Ultima oră

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare alocă 3 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului termoenergetic din Bălţi

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 25 mai, ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova, SA CET-Nord şi BERD pentru finanţarea proiectului de reabilitare a sistemului termoenergetic, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului, ministrului economiei, Octavian Calmâc, acest proiect are drept scop eficientizarea sistemului termic şi energetic din municipiul Bălţi. Grantul va fi alocat din Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi de Mediu (E5P).

Proiectul prevede retehnologizarea centralei termice care funcţionează pe bază de cărbune în centrală termică pe bază de biocombustibil, instalarea a trei motoare pe gaz cu capacitatea de 4,4 MW fiecare pentru generarea simultană de energie termică şi electrică. De asemenea, se are în vedere substituirea pompelor de reţea şi montarea convertizoarelor de frecvenţă la instalaţiile de pompare, instalarea în blocurile locative a 169 puncte termice individuale.

În rezultatul implementării proiectului de modernizare a sistemului termoenergetic din Bălţi vor beneficia de energie termică la tarife accesibile circa 100 de mii de consumatori. De asemenea, locuitorii municipiului vor beneficia de un mediu mai curat, cu emisii minime de CO2 şi alte gaze cu efect de seră.

Acordul trilateral a fost semnat la 1 aprilie curent.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *