Internațional

Banca Mondială: Costul războiului din Siria se ridică la circa 35 de miliarde de dolari

Suma reprezintă pierderile economice suferite de Siria și de un grup de cinci țări — Turcia, Liban, Iordania, Egipt și Irak — lovite mai mult sau mai puțin direct de conflictul sirian, care s-a soldat cu circa 260.000 de morți în cinci ani.

Evaluarea nu ia totuși în calcul resursele alocate de țările vecine Siriei pentru a asigura servicii de bază pentru refugiații care au părăsit țara din cauza războiului civil, potrivit Băncii Mondiale.

Estimarea, inclusă într-un raport trimestrial privind Orientul Mijlociu, este făcută publică chiar în ziua în care comunitatea internațională s-a angajat la Londra să deblocheze peste 10 miliarde de dolari până în 2020 pentru a-i ajuta pe sirieni.

Potrivit BM, costul cumulat al pagubelor materiale înregistrate în șase orașe siriene, printre care Homs și Alep, este cuprins în intervalul 3,6 — 4,5 miliarde de dolari.

Țările vecine Siriei sunt confruntate cu o "presiune bugetară imensă" în condițiile în care economiile lor erau deja sub tensiune, indică instituția financiară, care cifrează la 2,5 miliarde de dolari pe an costul refugiaților numai pentru Liban.

"Șomajul este ridicat în rândul refugiaților, în special pentru femei, și cei care muncesc sunt adesea angajați în sectorul informal, fără a beneficia de protecție", a subliniat Shanta Devarajan, economist șef al BM pentru Orientul Mijlociu.

Declanșat în martie 2011 după o serie de manifestații pașnice împotriva regimului lui Bashar al-Assad, conflictul sirian a provocat o criză umanitară majoră, nu mai puțin de 13,5 milioane de persoane fiind strămutate sau în situație de vulnerabilitate, notează AFP. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *