Actualitate

Băncile internaţionale ar putea stopa acordarea de credite ieftine pentru afaceri din cauza problemelor din sistemul bancar din RM

Situaţia din sectorul bancar moldovenesc continuă să provoace îngrijorare instituţiilor financiare internaţionale. Aflat la Chişinău, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, a atras atenţia că lipsa de transparenţă în structurile de proprietate şi guvernarea corporativă slabă împiedică investiţiile BERD.

„Cifrele deja atestă problemele din acest sector. Creditarea sectorului bancar de către BERD a scăzut de la peste 40 de milioane de euro, în 2010, la puţin peste 23 de milioane de euro, anul trecut. În acest an, ne aşteptăm să scadă din nou, deoarece promovăm creditarea prin intermediul băncilor cu capital străin“, a precizat preşedintele BERD. Acesta a mai spus că lupta împotriva corupţiei în toate sectoarele, inclusiv în sistemul judiciar, va fi esenţială pentru atragerea investiţiilor.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a confirmat că a primit şi el mesaje clare de îngrijorare din partea instituţiilor internaţionale, în special de la BERD şi Banca Mondială, care au legătură contractuală cu băncile din Moldova. „Dacă nu vom face regulă în structura acţionarilor, va fi pus în pericol accesul Republicii Moldova la creditele pe termen lung, ceea ce constituie o bază importantă de finanţare a investiţiilor şi de asigurare a unei creşteri durabile“, a avertizat oficialul.

Justiţia dă peste cap sistemul

Drept mărturie a intenţiilor serioase de a face ordine pe piaţă, guvernatorul a anunţat că, miercuri, Consiliul de Administraţie a BNM a blocat pachetele a două grupuri de acţionari de la Victoriabank, care deţin împreună circa 30% din acţiuni. Decizia a fost salutată de BERD.

„Urmează să vedem care va fi reacţia instanţelor judecătoreşti, pentru că se întâmplă ca BNM să-i sancţioneaze pe acţionarii netransparenţi, iar aceştia să anuleze decizia în instanţă. Noi am adunat suficiente probe că aceşti proprietari acţionează concertat, fără permisiunea prealabilă a Băncii Naţionale“, a declarat Dorin Drăguţanu. Guvernatorul a adăugat că este nevoie şi de efortul altor autorităţi pentru a schimba situaţia, în special în vederea reformării sistemului judecătoresc.

Adrian Lupuşor, directorul executiv al centrului analitic „Expert-Grup“, susţine că mai există un domeniu care favorizează lipsa de transparenţă în sectorul bancar. „Practic, nu este reglementată activitatea registratorilor independenţi: de cine depind, cine îi monitorizează. În acelaşi timp, ei sunt cei care confirmă dreptul de deţinător al acţiunilor şi ei ţin registrul acţionarilor“, arată expertul.

Ar putea reduce pragul

Specialistul reclamă şi concentrarea excesivă a capitalului bancar. „Cinci bănci controlează mai mult de 75% din activele bancare. În plus, avem cazuri când o bancă este acţionară la altă“, constată Adrian Lupuşor.

Miercuri, premierul Iurie Leancă a convocat şi Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară pentru a stabili priorităţile de reglementare în scopul transparentizării acţionariatului în instituţiile financiare. Potrivit unor surse, una dintre măsurile planificate este reducerea de la 5% la 1% a pragului de acţiuni, pentru cazurile când este nevoie de acordul BNM pentru realizarea tranzacţiilor cu acţiunile băncilor.

sursa: adevarul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *