Actualitate

Băsescu: România trebuie să facă parte dintr-un format de negociere în cazul Ucraina-Rusia

"În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluționarea tensiunilor dintre Ucraina și Federația Rusă, urmare a acțiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere", a spus Băsescu, joi, într-o declarație susținută înaintea plecării la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European pe tema situației din Ucraina.

Ca argumente, Băsescu semnalează faptul că România are peste 400.000 de cetățeni ucraineni vorbitori de limba română, ceea ce ne situează pe locul doi după minoritatea rusă, este cel mai apropiat stat membru al UE de Crimeea și se află la o sută de kilometri de un alt conflict înghețat, cel din Transnistria.

"Nu în ultimul rând, România nu este dependentă de importurile de gaze din Federația Rusă. Deci, nu are o grea dependență de importurile de gaze din Federația Rusă și le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze, prin interconectorul cu Ungaria putem primi gaze și din Norvegia. România are o dependență extrem de mică de Federația Rusă. Poate fi un participant asupra căruia să nu se ridice semne de întrebare la negocieri", a adăugat Băsescu.

El a precizat că interesul național al României este să fie implicată în această situație și plecând de la premisa că are 640 de kilometri de frontieră cu Ucraina.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *