Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Finanţe 28 Decembrie 2015, ora 08:20

Banca Națională utilizează niște instrumente specifice, dar lovește în activitatea economică, în creșterea economică

Marime Font

Printre efectele negative înregistrate, precum o rată a inflației de peste 13 la sută, creșterea dobânzilor la credite și devalorizarea monedei naționale, furtul miliardului a creat o aparență de creștere a Produsului Intern Brut, după cum au constatat analiștii Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

Indicatorii economici la sfârșit de an arată că situația Republicii Moldova este una critică, iar principala cauză este devalizarea celor trei bănci, dar și politicile de redresare luate de către autorități, spun economiștii. Astfel, în luna noiembrie, inflația a crescut cu 13,5 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, dobânzile la credite au crescut cu aproape 6 la sută, din cauza politicii monetare a Băncii Naționale, iar leul s-a devalorizat cu 28 la sută față de dolarul american și cu 13 la sută față de euro.

„Vedeți ce se face cu creditarea? Banca Națională utilizează niște instrumente specifice, dar lovește în activitatea economică, în creșterea economică. Inflația macină, macină tot ce agonisiți dumneavoastră, reduce din competitivitatea unor produse pe intern și pe extern. În condițiile unei inflații pronunțate, agenții economici care sunt orientați spre export nu fac tranzacții pentru că se tem”, a constatat expertul economic, Viorel Chivriga.Pe de altă parte, un efect paradoxal al dispariției miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, este creșterea Produsului Intern Brut, indicator ce s-a majorat cu 0,5 la sută în primele 9 luni ale anului. Experții au ajuns la concluzia că misterul se explică prin portofoliul uriaș de credite, în valoare de 21 de miliarde de lei acordate în noiembrie 2014 de către cele trei bănci devalizate, în special de Banca Socială, care nu au fost calificate ca fiind neperformante, spune analistul Sergiu Gaibu.

„Acest portofoliu rămâne în bilanțul acestor bănci și pe acest portofoliu se calculează dobândă. Această dobândă sporită, care este joc mai degrabă contabil, se așează drept creștere economică în economia țării. Este o noutate nu doar pentru Moldova. Moldova aduce o noutate pe plan internațional în care o delapidare de fonduri este de asemenea proporție, încât influențează statistica unei țări. Și deoarece avem o contabilizare, aceasta duce la creștere economică, dar noi avem (doar- n.r.) o creștere economică contabilă”, a declarat Sergiu Gaibu.

Din portofoliul de credite ”toxice” care au dus la falimentarea celor trei bănci doar o mică parte au fost recunoscute ca fiind pierderi, iar dacă acest lucru s-ar admite pentru cel puțin 30 la sută din credite, PIB-ul ar scădea cu peste 5 la sută, au mai menționat experții de la IDIS ”Viitorul”.
 
Radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul