Cultură

BAC-ul se va desfasura in conditii noi

Potrivit Regulamentului aprobat de Ministerul Educatiei si Tineretului, examenele de absolvire a liceului se vor desfasura in institutiile in care elevii si-au facut studiile, cu urmatoarele conditii: ca institutia sa dispuna de nu mai putin de 25 de candidati, sa fie dotata cu calculatoare si imprimante, sa aiba acces la internet s.a. Absolventii din liceele care nu dispun de asemenea conditii vor sustine examenele in institutiile din apropriere, care corespund rigorilor si unde vor fi deschise centre de bacalaureat.

 

 O noutate o constituie si faptul ca testele vor fi transmise in versiune electronica in dimineata zilei de examen, dupa ce, in aceeasi zi, acestea vor fi compilate de un program electronic elaborat prealabil, afirma Adrian Ghicov, directorul Agentiei de evaluare si examinare a Ministerului Educatiei si Tineretului. In acest an, presedintii centrelor de bacalaureat vor fi directorii de liceu. Ei vor accesa testul prin intermediul programului electronic, accesul la lucrari fiind asigurat printr-un cod care va fi anuntat in ziua sustinerii examenului. Totodata, testul va fi imprimat pe hartie in prezenta elevilor si a supraveghetorilor. Pe acesta va fi aplicat un cod de bare.
 

In calitate de asistenti vor fi admisi profesorii care au predat disciplina respectiva de examen, precum si unul sau doi parinti, delegati de adunarea generala a parintilor si un observator extern, desemnat de minister. Nimeni, insa, dintre ei, nu are dreptul sa se implice in procedura de desfasurare a examenelor.
In centrul de BAC elevii vor intra doar in baza buletinului de identitate sau a altui act care confirma identitatea, cu un stilou ce scrie in culoare albastra. La examen este interzisa utilizarea tabelelor, notitelor, calculatoarelor de buzunar, a telefonului mobil si a altor surse de informare.
 

Anul curent vor sustine BAC-ul peste 34 mii de candidati. Potrivit unor elevi care au solicitat anonimatul, partea proasta a lucrurilor consta in faptul ca procesul de contestare a lucrarilor va fi destul de dificil, deoarece acestea nu se vor intoarce in institutie, cu doar nota si punctajul acumulat.
Informatii suplimentare despre examenele de bacalaureat puteti afla de pe site-ul www.admiterea.md.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *