Politică

Băsescu bate în retragere? “Eu nu voi mai insista pe ideea proiectului naţional unirea României cu R. Moldova, pentru că a fost evident că nu are suport în clasa politică”

‘Nu cred că este normal ca în proiectele naţionale să avem puncte de vedere diferite. Eu nu voi mai insista pe ideea proiectului naţional unirea României cu Republica Moldova, pentru că a fost evident că nu are suport în clasa politică, dar nici nu-i voi ierta vreodată pe cei care vor asista cum Republica Moldova intra în scenariu de tip Crimeea sau Osetia de Sud sau Abhazia, pentru că trebuie să-şi asume, aş spune, slugărnicia faţă de Moscova, să nu deranjăm’, a declarat Traian Băsescu, anunță Știrile Tvr.ro

El a subliniat că nu este antirus şi că doreşte o relaţie bună cu Federaţia Rusă.

Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat că Rusia a stimulat referendumul din Crimeea şi că, pentru el, ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecţie pentru un scenariu posibil în Republica Moldova: “Este şi o chestiune sentimentală. Ştim toţi că Republica Moldova este al doilea stat românesc şi nu ne-ar conveni un astfel de scenariu aplicat în Republica Moldova”. Preşedintele a subliniat că ‘în niciun caz România nu va interveni militar’.

‘În nici un caz românii nu trebuie să se teamă de o agresiune din partea Federaţiei Ruse sau a Ucrainei’, a spus Traian Băsescu, invitat, luni, la Adevărul Live.

Preşedintele a respins categoric un posibil război în urma situaţiei din Crimeea.

‘Categoric nu, nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina, cu atât mai puţin în Crimeea’, a spus Traian Băsescu, citat de agenţiile de presă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că, în mod categoric, nu va fi război în zona Mării Negre, iar românii nu trebuie să se teamă de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei, România neavând riscuri de securitate directe.

Preşedintele Băsescu a spus că se aştepta ca la referendumul din Crimeea să fie în favoarea alipirii de Rusia în jur de 70-75% din votanţi, nu 96,6%.

Întrebat dacă va fi război, preşedintele a răspuns: "Categoric nu, nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, zic eu că nici în Ucraina şi cu atât mai puţin în Crimeea. Deci, exclud varianta războiului".

El a precizat că "riscurile militare România trebuie să le aprecieze de la ceea ce ştie, şi nu de la ceea ce este în presă".

Preşedintele a precizat că, după referendum, din punct de vedere militar nu se schimbă nimic în Crimeea, iar Federaţia Rusă va menţine toată flota de la Marea Neagră, numărul de militari va fi tot 25.000, cât au fost şi până acum prin acord, iar activităţile militare, aceleaşi.

"În niciun caz românii nu trebuie să se teamă de o agresiune la adresa României din partea Federaţiei Ruse sau Ucrainei", a spus preşedintele.

"Dacă am fi fost în pericol direct, iminent, aş fi spus-o şi cu totul altul ar fi fost nivelul de alertă al Armatei", a continuat preşedintele Băsescu, precizând că acum nivelul de alertă militar este unul obişnuit.

El a subliniat că România nu are "riscuri directe de securitate", însă "riscurile regionale sunt în creştere".

Sursa: TVR.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *