Economie

Băsescu a discutat cu I. Leanca şi despre sectorul energetic

Seful statului a mentionat ca a discutat despre acest subiect duminica, 13 martie, cu premierul Vlad Filat, adaugand ca aceasta modificare a Acordului trebuie facuta prin doua protocoale care sa fie introduse in anexa.

"Si asta inseamna repede doua protocoale pe care sa le punem in anexa, pentru ca noi am trimis deja acordul in Parlament. Si sa treaca acum, sa nu mai ramanem cu un document. Si probabil trebuie organizat chiar saptamana viitoare un set de extindere si pe energie si pe ce va mai fi nevoie. Sa nu ne ducem de doua ori in Parlament sa le ratificam si sa putem da drumul la proiectele vizate. Si de asemenea, am discutat ca in partea moldoveana sa aiba responsabilitati si Secretariatul General. Deci aceste doua trebuie introduse rapid ca o anexa", a afirmat presedintele Basescu.

De asemenea, seful statului a mai spus, glumind, ca asteapta "sa fie definitivata structura statala" a Republicii Moldova, "adica umplute casutele", facand referire la faptul ca Parlamentul de la Chisinau inca nu a reusit alegerea unui sef al statului.

La randul sau, ministrul Iurie Leanca a aratat ca a tinut ca aceasta vizita la Bucuresti, desfasurata la doua luni de la constituirea noului guvern de la Chisinau, sa fie inclusa intre primele sale deplasari externe, avand in vedere ca Romania este un partener extrem de important in efortul Republicii Moldova de modernizare si reasezare pe un "fagas durabil si european".

Acordul de finantare nerambursabila dintre Romania si Republica Moldova, in valoare de 100 milioane de euro oferite de Bucuresti Chisinaului pe durata urmatorilor patru ani, in baza unor proiecte de cooperare bilaterala, a fost semnat in 27 aprilie 2010, la Bucuresti, cu ocazia unei vizite oficiale la Bucuresti a fostului presedinte interimar Mihai Ghimpu.

Forma initiala a Acordului a mai fost modificata in septembrie 2010 printr-un protocol aditional care prevedea introducerea unui nou domeniu de cooperare – asistenta umanitara in caz de urgenta, astfel incat din valoarea de 25 milioane de euro pentru primul an, o suma de 8 milioane de euro sa fie disponibila pentru materiale de constructie destinate zonelor afectate de inundatiile din Republica Moldova. 

Sursa: Newsin

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *