Fotbal

Balint şi cele 12 puncte neacumulate

Bilanţul final a fost următorul: cinci victorii, două rezultate de egalitate şi 11 înfrângeri. În total, s-au acumulat nouă puncte în grupa preliminară şi o cădere de 40 de poziţii în clasamentul FIFA.

„Mi-am dorit 12 puncte”

Gabi Balint a fost ales selecţionerul echipei naţionale în ianuarie 2010. „Propunerea a venit din partea preşedintelui FMF, Pavel Cebanu, pe care-l cunoşteam şi anterior. M-a sunat într-o zi, am vorbit şi mi s-a făcut oferta. Cunoşteam cam care ar fi valoarea, că naţionala Moldovei nu este una dintre echipele puternice ale lumii. Dar să fii antrenorul unei echipe naţionale, indiferent a cărei ţări, este o carte de vizită importantă. Este şi o cinste să reprezinţi o ţară. Pentru mine era o aventură nouă, o provocare interesantă”, a declarat Balint. Până a veni în Moldova, tehnicianul român refuzase o ofertă din Rusia, de a antrena formaţia Alania Vladikavkaz. „Erau bani enormi acolo. Dar nu mă duc eu după bani”.

Primul meci al reprezentativei Moldovei cu Balint pe bancă a fost amicalul cu Kazahstan, câştigat la limită, scor 1-0. Se întâmpla în martie 2010, iar Alexandru Epureanu era unicul marcator al partidei. Până la demararea meciurilor oficiale, echipa naţională a mai susţinut trei partide amicale: cu Azerbaidjan (1-1), Emiratele Arabe Unite (2-3, în defavoarea Moldovei) şi cu Georgia, la Chişinău, meciul finisându-se cu scorul de 0-0.

Primul meci oficial cu Gabi Balint pe bancă a însemnat şi prima sărbătoare pentru microbiştii moldoveni. Victoria în faţa Finlandei cu scorul de 2-0 a renăscut speranţe şi a dat încredere jucătorilor. Echipa naţională şi-a schimbat stilul de joc, însă… a urmat un ghinion. Am pierdut meciul cu Ungaria, deşi a fost vizibil că Moldova a meritat cel puţin un egal. „Tricolorii” însă aşa şi nu au reuşit să fructifice numeroasele ocazii… În meciul următor, când toţi se aşteptau la o ploaie de goluri, Moldova, care face parte din urna a cincea valorică, a reuşit să facă un joc bun cu vicecampioana mondială, Olanda. Huntelaar a înscris unicul gol al partidei disputate la Chişinău. Anul 2010 s-a încheiat pentru naţionala lui Balint cu o victorie chinuită în faţa celei mai slabe echipe a lumii – San Marino. „Tricolorii” i-au învins pe „bucătari” cu 2-0.

În iarnă, selecţionata Moldovei a jucat două meciuri amicale cu Polonia (0-1) şi Andorra (2-1). În martie, în meciul cu Suedia, Balint a reuşit să-şi „educe” elevii. S-au văzut pasele chibzuite. S-a văzut tactica. Dar nu a fost de ajuns, se pare. Moldova a scăpat două goluri din greşeli de defensivă. Suedia – Moldova, scor 2-1. În meciul retur, tehnicianul român a spus că echipa va juca ofensiv. „Nu am nimic de pierdut. Vreau să le schimb mentalitatea, vreau să-i dezvăţ să stea în propria poartă”. Rezultatul a fost cumplit şi dezastruos. La Chişinău, în minutul 58, „nordicii” conduceau deja cu 3-0, iar până la final tabela de marcaj arăta 1-4. Acelaşi scor s-a înregistrat şi în Finlanda, unde Balint parcă n-a mai contat. Seria rezultatelor proaste a continuat şi în partida cu Ungaria, pierdută cu 2-0.

Până atunci însă, tot mai mulţi jucători anunţau că nu mai doresc să evolueze pentru echipa naţională. Mai întâi Nicolae Josan a fost dat dispărut: nu răspundea la telefon, apoi Alexandru Gaţcan pur şi simplu a spus NU naţionalei pentru a evita conflictele cu clubul său rus. În partida retur cu Olanda, până şi Balint a stat în propria poartă. Acelaşi Huntelaar a înscris unicul gol al partidei. Ultimul meci din ciclul preliminar a însemnat şi un nou record. Din fericire pentru echipa noastră. Este vorba despre cea mai categorică victorie a Moldovei într-un meci oficial: 4-0 cu San Marino, o selecţionată alcătuită din jucători amatori, care ziua merg la lucru, iar seara joacă fotbal.

Supranumit şi Mr Gavril Pele, Balint nu şi-a îndeplinit obiectivul trasat: să acumuleze 12 puncte în grupă şi să egaleze recordul reuşit de selecţionata lui Igor Dobrovolski. Moldova, cu nouă puncte acumulate în zece meciuri, s-a clasat pe penultimul loc în grupă.

Contractul lui Balint

Contractul lui Gabi Balint cu Federaţia Moldovenească de Fotbal expiră la sfârşitul lunii decembrie. Încă nu este clar dacă acesta va rămâne la naţională sau nu. „Ne-am întâlnit cu domnul Pavel Cebanu (preşedintele FMF – n.n.) după „Gala laureaţilor”. Am discutat, însă mai avem nevoie de timp ca să ajungem la un acord. Săptămâna viitoare vom decide”, a declarat Balint, asaltat în ultimul timp de telefoanele jurnaliştilor.

Recent, la o conferinţă de presă, Pavel Cebanu a spus că pentru postura de selecţioner al Moldovei s-au înregistrat mai multe candidaturi, însă numele acestora nu sunt publice. Conform unor surse, în capul listei este ucraineanul Vladimir Liutîi. În urmă cu doi ani, el era foarte aproape de a conduce echipa noastră, însă, într-un final, a fost preferat Gabi Balint. În 2007, Liutîi a fost antrenor secund la Lokomotiv Moscova.
„Secundul” lui Mircea Lucescu de la Şahtior Doneţk, moldoveanul Alexandru Spiridon, este şi el o candidatură. Impresarul acestuia, Arcadie Zaporojanu, a spus că federaţia de profil l-a contactat pe Spiridon pentru o eventuală propunere. Alexandru Spiridon a antrenat echipa naţională în 2001. În lista candidaţilor mai sunt şi actualii „secunzi” ai lui Balint, Ion Testemiţanu şi Alexandru Curteian. Se pare că ultimul este pe cale de a antrena naţionala de tineret.

Radu Lisiţa

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *