Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Comentariu 17 Septembrie 2012, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Balonul prețurilor care dă fisuri pe zi ce trece

Campania cu cea mai mare audiență care se repetă în ultimii ani, în fiecare toamnă - e înviorarea prețurilor. 

 
 

Lanțul acestora lovește peste buzunare scoțând scântei din pietrele aruncate încolo de „conjunctura internațională”.

Scumpirile au fost întotdeauna punctul culminant al oricăror cataclisme naturale sau speculații.„Departamentul Agriculturii din SUA atrage atenția că stocurile combinate de porumb, grâu, soia şi orez vor coborî cu 1,8%, la minimum patru ani, înaintea recoltei din 2013”.

Referindu-se la prețuri, oficialii susțin alarmant că „preţul grâului a urcat cu 41% în acest an, la 9,18 dolari pe buşel (1 buşel-27 kg) la bursele din Chicago SUA. Nu în zadar am spus că toate brutăriile ar trebui să încheie deja contracte cu producătorii de grâu din RM şi chiar să înceapă achiziţionarea grâului din recolta nouă. La bursele internaţionale preţul la grâu este în continuă creştere. Există zvonuri că la bursele internaţionale grâul din recolta nouă se va vinde la preţul de $300 pentru o tonă”.

Un simplu calcul demonstrează că 9,18 usd / 27 kg = 0,34 usd/kg, în timp ce 300 usd / 1000 kg = 0,34 usd/kg. Dar să lăsăm într-o parte magia cifrelor.

Seceta chiar ne-a afectat, cauzând pierderi de 2,5 mlrd. lei, pentru relansarea sectorului, în special replantări, fiind nevoie de peste 1,2 mlrd. lei.

Chiar dacă oficialii au declarat neoficial că „temei pentru scumpiri esențiale nu există”, neoficial există așteptări ale unor scumpiri de la 5% la 25%, pe diverse segmente de produse agricole.

Indiscutabil, există produse care se vor scumpi din motive obiective.

Doar o treime din scumpirea grâului se va răsfrânge asupra prețului pâinii. Cu alte cuvinte, la scumpirea grâului evaluat la 60 de bani, pâinea se va scumpi doar cu 20 de bani.

Până acum pâinea s-a scumpit cu 10 la sută în mai multe localităţi din RM. Potrivit preşedintelui Asociaţiei brutarilor, pâinea se vinde mai scump în raioanele Teleneşti, Ungheni, Călăraşi şi Ceadâr-Lunga. Producătorii spun că au fost nevoiţi să majoreze preţurile, însă refuză să vorbească public despre acest lucru, inclusiv din cauza unor posibile controale din partea statului, imaginea administratorilor căruia este afectată de aceste creșteri.

Deja sunt scumpiri la o serie de produse vegetale, inclusiv uleiul, dar și a cărnii, din cauza furajelor.

Indiscutabil, că o cotă din fiecare scumpire, orientativ între 10% și 50%, are o bază speculativă, generată de erupția prețurilor de pe piață.
În plus, tot din aceleași cauze se vor scumpi inevitabil și produse care nu au nimic cu seceta, nici în clin și nici în mânecă.

Scumpirile se vor ține lanț pentru o perioadă de șase-opt săptămâni, timp în care cei mai isteți vor câștiga de pe urma valului, coborând la timpul potrivit prețurile, iar cei mai hapsâni vor ține prețurile cu dinții și vor fi sancționați de importuri mai ieftine.

Acestea (importurile) câștigă teren cu fiecare val al scumpirilor produselor locale, substituind, încetul cu încetul, mărfurile moldovenești.
Cert este faptul că prețurile nu vor mai reveni la nivelul din august, pregătindu-se de un nou salt,deja în preajma sărbătorilor de iarnă.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md