Actualitate

Barometrul de opinie: comunistii sunt in libera cadere

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar acumula 36,2% din voturi, cu zece procente mai putin decat a obtinut in 2005. Pe locul doi s-ar situa PLDM (V. Filat) cu 8,3%, urmat de PL (M. Ghimpu) cu 8,2% si de AMN (S. Urecheanu) cu 5,4%. Alte 9% sunt impartite de celelalte partide si candidatii independenti. Numarul indecisilor reprezinta 26,4%, atesta Barometrul de opinie publica, lansat marti de Institutul de Politici Publice, cu 12 zile inainte de alegeri. Astfel, la 5 aprilie, lupta se va da intre doua poluri – liberal-democratic si comunist.

Expertii spun ca marea problema a acestui sondaj rezida in faptul ca el a fost realizat intre 24 februarie si 15 martie, cand abia incepusera dezbaterile electorale la posturile radio si TV. Oricum, PLDM si PL sunt in crestere cu 4% si, respectiv, 3% fata de cotele din Barometrul din octombrie 2008, in timp ce AMN pastreaza acelasi rezultat. Electoratul comunistilor provine din zona rurala, este de varsta inaintata, are un nivel scazut de educatie si, in mare parte, reprezinta minoritatile nationale. Votantii PLDM provin mai ales din mediul urban, sunt tineri (pana in 45 de ani), si au un nivel inalt de educatie. PL-ul are un electorat similar, doar ca printre tinerii de pana la 30 de ani. Multi dintre votantii AMN provin din zona rurala, sunt intre doua varste si au educatie medie.

Potrivit analistului politic Igor Botan, cresterea increderii fata de PLDM si PL este datorata perceptiei lor de catre alegatori ca partide ce promoveaza schimbarea. Botan a precizat ca indecisii, de regula, se duc catre partidele de opozitie. In 2005 trei patrimi din indecisi au mers spre BMD. „Avem doua formatiuni ascendente pe segmentul de dreapta. In acelasi timp, avem o formatiune liberala mai de centru – AMN. Nu stim unde se vor duce indecisii. Nu putem spune daca se va stopa caderea AMN si va continua ascensiunea celor doua partide liberale sau va fi altfel”, a spus Botan. Totodata, analistul a mentionat ca, in 2005, diferenta dintre ratingul partidului de guvernamant si procentajul acordat opozitiei care depasea pragul de 6% era de doua ori mai mare decat in prezent.

Potrivit Barometrului, prezenta la vot ar putea sa fie de peste 70 la suta. Sondajul mai arata ca peste ¾ din populatie este nemultumita de activitatea conducerii republicii in domeniile principale ale vietii sociale si considera ca RM merge intr-o directie gresita. La capitolul incredere (raspuns liber), presedintele comunist V. Voronin a scazut in patru ani de la 34,3% la 22,8%. Politicianul care se bucura de cea mai putina incredere, cu 68,3%, este pepecedistul Iurie Rosca.

Cercetarea sociologica a fost realizata de Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing CBS-AXA, pe un esantion de 1197 persoane din 88 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a RM (cu exceptia regiunii transnistrene), avand o eroare de ± 2,8%.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *