Astăzi 22 Ianuarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:44
Abonamente

Moldova 3 Februarie 2014, ora 13:07

BARTER SEPARATIST: Loialitate regimului – TORTURĂ LA NOROD

Marime Font

Foto: theblacksea.eu

Nicio persoană din regiunea transnistreană nu a fost atrasă la răspundere pentru acte de tortură, deşi se ştie că este aplicată la scară largă acolo, informează „Promo-LEX”, în cadrul unui buletin informativ. 

Foarte rar, doar când victimele sunt prea insistente şi implică un avocat, aici, la Chişinău, se reuşeşte iniţierea unui dosar pe faptele de tortură şi re-lele tratamente semnalate de victime.

În majoritatea cazurilor, însă, oamenii legii reuşesc să convingă victimele să renunţe, utilizând fraze ironice de genul: „O să puteţi depune plângere după soluţionarea diferendului!”.


Dosarele de acest gen reprezintă o povară pentru procurorii din dreapta Nistrului, ei fiind nevoiţi să le poarte pur şi simplu cu ei dintr-un loc în al-tul, fără să lucreze asupra lor. În mediul procurorilor aceste dosare se nu-mesc „conserve”. Nimeni din conducerea Procuraturii Generale de la Chişinău nu le cere socoteală procurorilor pentru faptul că aceste „conserve” stau pe linie moartă ani de zile. Ba mai mult, au găsit şi argu-mente-şablon pe care să le invoce în răspunsul la interpelările venite din partea victimelor, avocaţilor şi jurnaliştilor:

- „Lipsa controlului efectiv asupra raioanelor de Est ale Republicii Moldo-va fac imposibilă desfăşurarea măsurilor operative de investigaţie...”.
- „Situaţia politică din regiune nu ne permite să documentăm faptele de-scrise în plângerea Dvs...”.
- „Cazul descris de Dvs ar putea fi examinat numai după reintegrarea ţării, deoarece momentan măsuri operative de investigaţii în raioanele de Est nu pot fi efectuate...”.

Sunt extrase din răspunsurile oficiale trimise de autorităţile constituţionale persoanelor care au fost sechestrate şi bătute crunt prin subsolurile in-stituţiilor represive din regiunea transnistreană. La o privire atentă a lucru-rilor, constatăm că, din cauza lenei şi plictiselii unor birocraţi, Republica Moldova s-a blocat în raport cu ilegalităţile comise pe teritoriul ţării lor. Nu fac uz la pârghiile pe care le posedă ca stat recunoscut la nivel internaţional ci se limitează la argumente şi scuze greu de acceptat. Asta în timp ce forţele represive de la Tiraspol îi hărţuiesc pe oameni cu „citaţii”, cu tot soiul de „percheziţii”, scriu „procese verbale”, iniţiază „dosare”, etc. Ai im-presia că s-au inversat lucrurile (structurile ilegale se comportă de parcă ar avea legitimitate şi recunoaştere internaţională, iar autorităţile con-stituţionale de parcă ar fi ilegale).

Pârghii nefolosite
Fiind un stat recunoscut, Republica Moldova dispune de numeroase pârghii la nivel internaţional, pentru a face ordine în această ţară. Anunţarea în căutare internaţională a cetăţenilor săi sau străini, care se fac vinovaţi de anumite fapte ilegale ar putea fi unul dintre aces-te instrumente. Dacă ar fi utilizat, ar putea fi extrem de eficient in-clusiv ca măsură de sporire a încrederii, deoarece ar reda demnita-tea umană şi cetăţenească multor dintre locuitorii regiunii aflate sub controlul administraţiei de facto. Această procedură nici măcar nu necesită trimiterea procurorilor sau a poliţiştilor, pentru lucrul oper-ativ, în partea stângă a Nistrului, fapt care ar conduce la anumite situaţii de tensiune sau provocări din partea separatiştilor. E o procedură ce poate fi demarată ca urmare a simplei ignorări de către suspect a citaţiei de prezentare la organul de urmărire penală. Există proceduri legale clare, care indiferent de circumstanţe, trebuie respectate. Inclusiv sus-pendarea sau încetarea procedurilor legale trebuie bazate pe normele legale şi nicidecum pe justi-ficări de ordin politic. Aşa-numita Transnistrie seamănă cu o colivie, dar nu este. Cei care astăzi bat oameni în penitenciarele sau subsolurile miliţiei locale, mâine vor dori să călătorească - să meargă în ospeţie la mama, fiica sau fratele din alte regiuni ale ţării sau din străinătate. Prins şi tri-mis la Chişinău, va trebui să răspundă pentru faptele sale de pe vremea când era tare în pumni. Dar pentru aceasta, procedura trebuie demarată, astfel încât călăii să fie anunţaţi în căutare.
Din păcate, victime ale tratamentelor inumane şi degradante devin nu doar maturii, consideraţi mai rezistenţi. Despre astfel de cazuri, care au loc mai ales în penitenciarele transnistrene, presa scrie cu regularitate. Nastia este o fetiţă orfană de 14 ani din satul Ploti (Plopi) din estul ţării. La vârsta ei, a trecut prin momente greu de imaginat chiar şi pentru un matur. Toate şi-au lăsat amprenta pe faţa ei. Familia de rromi la care locuia a vândut-o de 2 ori unor miliţieni locali (de fiecare dată cu câte 100 de dolari). Aceştia îi făceau acte, cu ajutorul unui notar şi o duceau în Rusia la cerşit. Pâ-nă să ajungă acolo, însă, era violată şi bătută ca pedeapsă pentru că miliţienii au trebuit să o cum-pere de 2 ori. Cazul ei a devenit cunoscut atunci când a fost repatriată pentru a treia oară de către organizaţia „Salvaţi Copiii - Moldova”. Dar oare câte alte astfel de cazuri mai există?

Puteri necontrolate călăilor

Structurile ilegale din regiune, care apără regimul separatist de la Tiraspol, au obţinut, drept răsplată pentru loialitate, puteri necontrolate. Au concrescut cu crima organizată şi, prin teroare, ţin, ca într-o imensă puşcărie, aproape 500.000 de oameni. În legătură cu aceasta, secretarul gen-eral al Federaţiei Internaţionale pentru Drepturile Omului, Artak Kirakosyan menţiona: “Autorităţile din Moldova trebuie să găsească metode clare şi transparente pentru a-şi ajuta cetăţenii din Transnistria. Indiferent dacă este recunoscută sau nu, Transnistria se află în Eu-ropa şi de aceea trebuie să se cunoască dacă sunt sau nu încălcate drepturile omului acolo”.
Chiar dacă regiunea transnistreană se consideră „stat independent”, Republica Moldova este re-sponsabilă pentru respectarea drepturilor omului pe acel teritoriu. Responsabilitatea Moldovei a fost evidenţiată în hotărâri ale CtEDO, dar şi de Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU. În observaţiile finale din noiembrie 2009, Comitetul amiteşte că, în ciuda dificultăţilor Republicii Moldova în exercitarea unui control efectiv asupra teritoriului din stânga Nistrului, statul moldovenesc este obligat să garanteze respectul drepturilor recunoscute în Pactul Internațional pentru Drepturi Civile şi Politice pentru populaţia din regiunea transnistreană. La rândul său, CtEDO, în deciziile sale recunoaşte nu doar responsabilitatea Republicii Moldova ci şi re-sponsabilitatea Federaţiei Ruse, datorită prezenţei militare şi economice în regiune.

Cea mai gravă situaţie în ceea ce priveşte aplicarea torturii în regi-unea transnistreană a fost constatată în penitenciarele subordonate regimului ilegal. Zilnic oamenii sunt sechestraţi în plină stradă, în-carceraţi, ţinuţi în condiţii neomeneşti (bătuţi, lipsiţi de hrană, de apă, de acces la WC) şi judecaţi pentru crime pe care mulţi proba-bil nu le-au săvârşit. Concluziile alarmante au apărut, în februarie 2013, într-un amplu raport al ONU cu privire la încălcarea dreptur-ilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Şi Ambasada SUA a anunţat că „dispune de informaţii credibile despre aplicarea torturii, lipsirea de dreptul la un proces echitabil şi existenţa în locurile de detenţie din regiunea transnistreană a unor condiţii ce nu fac faţă standardelor internaţionale”.

„Ombudsman”-ul terorii
Directorul executiv al Asociaţiei ”Promo-LEX”, Ion Manole, susţine că inclusiv aşa-zisul „avocat al poporului” din stânga Nistrului are o abordare greşită: „Semnalele pe care le avem noi de acolo ne arată că această poziţie numită „ombudsman” în regiune nu face altceva decât să încerce muşa-malizarea cazurilor grave şi să lustruiască imaginea regimului de acolo. A fost un caz când „ombudsman”-ul de acolo a fost rugat de ombudsmanii de la Chişinău să transmită nişte medica-mente unuia dintre deţinuţii care s-a plâns de rele tratamente instituţiilor naţionale şi inter-naţionale. Acest „ombudsman” a venit în faţa deţinutului respectiv, i-a aruncat cu medicamentele în faţă şi, urlând la el, i-a zis că dacă va mai depune vreo plângere, va muri în chinuri groaznice acolo, în puşcărie. A fost un şoc nu doar pentru rudele victimei dar şi pentru noi”, a spus Ion Ma-nole.

Asta în condiţiile în care în regiunea transnistreană, „ombudsmanul” este singurul care monitor-izează ancheta. Acesta nu poate iniția el însuși denunțări ale tratamentelor inumane și degradante, informațiile pe care le culege urmând a fi transmise „procuraturii” din regiune și aşa-zisului comitet de anchetă creat prin „decret prezidențial”. Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale care monitorizează situaţia din penitenciare, practic nu au acces în puşcăriile din raioanele de Est. În lipsa unor instrumente eficiente de apărare şi monitorizare a situaţiei persoanelor încarcerate, situaţia lor este greu de imaginat.

Vitalie Călugăreanu, pentru „Promo-LEX”

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:44

 Premierul britanic Theresa May a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi salva acordul Brexitului respins de deputaţi, cărora nu le-a oferit luni planul alternativ pe care-l cereau, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:04

 Urmărind manifestările societății românești din ultimii ani, am constatat că, dincolo de confruntările politice, ideologice, culturale, în realitate, conflictul este între morala ”tradițională” și morala ”progresistă”. Pentru a fi mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:33

 O bibliotecă din Ankara dă un nou înțeles importanței cărților în viața noastră. Potrivit unui reportaj CNN, gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică alcătutiă numai din cărți salvate din gunoaie după ce au fost aruncate de foștii posesori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:30

 Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a anunţat marţi candidatura în alegerile prezidenţiale de la 31 martie, în care este favorită, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, potrivit ultimelor sondaje, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Opoziția de dreapta încearcă să înrădăcineze în societate percepția unor alegeri fraudate ca să justifice scorul mic de la scrutin și mizează pe haos. De acest lucru este convins președintele Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:17

Veste bună! Un șir de medicamente de primă necesitate vor fi oferite în mod gratuit tuturor categoriile de cetățeni. Statul va compensa complet, în proporție de 100%, un medicament esențial pentru cele mai răspândite maladii. Declarația a fost făcută astăzi de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:17

FMI: Economia mondială încetinește mai repede decât se estima

FMI a prezentat luni, în fața elitei economice mondiale reunite la Davos, tabloul unei creșteri mondiale încă solide, dar care încetinește mai repede decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și a riscurilor politice, precum Brexit în Marea Britanie sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Geamuri şi uşi sparte şi săli de clasă distruse. Atât a mai rămas din gimnaziul din satul Donici, raionul Orhei. Instituţia a fost închisă în 2014, în urma reformei de optimizare a şcolilor pusă în aplicare printr-un ordin al fostului ministru al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:58

Au promovat anterior reducerea numărului deputaților, iar ACUM sunt împotriva voinței a 80% din moldoveni care vor un Parlament mai mic și mai eficient

Au promovat anterior reducerea numărului deputaților, iar ACUM sunt împotriva voinței a 80% din moldoveni care vor un Parlament mai mic și mai eficient

Îndemnurile șefilor blocului ACUM de a boicota referendumul pentru reducerea numărului deputaților confirmă că Maia Sandu și Andrei Năstase mint cu nerușinare alegătorii. Asta în condițiile în care exponenții acestui bloc au militat recent pentru micșorarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:57

Noi proiecte de susținere a familiilor cu copii, anunțate de Plahotniuc: indemnizația unică la naștere va fi majorată până la 10 mii de lei

O premieră absolută pentru Republica Moldova! Indemnizația unică la nașterea copiilor va fi majorată până la 10 mii de lei. Suplimentar, vor fi aplicate și alte măsuri de susținere a familiilor cu copii. Cu detalii despre aceasta a venit președintele Partidului Democrat din...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2019, ora: 13:57

Așa arată noile telefoane Samsung Galaxy S10

Așa arată noile telefoane Samsung Galaxy S10

Marele anunț al noilor telefoane Samsung din seria Galaxy S10 se apropie, dar securitatea informațiilor fiind cum este prin industrie, au început deja să apară pe internet imagini cu aceste trei modele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:54

Plahotniuc anunță dublarea ajutorului pentru încălzire: 150 de mii de familii vor primi câte 700 de lei pe lună, timp de cinci luni

Ajutorul oferit de stat familiilor cu venituri mici în perioada rece a anului va fi dublat. Despre aceasta a anunțat președintele PDM, Vlad Plahotniuc la un briefing de presă. Aceste compensații vor fi plătite în decurs de cinci luni – din noiembrie și până în...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 22 Ianuarie 2019, ora: 13:53

4 mari greşeli gramaticale făcute de noi iarna

4 mari greşeli gramaticale făcute de noi iarna

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:06

Plahotniuc: Un angajament al nostru este grija față de pensionari – vom oferi ajutoare de 600 de lei și pentru sărbătorile de Paști

Guvernarea va continua proiectele sale de susținere socială a cetățenilor, pentru că oamenii așteaptă condiții mai bune de trai. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la primul briefingul din cest an. Șeful democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:17

Popa Ghenadie Văluță are un nou fetiș: și-a tras un selfie cu o muribundă

Popa Ghenadie Văluță are un nou fetiș: și-a tras un selfie cu o muribundă

 După Igor Dodon și popa Valuță a picat în patima selfie-lor. Ghenadie Valuță a publicat nu demut o imagine cu el însuși, adică un selfie, pe fundalul unei bătrâne muribunde. Fața popii este iluminată de un zâmbet, a femeii, constorsionată de o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:13

FOTO // IGP DUBLEAZĂ numărul de angajați la dirijarea traficului rutier în cele mai aglomerate sensuri giratorii și intersecții din capitală

Angajații Inspectoratului General al Poliției (IGP) se vor implica într-un număr mai mare la fluidizarea traficului rutier în municipiul Chișinău. Aceștia vor fi prezenți într-un număr mai mare în cele mai aglomerate sensuri giratorii și intersecții din capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:01

Integritatea lui Sandu și Năstase, din nou pusă la îndoială. Zeppelin anunță o nouă investigație despre finanțări obscure pentru ”cele mai transparente partide”

Portalul zeppelin.md, care dezvăluit legăturile șefilor de la PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, cu Ludmila Kozlovska, președintele fundației Open Dialog, expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale din Rusia, vine cu scrisori deschise către Sandu și Năstase....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 10:35

Unioniştii din România şi Republica Moldova vor sărbători, la Iaşi, Ziua Unirii Principatelor Române

Unioniştii din România şi Republica Moldova vor sărbători, la Iaşi, Ziua Unirii Principatelor Române

Unioniştii din România şi Republica Moldova au anunţat, marţi, că se vor întâlni la Iaşi pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 10:19

Analist politic, despre intoleranța din binomul PAS-PPDA: cine nu este cu noi, este împotriva noastră – dau cu piciorul în unioniști

Analist politic, despre intoleranța din binomul PAS-PPDA: cine nu este cu noi, este împotriva noastră – dau cu piciorul în unioniști

Cazul primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, căruia binomul PAS-PPDA i-a retras susținerea politică este încă o confirmare că blocul nu vrea să aibă de a face cu unioniștii. Constatarea îi aparține analistului politic Anatol Țăranu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:49

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:48

Moscova ameninţă UE cu „represalii” după noile sancţiuni

Moscova ameninţă UE cu „represalii” după noile sancţiuni

Rusia a ameninţat Uniunea Europeană cu „represalii” după noile sancţiuni impuse luni de Bruxelles unor responsabili ai Serviciului de informaţii militar rus (GRU), consideraţi responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în martie 2018 la Salisbury...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 22 Ianuarie 2019, ora: 09:37

Tesla intră în Europa. Cât va costa cea mai ieftină versiune Model 3

Tesla intră în Europa. Cât va costa cea mai ieftină versiune Model 3

Zodiac carieră şi bani, 22 ianuarie 2019. În această perioadă, Vărsătorii sunt pe val! La capitolul bani stau excelent şi se anunţă un câştig material sau o primă acum la inceput de an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Răileanu, replică pentru PAS: Mi-au retras susținerea pentru că sunt unionist

Primarul orașului Cimișlia vine cu o reacție la explicația PAS despre retragerea sprijinului pentru candidatura lui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 04:17

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

Indicele încrederii în președintele rus Vladimir Putin a scăzut în Rusia la 33,4%, arata datele sondajului realizat pe 13 ianuarie de către Institutului de sondare a oponiei publice VTsIOM, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)