Atitudini

Badea Dionis, Armstrong-ul din Ciuciulea

Sună telefonul fix. Ridic nervos – în clipele acelea, la televizor, îl resuscitau pe-un leşinat din armia roşie ce mărşăluia, protestând, spre Piaţă. Zi istorică. La receptor, badea Dionis Zdraguş: „Salut, orăşenilor! Avem, în sfârşit, împărat! Nu sărbătoriţi?”. Spun că nu. „Chiar nu te bucuri?”, se miră. Spun că mă bucur. „Simt că nu prea, zice. Da’ eu, iaca, l-am chemat pe Mişu, cumnatul, să închinăm un pahar în cinstea asta”.

Dacă nu ţinem cont de tulburel, lui badea Dionis i-au mai rămas două pasiuni: cântecul şi politica. E gospodar sadea, are de toate: două poloboace cu busuioacă, patru oi şi-un berbecuţ, telefon fix, tractoraş cu două coarne din urmă, să-l poată conduce la cosit etc. Ziceam de cântec. E un mare fan al lui Louis Armstrong. De când i-a prins urechea primul şlagăr. Are voce tunătoare. Îl imită uimitor pe american, creatorul jazzului clasic. Lipind dezinenţe englezeşti la rădăcinile româneşti. Şi-l pune şi pe Mişu, cumnatul, să cânte. De nu adoarme nimeni în mahala până după miezul nopţii. L-am ascultat şi eu mai an. Zece minute. Şi mi-a ţiuit urechea o săptămână. Circulă prin sat nişte bârfe: precum că celelalte soţii, neoficiale, pe care le-a avut după prima, regretata, l-o fi părăsit tot din cauza acelei pasiuni pentru Armstrong – că le obliga să cânte cu el. Până la cântatul cocoşilor.

Dar „boala” lui cronică e politica. I-a adus şi necazuri, în armata sovietică, bunăoară. A fost pârât de-un camarad că ascultă Vocea Americii. Pe ascuns. La un tranzistor. L-a chemat căpitanul. „Dle căpitan, fac aşa cum ne-aţi ordonat: ascult, ca să-mi cunosc cât mai bine duşmanul!”. Căpitanul n-a ştiut ce să-i răspundă…

E la curent cu toate evenimentele. Şi râde de nătăfleţii care cred că M. Snegur este şi acum preşedinte. Dar mai zice: „În ultimii douăzeci de ani, lumea s-a făcut mai proastă. La sovietici, ne obligau să ne abonăm la Moldova Socialistă, gazeta raională, aveam pălării pe stâlpi, cutii – pe pereţii caselor, de unde curgea zi şi noapte informaţia. De când e cu democraţia, au dispărut pălăriile şi cutiile vorbitoare, ne aduc ziare gratis doar cu o săptămână-două înainte de alegeri… Cine n-are televizor sau radio se îndobitoceşte, dle!”.

Acum sărbătoreşte evenimentul. Deşi nu crede că va curge multă miere-n R. Moldova de-acum înainte. Mi-amintesc, cam la o lună după venirea la putere a Alianţei, badea Dionis zicea că-l doreşte preşedinte pe Marian Lupu. Că-i înalt (fiind scund, badea-i admiră pe cei ca brazii) şi vorbeşte foarte frumos. Recunoştea că înţelege puţin din cele ce spune, dar nu contează! Principalul e că rosteşte cuvintele curat ca românii munteni! Badea Dionis ştie de la părinţi că ne tragem de la geto-daci şi că vorbim româna. De-aceea a rămas perplex, auzindu-l mai târziu pe obiectul vorbitor al admiraţiei sale că limba ni-i de două feluri – şi română, dar şi moldovenească.

Sărbătoreşte. Se bucură pentru Nicolae Timofti. Dar i-i jale şi de Marian Lupu… Tare-ar închina cu dânsul un pahar de busuioacă! Şi ar cânta numaidecât, la desert, ceva de Armstrong… Ar fi încă multe de spus despre badea Dionis – Armstrong-ul din Ciuciulea, dar mi s-a părut intrigantă ultima lui nedumerire: „Poate dl Timofti m-a lămuri, căci premierul şi miniştrii lui chiar mă zăpăceau. Cum să înţeleg: la creşterea economică ţărişoara noastră a ieşit pe primul loc în Europa, dar şi cu sărăcia tot pe primul suntem?". 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *