Actualitate

Bat clopotele sperantei de Hramul capitalei

Miercuri, la Chisinau a fost sarbatorit Hramul orasului. Anterior, pe 14 octombrie era marcata Ziua orasului, din 2000 insa, din cele trei hramuri ale Catedralei „Nasterea Domnului” a fost ales unul – Acoperamantul Maicii Domnului. De atunci, aceasta zi se sarbatoreste crestineste.

Dis-de-dimineata, conducerea de varf a tarii si autoritatile locale, precum si numerosi enoriasi au depus flori la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. La ora 8.30, la Catedrala „Nasterea Domnului” a avut loc Sfanta Liturghie. Imediat dupa serviciul divin, Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove IPS Vladimir le-a urat crestinilor multa sanatate, veselie, indemnandu-i sa profite de posibilitatea de a se bucura. In fata celor prezenti a luat cuvantul si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Edilul capitalei a mentionat, intre altele, ca in cadrul serviciului divin s-a rugat pentru sanatatea tuturor, dorindu-le locuitorilor municipiului sa puna umarul pentru viitorul Chisinaului si cel al republicii.

Stolnicul Dumitrachi Rascanu l-a felicitat pe jupanul Chirtoaca

La inaugurarea oficiala a sarbatorii a participat si… stolnicul Dumitrachi Rascanu, unul dintre ctitorii orasului, rolul fiind jucat de catre actorul Nicolae Jelescu. Acesta l-a salutat pe „jupanul Chirtoaca” si le-a adresat urari de bine cu ocazia sarbatorii locuitorilor de astazi ai capitalei. A urmat un mic concert prezentat de Orchestra de muzica populara „Creator Art” si de copii de la mai multe institutii de invatamant cu profil artistic. Sub acordurile muzicii, spre cer au fost lansate baloane de diferite culori, multimea scandand la unison: „La multi ani, Chisinau!”. Apoi, primarul Dorin Chirtoaca si IPS Vladimir au daruit crestinilor icoana Acoperamantul Maicii Domnului, dupa care participantii au fost invitati in Piata Marii Adunari Nationale.

Sectorul Centru – temelia capitalei

Aici, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant – in perimetrul strazilor Lazo si Ismail – si-au amenajat expozitiile cele cinci preturi de sector ale capitalei: Centru, Buiucani, Botanica, Rascani si Ciocana. Rand pe rand, acestea au fost vizitate de catre conducerea orasului si oaspetii Chisinaului, fiind prezenta si o delegatie din Romania. In sectorul Centru ne-a impresionat mult Ansamblul de violonisti al Liceului „Mihail Berezovschi”. In sectorul Rascani s-a dat lupta pentru berbec.

„Ciresica” de pe tortul Hramului

Solicitat de presa, primarul Dorin Chirtoaca a spus ca „ciresica” de pe tortul Hramului orasului este asigurarea echilibrului in societate. Nu intamplator, la concertul de gala au fost invitati artisti pe toate gusturile, din Vest si din Est – Trupa „Bravo” din Rusia, precum si „Fly Project” si Stefan Banica junior din Romania. Tot aici au evoluat Orchestra municipala condusa de fratii Advahov, Aura, Geta Voinovan, Olia Tira, Adrian Ursu, Anatol Dumitras, Iurie Sadovnic, Nelly Ciobanu, Orchestra „Lautarii” condusa de maestrul Nicolae Botgros, impreuna cu Vasile Iovu, Nicolae Cibotaru, Lidia Bejenaru, Ion Paladi, Adriana Ochisanu, Nicolae Glib, precum si Laura Lavric in Romania.
Sarbatoarea s-a incheiat cu focuri de artificii.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *