Economie

Banca de Economii, Circul, UNIC şi alte întreprinderi sunt scoase la privatizare

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a menţionat în şedinţă că, în prezent, în lista bunurilor proprietate de stat pasibile privatizării sunt incluse 146 de întreprinderi cu capital majoritar de stat. În lista obiectivelor nefinalizate supuse privatizării au fost introduse 18 bunuri. Totodată, din lista bunurilor de stat supuse privatizării au fost excluse nouă întreprinderi de importanţă locală.
Potrivit vicepremierului, prin scoaterea la privatizare a bunurilor de stat, autorităţile nu urmăresc scopul de a acumula bani la buget, ci de a se retrage din domenii în care statul nu are interese strategice. Lazăr mai spune că, dacă nu investeşti în aceste instituţii, ele degradează, iar fără atragerea capitalului privat nu există şanse ca acestea să devină funcţionale.

Unii membri ai Cabinetului de miniştri s-au pronunţat pentru excluderea din lista bunurilor supuse privatizării a mai multor întreprinderi, printre care Circul şi Hotelul „Zarea", însă aceste propuneri nu au fost acceptate. „În condiţiile în care statul nu are bani pentru a întreţine edificiul Circului, suntem nevoiţi să identificăm alte modalităţi de a salva acest patrimoniu, iar soluţia va fi, cel mai probabil, atragerea unui parteneriat public-privat", a adăugat Lazăr.

Potrivit premierului Vlad Filat, includerea întreprinderilor de stat în lista bunurilor pasibile privatizării nu înseamnă privatizarea lor automată. „Dacă nu doriţi să fie privatizate, identificaţi soluţii pentru ca activele pe care le aveţi în gestiune să fie eficiente. Aceste întreprinderi dispun de performanţe reduse, în schimb, conducătorii acestora beneficiază de salarii mari, situaţie ce nu mai poate fi tolerată", a punctat Filat.

Ca urmare a privatizării bunurilor cu capital majoritar de stat, în anul curent au fost acumulate 100 mln. lei. În conformitate cu planul minim de privatizare pentru acest an, autorităţile urmează să mai acumuleze din privatizări alte 160 mln. lei.

(MOLDPRES)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *