Economie

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a finanţat Moldova cu peste 1 miliard de euro

Anunţul a fost făcut de şefa oficiului BERD în Moldova, Julia Otto, în cadrul unei conferinţe de presă, dedicate aniversării celor 25 de ani de la înfiinţarea băncii, eveniment ce coincide şi cu finalizarea mandatului şefei oficiului BERD în Moldova, transmite IPN.

Julia Otto susţine că în 2011, când şi-a început mandatul, în Republica Moldova era o o perioadă plină de evenimente şi de provocări. Din 2011 până în prezent, BERD a mărit volumul anual de finanţări pentru Republica Moldova de la 60 de milioane de euro până la 100 de milioane. Şefa oficiului BERD în Moldova a precizat că banca a finanţat proiecte nu doar în Chişinău, dar şi în municipiul Bălţi şi în alte regiuni ale ţării.

Oficialul a menţionat că pentru dezvoltarea sectorului privat este necesară dezvoltarea infrastructurii, de aceea BERD a investit în finanţarea drumurilor din Republica Moldova. „În 2015, în pofida unui şir de provocări politice şi financiare cu care s-a confruntat Republica Moldova, noi am reuşit să menţinem volumul finanţărilor la nivelul de 100 de milioane de euro pentru 12-15 proiecte, atât din sectorul privat, cât şi din sectorul municipal”, a menţionat Julia Otto.

Şefa oficiului BERD în Moldova a subliniat că pe segmentul dialogului privind politici, în anul 2012, banca a contribuit la instituirea Consiliului Economic, structură consultativă pe lângă prim-ministru. Consiliul are menirea de a facilita dialogul public-privat la cel mai înalt nivel decizional, pentru a promova dezvoltarea economică în Moldova, a îmbunătăţi climatul investiţional şi mediul de afaceri întru prosperarea întreprinderilor mici din Moldova.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost fondată în aprilie 1991. BERD a fost creată pentru a finanţa ţările din spaţiul ex-sovietic şi din estul Europei, pentru a favoriza în aceste zone crearea unor economii de piaţă. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *