Astăzi 21 Octombrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:11
Abonamente

Economie 27 Noiembrie 2013, ora 08:56

Banca Mondială: Republica Moldova a rezistat bine la criza economică globală

Marime Font

 

 
 

Economia Moldovei a crescut în medie cu 4,7%, în timp ce rata sărăciei s-a redus de la 29% în 2003 la 16,5% în 2012. Ţara a rezistat bine la criza economică globală şi datorită unei guvernări macroeconomice prudente, economia va avansa cu 5,5% anul acesta, scrie Qimiao Fan, director la Banca Mondială pentru Moldova, Ucraina şi Belarus.

De asemenea, Moldova poate lărgi accesul aproape universal la educaţie şi face progrese semnificative în combaterea bolilor infecţioase, continuă expertul Băncii Mondiale într-un articol publicat în EUobserver.

În ultimii ani, Moldova a pus bazele unui sistem de asistenţă socială mai sustenabil care ajută mai mult săracii. Dar în pofida acestor realizări, Moldova a rămas unul dintre cele mai sărace state din Europa. Venitul Naţional Brut a fost de 2.250 dolari anul trecut, de patru ori mai mare decât în 2002, dar încă la un sfert din cel al României. Venitul Naţional Brut reflectă cheltuielile personale pentru consum, investiţiile private brute, cheltuielile de consum ale guvernului, venitul net din activele din străinătate, exporturile brute de bunuri şi servicii după deducerea importurilor brute şi taxele indirecte din sectorul de afaceri.Creşterea PIB a fost volatilă şi vulnerabilă la şocurile economice şi nu a dus la crearea de locuri de muncă. Ţara se plasează pe locul 89 din 148 în clasementul global al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. Calitatea educaţiei şi serviciilor de sănătate este în continuare redusă, iar aceasta afectează mai ales săracii. Potrivit Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor, Moldova are printre cele mai mici calificative din Europa în privinţa calităţii educaţiei, cu aproximativ 60% din elevi având deficienţe la citire şi matematică. Mai gravă este situaţia elevilor din zonele rurale.

Rata mortalităţii la adulţii cu vârste între 15 şi 60 de ani este cu 50% peste nivelul mediu din UE, iar rata mortalităţii din cauza bolilor cronice este ridicată. În plus, productivitatea din agricultură a rămas scăzută, iar creşterea a fost limitată de fenomenele meteo extreme.

Pentru a-şi susţine progresele şi depăşi provocările care au mai rămas, Moldova trebuie să accelereze reformele în anumite domenii. În primul rând, Moldova trebuie să îmbunătăţească competitivitatea afacerilor private pentru a crea un mediu de afaceri mai bun, să facă mai eficiente instituţiile publice şi să asigure accesul la finanţare pe termen lung, în special pentru firmele mici şi mijlocii. O prioritate critică trebuie să fie întărirea stabilităţii sistemului financiar şi îmbunătăţirea transparenţei.

Apoi, Moldova trebuie să continue cu îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi serviciilor de sănătate, să depăşească problemele demografice şi să protejeze persoanele sărace şi vulnerabile. Acestea se pot realiza prin eforturi hotărâte pentru îmbunătăţirea instituţiilor de educaţie şi sănătate, a calităţii personalului şi prin mărirea eficienţei şi echităţii cheltuielilor publice. În al treilea rând, Moldova trebuie să găsească un mod de a rezista efectelor negative ale fenomenelor meteo asupra agriculturii şi să asigure dezvoltarea sustenabilă prin eficienţă şi siguranţă energetică mai bune.

Aceste acţiuni vor proteja pe cei mai vulnerabili şi vor întări rezistenţa ţării în faţa şocurilor externe. Mai important, Moldova trebuie să-şi dubleze eforturile pentru îmbunătăţirea guvernanţei, a transparenţei şi responsabilităţii tuturor instituţiilor publice şi să combată corupţia.

"Parafarea acordului de asociere şi de comerţ liber cu UE la summitul din această lună de la Vilnius aduce Moldovei oportunitatea istorică de a accelera reformele. Noi, cei de la Banca Mondială, suntem pregătiţi să sprijim Moldova în efortul de a deveni un loc mai bun pentru toţi cetăţenii ei", susține Qimiao Fan.

sursa: zf.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 17:20

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

Surse politice: Iohannis convoacă partidele parlamentare la consultări pe tema Justiției

 Președintele Klaus Iohannis va convoca, săptămâna viitoare, la Cotroceni, partidele parlamentare pentru a discuta pe tema situației Justiției, afirmă surse politice. Azi, Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acesta a refuzat să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2018, ora: 11:49

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

ALERTĂ în Marea Neagră: Forţele canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc în apropierea României

 Departamentul canadian al Apărării a anunţat că avioanele de luptă ale forţelor canadiene, aflate în România, au interceptat o aeronavă rusească de luptă în spaţiul aerian al Mării Negre, în apropierea graniţelor NATO, relatează site-ul de ştiri The...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Ortodoxia ucraineană liberă – o speranţă pentru Basarabia

Scufundaţi în cotidianul nostru lipsit momentan de evenimente majore, tindem să nu dăm atenţie evoluţiilor geopolitice istorice, care au loc în aceste săptămâni în regiunea noastră.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cel ce judecă va fi judecat

Nu vreau să reiau de la cap la coadă aceleași discuții, aceleași învățăminte evanghelice și patristice, care ne cer foarte răspicat un lucru: să nu judecăm. Și totuși nu ne putem abține. Credem că pe toate le cunoaștem, că suntem în măsură să luăm piatra și să lovim.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md