Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 21 Februarie 2018, ora 09:08    Din editia print

BĂTAIE PE BANII RUȘILOR: Separatiștii de la Tiraspol îi sapă groapa lui Dodon

Marime Font

Deranjat că ar putea pierde sprijinul Moscovei, președintele R. Moldova îi acuză nu doar pe unioniști, dar și pe transnistrenii susținuți de ruși.

Săptămâna trecută, președintele prorus Igor Dodon, care, la început de mandat, își cerea scuze de la agresorii poporului său și se lăuda că are susținerea acestora, s-a plâns în cadrul unui interviu, acordat unui post de televiziune transnistrean, că mass-media din regiune îl critică prea des, încât i se creează impresia că Tiraspolul și-ar dori să aibă un guvern proromân la Chișinău. Pornind de la aceste declarații, TIMPUL a încercat să afle de la mai mulți comentatori și oameni politici de la Chișinău de ce autoritățile neconstituționale de peste Nistru nu-l înghit pe „fanul lui Putin”, de ce acesta își spală păcatele politice pe seama unioniștilor și la ce bun îi servesc declarațiile de statalitate.

„El vrea să pună un semn de egalitate între unioniști și separatiști”


Anatol Țăranu, analist politic:
- Transnistrenii se consideră o entitate distinctă în raport cu R. Moldova, iar Dodon permanent articulează necesitatea reunirii Basarabiei și a Transnistriei, chiar dacă o face cu gândul de a federaliza R. Moldova. Din acest punct de vedere, șeful statului este un obiect de critică pentru ei. Nici Rusia nu are mare încredere că Dodon va reuși să-și realizeze planurile, de aceea preferă să aibă un as mai sigur în mânecă - Transnistria. Iar declarația precum că transnistrenilor le-ar conveni o posibilă reunire a R. Moldova cu România nu este decât o propagandă în stil dodonist. Șeful statului încearcă să treacă pe seama unioniștilor eșecul politicilor de reîntregire teritorială a R. Moldova. În acest mod, el vrea să pună un semn de egalitate între unioniști și separatiști, spunând că ei lucrează pentru o cauză comună. Este o minciună pe care Dodon o profilează pentru a-și promova interesele politice. În general, socialiștii se tem de creșterea aderenței la ideea unionistă în R. Moldova, de aceea și declarațiile de unire ale unor localități reprezintă pentru ei un pericol enorm. Pentru a stopa acest fenomen, Dodon și susținătorii săi încearcă să pornească un val antiunionist, îndemnând reprezentanții administrațiilor publice locale să semneze declarațiile de statalitate.

„Nu este președintele meu”

Mark Tkaciuk, fost deputat PCRM:
- Dodon nu este președintele meu. De aceea refuz să comentez acțiunile sau declarațiile sale. Nu mă interesează.

„S-a transformat într-un fel de președinte-întrerupător”Ion Tăbârță, expert IDIS „Viitorul”:

- Dosarul transnistrean trebuia să fie o carte de bătaie pentru Igor Dodon, însă acest fapt nu i-a reușit. Observăm că relația sa cu Krasnoselski scârție, chiar dacă șeful statului a recunoscut în repetate rânduri, că a încercat să se aproprie de liderul de la Tiraspol. Însă el, pur și simplu, nu a avut pârghii de a se impune în fața lui Krasnoselski și astfel nu a devenit credibil pentru populația din regiunea separatistă. Igor Dodon nu reușește să se impună nici la Chișinău, și Moscova începe să realizeze că el are putere limitată, că s-a transformat într-un fel de președinte-întrerupător, care, la nevoie pur și simplu, este deconectat, iar guvernarea ia decizii. Cu toate acestea, PSRM a intrat deja în campania electorală. Iar declarațiile lor de statalitate sunt o contrareacție la declarațiile de unire. Aici a apărut din nou veșnica dispută cu aspecte identitare și lingvistice, în care socialiștii se simt ca peștele în apă, căci ei n-au prea făcut nimic pe plan social și economic. Declarațiile de statalitate sunt doar un PR politic, ele nu aduc niciun beneficiu economic sau social localităților semnatare. Iar Igor Dodon promovează aceste acte, deoarece nu s-a delimitat niciodată de PSRM și s-a comportat mereu ca un șef de partid. Noi suntem o societate divizată și un șef al statului ar trebui să fie un combatant, care se bazează pe anumite aspecte comune ce ar putea consolida societatea, iar Dodon, dimpotrivă, pune accentul pe aspectele, care divizează electoratul. Dovadă sunt și mesajele sale, în calitate de președinte, care sunt destinate doar unui segment al electoratului. El nu a făcut nimic pentru a atrage electoratul unionist.

„Declarațiile lui Dodon sunt niște aiureli”

Viorel Cibotaru, lider PLDM:
- Dodon este criticat de separatiști, deoarece, în viziunea lor, el nu este promotorul ideii de independență a Transnistriei. Declarațiile sale, potrivit cărora transnistrenilor le-ar fi convenabilă Unirea R. Moldova cu România, sunt niște aiureli. În general, problematica Unirii are doar două aspecte: unul real-sentimental și altul speculativ. Dodon folosește în exclusivitate aspectele speculative, pentru a manipula electoratul, exact așa cum semnatarii Declarațiilor de Unire fac acest gest dintr-un sentiment de consolidare a înfrățirii acestor sate cu alte localități de peste Prut. Datorită acestor înfrățiri, mai multe comune din R. Moldova s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani. Deci, există o logică și un aspect sentimental în aceste acțiuni. Pe când socialiștii, prin semnarea declarațiilor de statalitate, bat într-o ușă deschisă. Or, statalitatea R. Moldova nu poate fi consolidată prin dezbinarea pe motive etnice, istorice, geopolitice a populației. Prin urmare, Declarațiile sentimentale de Unire nu sunt îndreptate împotriva concetățenilor de altă etnie, pe când aceste pseudodeclarații de statalitate dezbină societatea și alimentează fobiile antiromânești și anti-R. Moldova.

„Este o luptă pentru renta pe care o oferă Federația Rusă”

Dionis Cenușă, comentator politic:
- Administrația de la Tiraspol are nevoie de atenția Rusiei și de aceea pentru ei este neplăcut când Dodon vorbește la Moscova în numele lor, încercând astfel să obțină beneficii pentru R. Moldova. Este o competiție clasică între forțele politice și grupurile de interese pentru beneficiile pe care le-ar putea obține din partea Rusiei. Este o luptă pentru renta pe care o oferă Federația Rusă și consider că acesta este principalul conflict existent între cei de la Tiraspol și Președinția de la Chișinău. Transnistrenii se consideră atât de autonomi față de R. Moldova, încât nu acceptă încercarea lui Dodon de a fi atotprezent în raportul lor cu Rusia. Cât despre declarațiile de statalitate, pe marginea acestui subiect se va pronunța și UTA Găgăuzia, și vor exista în continuare măsuri prin care prorușii vor încerca să demonstreze că pentru ei contează menținerea independenței, iar unionismul este distructiv pentru R. Moldova. Faptul că președintele Dodon promovează aceste declarații este încă o dovadă că el este locomotiva principală care urmează să conducă PSRM la alegerile din acest an.

„Ei sunt businessmeni din contul prostiei majorității”

Oazu Nantoi, analist politic:
- Ce înseamnă transnistreni? Eu așa entitate nu cunosc. Este Victor Gușan. Este Vadim Krasnoselski, născut în Dauriya, Zabaykalsky Krai, soția căruia, Svetlana, este cetățeancă română. Transnistria este bordel politic moldovenesc, unde se fac bani pe contul prostiei moldovenești. Aceasta se referă, în primul rând, la Dodon. Ce, el este președinte? Dodon este businessman. Dacă ne uităm în Barometrul de Opinie Publică, 21% ar fi votat pentru Unire cu România, 33% ar fi votat pentru Unire cu Rusia și R. Moldova e pe locul 3 în lume după exodul cetățenilor. Dacă adunăm acești parametri, constatăm că cei care au picioare și minte fug din această țară și rămân cei care pretind că fac geopolitică și politică. În realitate, ei sunt businessmeni din contul prostiei majorității. Iar declarațiile de statalitate sunt, de fapt, campania electorală a lui Dodon. Tot așa cum, la 27 martie 2016 , a fost convocat Sfatul Țării II și a fost dat start campaniei candidatului Igor Dodon, exact așa se întâmplă și acum. Aceeași greblă, aceiași berbeci, care sunt mânați la vot, fiind speriați de pericolul imaginar al Unirii. Și Traian Băsescu este complice la realizarea acestui scenariu.

„El le-a promis marea și sarea, dar nu s-a ținut de cuvânt”

Anatol Șalaru, președinte PUN:
- Transnistrenii îl critică pe Dodon, pentru că nu-l iau în serios. El este un președinte contrafăcut, adus prin contrabandă de Rusia și nu poate decide nimic. El le-a promis marea și sarea, dar nu s-a ținut de cuvânt. Dimpotrivă, el îi roagă pe transnistreni să-l ajute la Moscova să-și rezolve problemele. Astfel, aceștia au înțeles că Dodon este un clovn care, din când în când, face câte o declarație deocheată, ca să fie în centrul atenției, dar în realitate nu poate influența nici deciziile Guvernului, nici ale Parlamentului. În general, Dodon aleargă din urma trenului. Imediat cum a văzut că unii primari au decis să semneze Declarația simbolică de Unire, a vrut să demonstreze că nu e chiar așa și a inventat declarația de statalitate. A intrat într-o competiție din care nu va ieși învingător, pentru că numărul semnatarilor pentru Unire crește pe zi ce trece.

„Nu am auzit poziția dlui Dodon”

Adrian Lebedinschi, deputat PSRM:
- De ce credeți că eu știu cine și pe cine critică acolo? Întrebați-l pe dl Dodon. Eu nu am auzit nici poziția transnistrenilor, nici cea a dlui Dodon. Dacă e să vorbim despre declarațiile de statalitate, ele reprezintă poziția civică a cetățenilor, că R. Moldova are viitor. Și PSRM susține această poziție civică, chiar dacă majoritatea parlamentară refuză să semneze astfel de declarații. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)