Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente
 
 
 

Carte 26 August 2014, ora 06:15    Din editia print

Scrisoarea săptămâniiBasarabeni, vă implor, citiți această carte!

Marime Font

De câteva zile sunt sclavul cărții „Groapa cu lei” scrisă de Constantin Tănase (Editura „Litera”, 2014, Chișinău). E o sclavie din cele înălțătoare și de drag de noi! Ea, cartea, nu poate fi găsită în librăria din Briceni (cele din sate au dispărut de câțiva ani), însă a ajuns în acest triunghi simbolic (împresurat de granițe impuse) al Pererâtei (Gr. Vieru, V. Ciutac), al Largăi (M. Cimpoi, S. Gheorghiță) și în s. Bulboaca (Gh. Rusnac, P. Chetruș). Mai puțin sunt cunoscuți cei din Bulboaca… Dar lingvistul Gh. Rusnac e și el un nume. Ne oprim aici. Fiecare localitate are oameni vestiți, valoroși! Dacă i-am cunoaște pe toți…! Sunt mulți cu renume. Și unul din ei este Constantin Tănase, autorul cărții „Groapa cu lei”. 

Am auzit acest nume în sala de festivități de pe str. Kiev, încă din anii studenției, când învățam la Institutul „Ion Creangă”. A vorbit într-un mod memorabil despre poetul Mihai Eminescu. În acele timpuri sălile erau neîncăpătoare. Acestea să rămână doar amintiri?

Dar, revin la carte. O carte bună întotdeauna își face cale la cititorul harnic și interesat de lectură. Îi îndemn pe toți prietenii mei să o citească, apoi voi iniția un asemenea proiect de lectură și în biblioteci. Ar fi de mare folos pentru toți. Cartea nu se citește ușor, dar ce se citește ușor despre noi? Fără multe laude, cu Adevărul în față, C. Tănase ne face să medităm împreună cu el, să ne gândim la soarta noastră și a Țării, să cunoaștem riscurile la fel de fel de răscruci…Astăzi, basarabeanul nu mai poate „de atâta străinătate” pe care i-o bagă în casă TV, presa și purtătorii de știri din Răsărit. E de ajuns Kremlinul prin kiseliovii săi, dar și dodonii de la noi împreună cu cei care nu simt creștinește și frățește.

Cartea lui Constantin Tănase e o carte vie, luptătoare și care nu poate fi învinsă. Latră unii în săptămâna vinerilor pe la colțuri, cu piatra în sân și cu venin pe limbă. Nu o să reușească! Așa cum regele Mihai nu poate fi niciodată pentru basarabeni regele Mihail. Orice pagină din cartea lui C. Tănase e plină de fraze memorabile și de învățături, pornind de la titlurile eseurilor și tabletelor: „O epocă sufocantă”, „Violențele de limbaj”, „Cele 10 porunci, un popor și două culturi”, „Noi cu ce ne mândrim?”, „Nu faceți din Istorie o târfă!” ș.a.

Cartea mai conține și referințe la munca sa de la TIMPUL.

Citiți această carte, dragi basarabeni! Nu veți regreta. Constantin Tănase nu este de „al vostru” (fals), ci de al nostru – talentat, din cohorta oamenilor valoroși și care merită să fie cunoscut de toți.

Iov Rusnac,
pedagog-pensionar,
s. Bulboaca, r-nul Briceni

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md