Actualitate

Basescu promite ajutor pentru europenizarea RM

„Cetatenii moldoveni sunt europeni si merita sa faca parte din UE. Romanie are obligatia naturala de a sprijini RM sa acceada cat mai rapid catre UE”, a declarat, la inceputul vizitei sale oficiale la Chisinau, presedintele Romaniei, Traian Basescu, adaugand ca a trecut Prutul pentru a semna cu noua guvernare un parteneriat menit sa accelereze apropierea RM de UE si includerea ei in pachetul Balcanilor de Vest.

Basescu a anuntat ca Romania va acorda RM un sprijin financiar nerambursabil de 100 mln. euro, in patru transe anuale, bani destinati proiectelor de modernizare a scolilor si pentru infrastructura locala. De asemenea, el a spus ca a adus in RM 350 mii de vaccinuri impotriva gripei de tip nou si a promis ca va debloca procesul de redobandire a cetateniei romane. Pentru aceasta, toate dosarele mai vechi de 2008 vor fi procesate de urgenta pana la 30 iunie 2010, iar in saptamana curenta urmeaza sa fie creata o agentie speciala pentru cetatenii, cu sediu central la Bucuresti si alte cinci centre la Iasi, Suceava, Galati, Cluj si Timisoara. Totodata, seful statului roman a spus ca de la 31 martie a.c. cetatenii moldoveni vor putea calatori deja in baza Acordului de mic trafic la frontiera. Cat priveste proiectele economice abandonate, cum ar fi conexiunile la conductele de gaze, liniile electrice de inalta tensiune si ecartamentul european al caii ferate, Basescu a spus ca ele vor fi relansate, iar pana la sfarsitul anului una dintre aceste linii va fi interconectata.

„Azi nu exista probleme intre Bucuresti si Chisinau care sa nu poate fi rezolvate”, a spus dupa intrevederea bilaterala presedintele interimar Mihai Ghimpu.

Acordul de mic trafic

„Pregatirile tehnice pentru intrarea in vigoare a acestui Tratat de mic trafic necesita inca timp, trebuie pregatite acele permise si trebuie sa avem consulatele de la Cahul si Balti in functiune, in asa fel incat oamenii sa nu mearga la Chisinau pentru a obtine actele pentru micul trafic de frontiera. Evaluarea noastra este ca cel mai tarziu la 30 martie 2010 legea va fi functionala si aplicabila, acum legea este in vigoare, dar trebuie realizate conditiile tehnice”, a precizat Basescu.

Tratatul de frontiera

„Am discutat despre celebrul Tratat de frontiera, cum era numit anterior la Chisinau, si aici as vrea sa fiu extrem de deschis: Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si RM, Romania a recunoscut frontierele de stat ale RM, asa cum ele au fost mostenite de la fosta Uniune Sovietica”, a declarat seful statului roman. „Din acest punct de vedere, Romania e de acord sa semneze un tratat sau un acord care sa vizeze regimul frontierei existente pentru a aduce modul de trecere a frontierei de catre cetatenii moldoveni in UE la standarde europene”, a adaugat Basescu.

Cetatenia

„Pana la 30 iunie toate restantele care provin din anii ’90 – inceputul anilor 2000 la acordarea cetateniei romane vor fi procesate. In sedinta de vineri, guvernul roman va adopta o ordonanta de urgenta care sa vina in continuare in sprijinul cresterii vitezei de acordare a cetateniei romane celor care si-au pierdut-o in mod abuziv si fara vina lor. Speram ca, odata cu infiintarea noii agentii, viteza de procesare a dosarelor sa creasca in asa fel, incat niciun cetatean al RM sa nu simta umilinta sistemul birocratic” a mentionat presedintele Romaniei.

Problematica economica

Basescu a vorbit si despre proiectele initiate acum 15-20 de ani, dar care au fost abandonate. „Primul proiect care speram sa devina functional pana la sfarsitul anului 2010 este linia electrica de 110 kW Falciu-Grotesti. Va informez ca pe teritoriul Romaniei lucrarea este terminata 28,3 km. Am inteles de la Guvernul RM ca in cursul acestui an se va termina lucrarea pe teritoriul RM, iar costurile de conectare ni le asumam noi. De asemenea, in momentul de fata, se afla la stadiu de aviz de mediu linia electrica de 400 kW Suceava-Galati. Este un proiect foarte important si Romania isi asuma responsabilitatea sa gaseasca cele 30 mln. Euro pentru finantare. Tot in cadrul politicii de vecinatate si a Parteneriatului Estic vizam realizarea proiectului de interconectare a sistemului de gaze Drochia-Ungheni-Iasi, precum si constructia tronsonului de cale ferata cu ecartament european”, a spus Basescu. Cei doi presedinti au convenit, de asemenea, sa reia negocierile abandonate pe marginea a 12 acorduri bilaterale, printre care recunoasterea diplomelor de studii, reluarea acordului de colaborare in domeniul educatiei, precum si redeschiderea de filiale universitare, acord de protectie sociala, protejarea mormintelor ostasilor cazuti in cel de-al doilea razboi mondial s.a.

Decorari reciproce

Mihai Ghimpu l-a decorat pe Traian Basescu cu cea mai inalta distinctie a RM – „Ordinul Republicii”, pentru sprijinul constant acordat RM si pentru valorile democratice pe care le-a sustinut Romania. La randul sau, Basescu l-a distins pe Ghimpu cu Ordinul suprem „Steaua Romaniei” in grad de Colan, in semn de respect pentru democratia care s-a instaurat la Chisinau, subliniind ca este a patra persoana distinsa, de-a lungul istoriei, cu acest ordin – doua persoane au fost decorate post-mortem, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, l-a primit in ajun.

Delegatia romana este completata de: Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu, ministrul Economiei, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, Eugen Tomac, secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator, Tudor Pantaru, deputat si Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Tot miercuri, presedintele Traian Basescu a avut intrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat, cu primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, cu liderii fractiunilor parlamentare si cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana.

Joi, Basescu, insotit Ghimpu, se vor deplasa la Cahul. Potrivit agendei, vor rosti discursuri in centrul orasului, in fata studentilor si profesorilor Universitatii de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” si vor vizita sediul viitorului Consulat al Romaniei din Cahul. Este prima deplasare externa pe care o face presedintele Basescu in noul mandat. Si primul mandat el l-a inceput cu o vizita in RM, la inceputul anului 2005. Traiana Basescu a mai vizitat Chisinaul in ianuarie 2007 si in august 2008.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *