Economie

Banca Mondială: Republica Moldova a rezistat bine la criza economică globală

De asemenea, Moldova poate lărgi accesul aproape universal la educaţie şi face progrese semnificative în combaterea bolilor infecţioase, continuă expertul Băncii Mondiale într-un articol publicat în EUobserver.

În ultimii ani, Moldova a pus bazele unui sistem de asistenţă socială mai sustenabil care ajută mai mult săracii. Dar în pofida acestor realizări, Moldova a rămas unul dintre cele mai sărace state din Europa. Venitul Naţional Brut a fost de 2.250 dolari anul trecut, de patru ori mai mare decât în 2002, dar încă la un sfert din cel al României. Venitul Naţional Brut reflectă cheltuielile personale pentru consum, investiţiile private brute, cheltuielile de consum ale guvernului, venitul net din activele din străinătate, exporturile brute de bunuri şi servicii după deducerea importurilor brute şi taxele indirecte din sectorul de afaceri.

Creşterea PIB a fost volatilă şi vulnerabilă la şocurile economice şi nu a dus la crearea de locuri de muncă. Ţara se plasează pe locul 89 din 148 în clasementul global al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. Calitatea educaţiei şi serviciilor de sănătate este în continuare redusă, iar aceasta afectează mai ales săracii. Potrivit Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor, Moldova are printre cele mai mici calificative din Europa în privinţa calităţii educaţiei, cu aproximativ 60% din elevi având deficienţe la citire şi matematică. Mai gravă este situaţia elevilor din zonele rurale.

Rata mortalităţii la adulţii cu vârste între 15 şi 60 de ani este cu 50% peste nivelul mediu din UE, iar rata mortalităţii din cauza bolilor cronice este ridicată. În plus, productivitatea din agricultură a rămas scăzută, iar creşterea a fost limitată de fenomenele meteo extreme.

Pentru a-şi susţine progresele şi depăşi provocările care au mai rămas, Moldova trebuie să accelereze reformele în anumite domenii. În primul rând, Moldova trebuie să îmbunătăţească competitivitatea afacerilor private pentru a crea un mediu de afaceri mai bun, să facă mai eficiente instituţiile publice şi să asigure accesul la finanţare pe termen lung, în special pentru firmele mici şi mijlocii. O prioritate critică trebuie să fie întărirea stabilităţii sistemului financiar şi îmbunătăţirea transparenţei.

Apoi, Moldova trebuie să continue cu îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi serviciilor de sănătate, să depăşească problemele demografice şi să protejeze persoanele sărace şi vulnerabile. Acestea se pot realiza prin eforturi hotărâte pentru îmbunătăţirea instituţiilor de educaţie şi sănătate, a calităţii personalului şi prin mărirea eficienţei şi echităţii cheltuielilor publice. În al treilea rând, Moldova trebuie să găsească un mod de a rezista efectelor negative ale fenomenelor meteo asupra agriculturii şi să asigure dezvoltarea sustenabilă prin eficienţă şi siguranţă energetică mai bune.

Aceste acţiuni vor proteja pe cei mai vulnerabili şi vor întări rezistenţa ţării în faţa şocurilor externe. Mai important, Moldova trebuie să-şi dubleze eforturile pentru îmbunătăţirea guvernanţei, a transparenţei şi responsabilităţii tuturor instituţiilor publice şi să combată corupţia.

"Parafarea acordului de asociere şi de comerţ liber cu UE la summitul din această lună de la Vilnius aduce Moldovei oportunitatea istorică de a accelera reformele. Noi, cei de la Banca Mondială, suntem pregătiţi să sprijim Moldova în efortul de a deveni un loc mai bun pentru toţi cetăţenii ei", susține Qimiao Fan.

sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *