atenție la Basarabia! Comuniștii lui Dodon nu cred în lacrimi!

Florian Bichir: Atenție la Basarabia! Comuniștii lui Dodon nu cred în lacrimi!

Zilele trecute România a răsuflat ușurată. La granițele sale nu a început un război civil. De un cataclism ne-au despărțit câteva minute. Tatăl combinatorilor, Plahotniuc, s-a retras pentru câteva zile, obosit, în sânul familiei exilate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:49

Alianța ACUM-PSRM îi crează lui Dodon o suprastructură care va CONTROLA TOATE instituțiile statului

Alianța ACUM-PSRM îi crează lui Dodon o suprastructură care va CONTROLA TOATE instituțiile statului

Deputații din partea PSRM și a blocului ACUM au votat în prima lectură un proiect care transformă Consiliul Suprem de Securitate într-un organ de stat care își va subordona toate instituțiile statului. Conducătorii autorităților publice centrale care vor refuza să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 18:27

FLASH /// Eugeniu Piterschi este noul șef adjunct interimar la IGP

FLASH /// Eugeniu Piterschi este noul șef adjunct interimar la IGP

Ministrul Afacerilor Interne a numit un șef adjunct interimar la Inspectoratul General al Poliției(IGP). Este vorba despre comisarul-șef Eugeniu Piterschi, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Iunie 2019, ora: 18:07

ULTIMA ORĂ /// Patru soldați ucraineni au fost RĂNIȚI de ocupanții ruși în Donbas

ULTIMA ORĂ /// Patru soldați ucraineni au fost RĂNIȚI de ocupanții ruși în Donbas Din editia print

Patru soldați ucraineni au fost răniți în ultimele 24 de ore, în urma a trei provocări armate ale forțelor de ocupație rusești în regiunea Donbas. Inamicul a tras asupra ucrainenilor focuri de artilerie, folosind și diferite tipuri de lansatoare de grenade, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:52

Ucraina RECHEAMĂ ambasadorul său de la Consiliul Europei după decizia APCE privind Rusia

Ucraina RECHEAMĂ ambasadorul său de la Consiliul Europei după decizia APCE privind Rusia

Ministerului de Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, a anunțat pe pagina sa pe Facebook că Ucraina își recheamă ambasadorul său de la Consiliul Europei după adoptarea rezoluției, ceea ce face posibil ca revenirea delegația rusă în cadrul APCE, informeaza GLAVRED.INFO

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:40

Prima reacție oficială după „înlăturarea” temporară a șefului CSJ și a conducerii Judecătoriei Chișinău

Prima reacție oficială după „înlăturarea” temporară a șefului CSJ și a conducerii Judecătoriei Chișinău

 În baza unei informații depuse de un judecător în adresa Consiliului Superior al Magistraturii, mai mulți șefi de instanțe au fost înlăturați de la exercitarea funcției până la pronunțarea unei decizii a Inspecției judiciare pe acest caz, informeaza Ziarul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:36

Votul din APCE poate însemna sfârșitul Consiliului Europei

Votul din APCE poate însemna sfârșitul Consiliului Europei

 Un PSD-ist de la București (Dinu SOCOTAR), un pro-european (Andrei NĂSTASE) și un pro-rus (Vlad BĂTRÎNCEA) de la Chișinău, plus alți politicieni zăpăciți din mai multe țări europene au votat în favoarea revenirii Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:22

Ion Leașcenco: „Andrei Năstase de la platforma DA și socialistul Vlad Bătrîncea, doi românofobi”

Ion Leașcenco: „Andrei Năstase de la platforma DA și socialistul Vlad Bătrîncea, doi românofobi”

Unionistul Ion Leașcenco a comentat votul de astăzi al liderului PPDA Andrei Nastase pentru revenirea delegației Federației Ruse in cadrul APCE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 16:15

Cum comentează Adrian Candu votul lui A. Năstase pentru revenirea Rusiei în APCE

Cum comentează Adrian Candu votul lui  A. Năstase pentru revenirea Rusiei în APCE

 Fostul speacker Andrian Candu critică votul lui Andrei Năstase pentru revenirea Rusiei la APCE. Mai mult decât atât, democratul se întreabă dacă nu cumva „sumele primite de Dodon pentru „ȋntreținere” de la Moscova, se ȋmpart la 3?"...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 15:53

Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia acordat de Andrei Năstase în numele R. Moldova

Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia acordat de Andrei Năstase în numele R. Moldova

 Deputatul Igor Munteanu refuză să comenteze votul Pro-Rusia a colegului său din APCE din blocul ACUM, Andrei Năstase, informeaza deschide.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 15:01

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

VIDEO /// Maia Sandu despre alegerea lui Năstase să susțină Rusia - „Eu răspund pentru votul colegului meu Mihai Popșoi”

Sandu a refuzat să comenteze explicit votul dat de co-președintele blocului politic ACUM, Andrei Năstase, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:00

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:45

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Un mafiot italian e protagonistul unei scene demna de filmul "Prison Break".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:29

OPINIE Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:26

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

Estul pribegit al Europei se cutremură din temelii. Lumea rusească are probleme ontologice “la ea acasă”, în spațiul traditional de control ideologic (spațiul ex-sovietic). De la Tbilisi la Chișinău, de la Erevan la Kiev, tot vestul spațiului ex-sovietic cere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:24

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare. Rusia este într-o expansiune totală și ne atacă. Vladimir Putin nu se lasă și vizează un obiectiv strategic important.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:17

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Ion Druță înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:14

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky este dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:59

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Așa cum bine se știe, cotropirea rusească și sovietică a Basarabiei a adus populației multe nenorociri. Pe lângă cele fizice, au fost și cele de natură sufletească. Totul s-a axat pe minciună și abuz de putere. Mai mult, culmea lipsei de bun simț, s-a insuflat sub amenințarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)