Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 20 Februarie 2019
Abonamente

Economie 27 Noiembrie 2013, ora 08:56

Banca Mondială: Republica Moldova a rezistat bine la criza economică globală

Marime Font

Economia Moldovei a crescut în medie cu 4,7%, în timp ce rata sărăciei s-a redus de la 29% în 2003 la 16,5% în 2012. Ţara a rezistat bine la criza economică globală şi datorită unei guvernări macroeconomice prudente, economia va avansa cu 5,5% anul acesta, scrie Qimiao Fan, director la Banca Mondială pentru Moldova, Ucraina şi Belarus.

De asemenea, Moldova poate lărgi accesul aproape universal la educaţie şi face progrese semnificative în combaterea bolilor infecţioase, continuă expertul Băncii Mondiale într-un articol publicat în EUobserver.

În ultimii ani, Moldova a pus bazele unui sistem de asistenţă socială mai sustenabil care ajută mai mult săracii. Dar în pofida acestor realizări, Moldova a rămas unul dintre cele mai sărace state din Europa. Venitul Naţional Brut a fost de 2.250 dolari anul trecut, de patru ori mai mare decât în 2002, dar încă la un sfert din cel al României. Venitul Naţional Brut reflectă cheltuielile personale pentru consum, investiţiile private brute, cheltuielile de consum ale guvernului, venitul net din activele din străinătate, exporturile brute de bunuri şi servicii după deducerea importurilor brute şi taxele indirecte din sectorul de afaceri.


Creşterea PIB a fost volatilă şi vulnerabilă la şocurile economice şi nu a dus la crearea de locuri de muncă. Ţara se plasează pe locul 89 din 148 în clasementul global al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. Calitatea educaţiei şi serviciilor de sănătate este în continuare redusă, iar aceasta afectează mai ales săracii. Potrivit Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor, Moldova are printre cele mai mici calificative din Europa în privinţa calităţii educaţiei, cu aproximativ 60% din elevi având deficienţe la citire şi matematică. Mai gravă este situaţia elevilor din zonele rurale.

Rata mortalităţii la adulţii cu vârste între 15 şi 60 de ani este cu 50% peste nivelul mediu din UE, iar rata mortalităţii din cauza bolilor cronice este ridicată. În plus, productivitatea din agricultură a rămas scăzută, iar creşterea a fost limitată de fenomenele meteo extreme.

Pentru a-şi susţine progresele şi depăşi provocările care au mai rămas, Moldova trebuie să accelereze reformele în anumite domenii. În primul rând, Moldova trebuie să îmbunătăţească competitivitatea afacerilor private pentru a crea un mediu de afaceri mai bun, să facă mai eficiente instituţiile publice şi să asigure accesul la finanţare pe termen lung, în special pentru firmele mici şi mijlocii. O prioritate critică trebuie să fie întărirea stabilităţii sistemului financiar şi îmbunătăţirea transparenţei.

Apoi, Moldova trebuie să continue cu îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi serviciilor de sănătate, să depăşească problemele demografice şi să protejeze persoanele sărace şi vulnerabile. Acestea se pot realiza prin eforturi hotărâte pentru îmbunătăţirea instituţiilor de educaţie şi sănătate, a calităţii personalului şi prin mărirea eficienţei şi echităţii cheltuielilor publice. În al treilea rând, Moldova trebuie să găsească un mod de a rezista efectelor negative ale fenomenelor meteo asupra agriculturii şi să asigure dezvoltarea sustenabilă prin eficienţă şi siguranţă energetică mai bune.

Aceste acţiuni vor proteja pe cei mai vulnerabili şi vor întări rezistenţa ţării în faţa şocurilor externe. Mai important, Moldova trebuie să-şi dubleze eforturile pentru îmbunătăţirea guvernanţei, a transparenţei şi responsabilităţii tuturor instituţiilor publice şi să combată corupţia.

"Parafarea acordului de asociere şi de comerţ liber cu UE la summitul din această lună de la Vilnius aduce Moldovei oportunitatea istorică de a accelera reformele. Noi, cei de la Banca Mondială, suntem pregătiţi să sprijim Moldova în efortul de a deveni un loc mai bun pentru toţi cetăţenii ei", susține Qimiao Fan.

sursa: zf.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 06:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)