Astăzi 24 Aprilie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:58
Abonamente

Moldova 3 Februarie 2014, ora 13:07

BARTER SEPARATIST: Loialitate regimului – TORTURĂ LA NOROD

Marime Font

Foto: theblacksea.eu

Nicio persoană din regiunea transnistreană nu a fost atrasă la răspundere pentru acte de tortură, deşi se ştie că este aplicată la scară largă acolo, informează „Promo-LEX”, în cadrul unui buletin informativ. 

Foarte rar, doar când victimele sunt prea insistente şi implică un avocat, aici, la Chişinău, se reuşeşte iniţierea unui dosar pe faptele de tortură şi re-lele tratamente semnalate de victime.

În majoritatea cazurilor, însă, oamenii legii reuşesc să convingă victimele să renunţe, utilizând fraze ironice de genul: „O să puteţi depune plângere după soluţionarea diferendului!”.


Dosarele de acest gen reprezintă o povară pentru procurorii din dreapta Nistrului, ei fiind nevoiţi să le poarte pur şi simplu cu ei dintr-un loc în al-tul, fără să lucreze asupra lor. În mediul procurorilor aceste dosare se nu-mesc „conserve”. Nimeni din conducerea Procuraturii Generale de la Chişinău nu le cere socoteală procurorilor pentru faptul că aceste „conserve” stau pe linie moartă ani de zile. Ba mai mult, au găsit şi argu-mente-şablon pe care să le invoce în răspunsul la interpelările venite din partea victimelor, avocaţilor şi jurnaliştilor:

- „Lipsa controlului efectiv asupra raioanelor de Est ale Republicii Moldo-va fac imposibilă desfăşurarea măsurilor operative de investigaţie...”.
- „Situaţia politică din regiune nu ne permite să documentăm faptele de-scrise în plângerea Dvs...”.
- „Cazul descris de Dvs ar putea fi examinat numai după reintegrarea ţării, deoarece momentan măsuri operative de investigaţii în raioanele de Est nu pot fi efectuate...”.

Sunt extrase din răspunsurile oficiale trimise de autorităţile constituţionale persoanelor care au fost sechestrate şi bătute crunt prin subsolurile in-stituţiilor represive din regiunea transnistreană. La o privire atentă a lucru-rilor, constatăm că, din cauza lenei şi plictiselii unor birocraţi, Republica Moldova s-a blocat în raport cu ilegalităţile comise pe teritoriul ţării lor. Nu fac uz la pârghiile pe care le posedă ca stat recunoscut la nivel internaţional ci se limitează la argumente şi scuze greu de acceptat. Asta în timp ce forţele represive de la Tiraspol îi hărţuiesc pe oameni cu „citaţii”, cu tot soiul de „percheziţii”, scriu „procese verbale”, iniţiază „dosare”, etc. Ai im-presia că s-au inversat lucrurile (structurile ilegale se comportă de parcă ar avea legitimitate şi recunoaştere internaţională, iar autorităţile con-stituţionale de parcă ar fi ilegale).

Pârghii nefolosite
Fiind un stat recunoscut, Republica Moldova dispune de numeroase pârghii la nivel internaţional, pentru a face ordine în această ţară. Anunţarea în căutare internaţională a cetăţenilor săi sau străini, care se fac vinovaţi de anumite fapte ilegale ar putea fi unul dintre aces-te instrumente. Dacă ar fi utilizat, ar putea fi extrem de eficient in-clusiv ca măsură de sporire a încrederii, deoarece ar reda demnita-tea umană şi cetăţenească multor dintre locuitorii regiunii aflate sub controlul administraţiei de facto. Această procedură nici măcar nu necesită trimiterea procurorilor sau a poliţiştilor, pentru lucrul oper-ativ, în partea stângă a Nistrului, fapt care ar conduce la anumite situaţii de tensiune sau provocări din partea separatiştilor. E o procedură ce poate fi demarată ca urmare a simplei ignorări de către suspect a citaţiei de prezentare la organul de urmărire penală. Există proceduri legale clare, care indiferent de circumstanţe, trebuie respectate. Inclusiv sus-pendarea sau încetarea procedurilor legale trebuie bazate pe normele legale şi nicidecum pe justi-ficări de ordin politic. Aşa-numita Transnistrie seamănă cu o colivie, dar nu este. Cei care astăzi bat oameni în penitenciarele sau subsolurile miliţiei locale, mâine vor dori să călătorească - să meargă în ospeţie la mama, fiica sau fratele din alte regiuni ale ţării sau din străinătate. Prins şi tri-mis la Chişinău, va trebui să răspundă pentru faptele sale de pe vremea când era tare în pumni. Dar pentru aceasta, procedura trebuie demarată, astfel încât călăii să fie anunţaţi în căutare.
Din păcate, victime ale tratamentelor inumane şi degradante devin nu doar maturii, consideraţi mai rezistenţi. Despre astfel de cazuri, care au loc mai ales în penitenciarele transnistrene, presa scrie cu regularitate. Nastia este o fetiţă orfană de 14 ani din satul Ploti (Plopi) din estul ţării. La vârsta ei, a trecut prin momente greu de imaginat chiar şi pentru un matur. Toate şi-au lăsat amprenta pe faţa ei. Familia de rromi la care locuia a vândut-o de 2 ori unor miliţieni locali (de fiecare dată cu câte 100 de dolari). Aceştia îi făceau acte, cu ajutorul unui notar şi o duceau în Rusia la cerşit. Pâ-nă să ajungă acolo, însă, era violată şi bătută ca pedeapsă pentru că miliţienii au trebuit să o cum-pere de 2 ori. Cazul ei a devenit cunoscut atunci când a fost repatriată pentru a treia oară de către organizaţia „Salvaţi Copiii - Moldova”. Dar oare câte alte astfel de cazuri mai există?

Puteri necontrolate călăilor

Structurile ilegale din regiune, care apără regimul separatist de la Tiraspol, au obţinut, drept răsplată pentru loialitate, puteri necontrolate. Au concrescut cu crima organizată şi, prin teroare, ţin, ca într-o imensă puşcărie, aproape 500.000 de oameni. În legătură cu aceasta, secretarul gen-eral al Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului, Artak Kirakosyan menţiona: “Autorităţile din Moldova trebuie să găsească metode clare şi transparente pentru a-şi ajuta cetăţenii din Transnistria. Indiferent dacă este recunoscută sau nu, Transnistria se află în Eu-ropa şi de aceea trebuie să se cunoască dacă sunt sau nu încălcate drepturile omului acolo”.
Chiar dacă regiunea transnistreană se consideră „stat independent”, Republica Moldova este re-sponsabilă pentru respectarea drepturilor omului pe acel teritoriu. Responsabilitatea Moldovei a fost evidenţiată în hotărâri ale CtEDO, dar şi de Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU. În observaţiile finale din noiembrie 2009, Comitetul amiteşte că, în ciuda dificultăţilor Republicii Moldova în exercitarea unui control efectiv asupra teritoriului din stânga Nistrului, statul moldovenesc este obligat să garanteze respectul drepturilor recunoscute în Pactul Internațional pentru Drepturi Civile şi Politice pentru populaţia din regiunea transnistreană. La rândul său, CtEDO, în deciziile sale recunoaşte nu doar responsabilitatea Republicii Moldova ci şi re-sponsabilitatea Federaţiei Ruse, datorită prezenţei militare şi economice în regiune.

Cea mai gravă situaţie în ceea ce priveşte aplicarea torturii în regi-unea transnistreană a fost constatată în penitenciarele subordonate regimului ilegal. Zilnic oamenii sunt sechestraţi în plină stradă, în-carceraţi, ţinuţi în condiţii neomeneşti (bătuţi, lipsiţi de hrană, de apă, de acces la WC) şi judecaţi pentru crime pe care mulţi proba-bil nu le-au săvârşit. Concluziile alarmante au apărut, în februarie 2013, într-un amplu raport al ONU cu privire la încălcarea dreptur-ilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Şi Ambasada SUA a anunţat că „dispune de informaţii credibile despre aplicarea torturii, lipsirea de dreptul la un proces echitabil şi existenţa în locurile de detenţie din regiunea transnistreană a unor condiţii ce nu fac faţă standardelor internaţionale”.

„Ombudsman”-ul terorii
Directorul executiv al Asociaţiei ”Promo-LEX”, Ion Manole, susţine că inclusiv aşa-zisul „avocat al poporului” din stânga Nistrului are o abordare greşită: „Semnalele pe care le avem noi de acolo ne arată că această poziţie numită „ombudsman” în regiune nu face altceva decât să încerce muşa-malizarea cazurilor grave şi să lustruiască imaginea regimului de acolo. A fost un caz când „ombudsman”-ul de acolo a fost rugat de ombudsmanii de la Chişinău să transmită nişte medica-mente unuia dintre deţinuţii care s-a plâns de rele tratamente instituţiilor naţionale şi inter-naţionale. Acest „ombudsman” a venit în faţa deţinutului respectiv, i-a aruncat cu medicamentele în faţă şi, urlând la el, i-a zis că dacă va mai depune vreo plângere, va muri în chinuri groaznice acolo, în puşcărie. A fost un şoc nu doar pentru rudele victimei dar şi pentru noi”, a spus Ion Ma-nole.

Asta în condiţiile în care în regiunea transnistreană, „ombudsmanul” este singurul care monitor-izează ancheta. Acesta nu poate iniția el însuși denunțări ale tratamentelor inumane și degradante, informațiile pe care le culege urmând a fi transmise „procuraturii” din regiune și aşa-zisului comitet de anchetă creat prin „decret prezidențial”. Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale care monitorizează situaţia din penitenciare, practic nu au acces în puşcăriile din raioanele de Est. În lipsa unor instrumente eficiente de apărare şi monitorizare a situaţiei persoanelor încarcerate, situaţia lor este greu de imaginat.

Vitalie Călugăreanu, pentru „Promo-LEX”

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 19:58

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim în sectorul real până la 2775 de lei, de la 1 mai

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Fostul director al știrilor de la Jurnal TV: Dodon a șters pe jos cu batista pusă pe țambalul unionist și proeuropean de către cei de la ACUM

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

Fost deputat, despre “dialogul surzilor” ACUM-PSRM: Așa pățesc înfumurații care, cu doar 26 de mandate, vor să aibă și președinția Parlamentului, și guvernul lor minoritar!

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Programul PRIMA CASĂ, mai atractiv. Guvernul a aprobat condiţii noi la oferirea creditelor

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Candu: PDM va reveni la discuțiile despre formarea unei majorități parlamentare și speră că politicienii care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Vitalie Călugăreanu: Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)