Actualitate

Bani europeni pentru dezvoltarea zonelor de liber schimb

Potrivit unui comunicat de presă al BERD, constituirea unor zone de liber schimb este parte a acordurilor de asociere ale UE cu Georgia, Moldova şi Ucraina, semnate în 2014. Aceasta va oferi întreprinderilor locale acces la piaţa unică a UE, cea mai mare din lume, şi va ajuta la stimularea dezvoltării şi creşterii economice în cele trei ţări. Semnarea marchează prima fază a programului comun al BERD şi UE, în mărime de 1,2 miliarde de euro. Se aşteaptă ca UE va oferi 56,5 milioane de euro sub formă de grant pentru a ajuta întreprinderile să investească în îmbunătăţirea standardelor de calitate a produselor şi serviciilor. Acest fapt, la rândul său, îi va pregăti pentru DCFTA şi va crea un mediu favorabil pentru comerţul transfrontalier, noi locuri de muncă şi creştere economică în cele trei ţări.

Alain Pilloux, vicepreşedinte interimar al BERD pe politici şi parteneriate, a spus că aceasta este cu adevărat o iniţiativă care schimbă regulile de joc în beneficiul tuturor, va ajuta companiile locale să devină mai competitive în timp ce consumatorii vor beneficia de produse şi servicii de o calitate mai bună.

Katarina Mathernova, directoare general-adjunctă a Comisiei Europene privind vecinătate şi negocierile pentru extindere, a menţionat că întreprinderile mici şi mijlocii sunt motorul economiei locale, iar acest program le va ajuta să profite din plin de oportunităţile oferite de crearea zonei de liber schimb cu UE, contribuind astfel la creşterea economică globală în ţările partenere.

UE a oferit, de asemenea, 42 de milioane de euro pentru programul BERD de susţinere a micului business, îndreptat spre stimularea know-how-ului antreprenorilor în dezvoltarea de afaceri în regiunea de vecinătate estică, începând cu 2011. Ambele programe fac parte din iniţiativa EU4Business, care sprijină proiectele UE pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii din ţările Parteneriatului Estic. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *