CSI / Rusia

Balcanii dau în clocot din nou: Sârbii cumpără arme de la ruşi, de teamă croaţilor

Sârbii se arată dispuşi să cumpere sistemul antiaerian de rachete S-300 produs de ruşi, dar vor un preţ mai bun. "Sunt prea scumpe pentru noi", s-a plâns premierul Serbiei în faţă vicepremierului rus Dimitry Rogozin, relatează agenţia TASS.

Tensiuni balcanice

"Serbia nu şi-a propus să atace pe cineva, dar doreşte să fie gata în orice moment să îşi apere teritoriul şi cetăţenii. Noi am tăcut din gură, dar alţii nu au ezitat să cumpere arme ofensive extrem de puternice", a explicat prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic.

Şeful guvernului de la Belgrad se arată extrem de îngrijorat de noile achiziţii ale Croaţiei, ale cărei rachete balistice au o rază de acţiune de 300-350 de kilometri şi pot lovi ţinte din zona centrală a Serbiei.

Pentru a se apară, Serbia ar vrea să cumpere antiaeriene moderne din Rusia, dar nu la orice preţ. Deşi partea rusă le-a făcut sârbilor "cea mai bună oferta de până acum", Belgradul mai vrea să negocieze.

"Sistemul antiaerian de rachete S-300 ar fi prea costisitor pentru noi", a menţionat Vucic, după ce s-a întâlnit luni, 11 ianuarie, la Belgrad, cu vicepremierul rus Dimitry Rogozin pentru a discuta aceste aspecte.

Rogozin a declarat că guvernul de la Moscova va analiză solicitarea Serbiei şi că ţară să îşi "va sprijini în mod direct aliatul din Balcani".

"Cum evaluează Serbia situaţia securităţii sale este o problema care îi priveşte direct pe oficialii sârbi. Noi vom analiză doar detaliile tehnice din propunerea transmisă de guvernul de la Belgrad", a mai spus Rogozin.

Serbia este în curs de aderare la Uniunea Europeană, dar Vucic a spus că, deşi ţară să îşi respectă angajamentele luate pentru parcurgerea procesului de integrare europeană, Belgradul nu va opta pentru impunerea sancţiunilor economice Rusiei.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *