Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:01
Abonamente

Actualitate 21 Februarie 2018, ora 09:08    Din editia print

BĂTAIE PE BANII RUȘILOR: Separatiștii de la Tiraspol îi sapă groapa lui Dodon

Marime Font

Deranjat că ar putea pierde sprijinul Moscovei, președintele R. Moldova îi acuză nu doar pe unioniști, dar și pe transnistrenii susținuți de ruși.

Săptămâna trecută, președintele prorus Igor Dodon, care, la început de mandat, își cerea scuze de la agresorii poporului său și se lăuda că are susținerea acestora, s-a plâns în cadrul unui interviu, acordat unui post de televiziune transnistrean, că mass-media din regiune îl critică prea des, încât i se creează impresia că Tiraspolul și-ar dori să aibă un guvern proromân la Chișinău. Pornind de la aceste declarații, TIMPUL a încercat să afle de la mai mulți comentatori și oameni politici de la Chișinău de ce autoritățile neconstituționale de peste Nistru nu-l înghit pe „fanul lui Putin”, de ce acesta își spală păcatele politice pe seama unioniștilor și la ce bun îi servesc declarațiile de statalitate.

„El vrea să pună un semn de egalitate între unioniști și separatiști”


Anatol Țăranu, analist politic:
- Transnistrenii se consideră o entitate distinctă în raport cu R. Moldova, iar Dodon permanent articulează necesitatea reunirii Basarabiei și a Transnistriei, chiar dacă o face cu gândul de a federaliza R. Moldova. Din acest punct de vedere, șeful statului este un obiect de critică pentru ei. Nici Rusia nu are mare încredere că Dodon va reuși să-și realizeze planurile, de aceea preferă să aibă un as mai sigur în mânecă - Transnistria. Iar declarația precum că transnistrenilor le-ar conveni o posibilă reunire a R. Moldova cu România nu este decât o propagandă în stil dodonist. Șeful statului încearcă să treacă pe seama unioniștilor eșecul politicilor de reîntregire teritorială a R. Moldova. În acest mod, el vrea să pună un semn de egalitate între unioniști și separatiști, spunând că ei lucrează pentru o cauză comună. Este o minciună pe care Dodon o profilează pentru a-și promova interesele politice. În general, socialiștii se tem de creșterea aderenței la ideea unionistă în R. Moldova, de aceea și declarațiile de unire ale unor localități reprezintă pentru ei un pericol enorm. Pentru a stopa acest fenomen, Dodon și susținătorii săi încearcă să pornească un val antiunionist, îndemnând reprezentanții administrațiilor publice locale să semneze declarațiile de statalitate.

„Nu este președintele meu”

Mark Tkaciuk, fost deputat PCRM:
- Dodon nu este președintele meu. De aceea refuz să comentez acțiunile sau declarațiile sale. Nu mă interesează.

„S-a transformat într-un fel de președinte-întrerupător”Ion Tăbârță, expert IDIS „Viitorul”:

- Dosarul transnistrean trebuia să fie o carte de bătaie pentru Igor Dodon, însă acest fapt nu i-a reușit. Observăm că relația sa cu Krasnoselski scârție, chiar dacă șeful statului a recunoscut în repetate rânduri, că a încercat să se aproprie de liderul de la Tiraspol. Însă el, pur și simplu, nu a avut pârghii de a se impune în fața lui Krasnoselski și astfel nu a devenit credibil pentru populația din regiunea separatistă. Igor Dodon nu reușește să se impună nici la Chișinău, și Moscova începe să realizeze că el are putere limitată, că s-a transformat într-un fel de președinte-întrerupător, care, la nevoie pur și simplu, este deconectat, iar guvernarea ia decizii. Cu toate acestea, PSRM a intrat deja în campania electorală. Iar declarațiile lor de statalitate sunt o contrareacție la declarațiile de unire. Aici a apărut din nou veșnica dispută cu aspecte identitare și lingvistice, în care socialiștii se simt ca peștele în apă, căci ei n-au prea făcut nimic pe plan social și economic. Declarațiile de statalitate sunt doar un PR politic, ele nu aduc niciun beneficiu economic sau social localităților semnatare. Iar Igor Dodon promovează aceste acte, deoarece nu s-a delimitat niciodată de PSRM și s-a comportat mereu ca un șef de partid. Noi suntem o societate divizată și un șef al statului ar trebui să fie un combatant, care se bazează pe anumite aspecte comune ce ar putea consolida societatea, iar Dodon, dimpotrivă, pune accentul pe aspectele, care divizează electoratul. Dovadă sunt și mesajele sale, în calitate de președinte, care sunt destinate doar unui segment al electoratului. El nu a făcut nimic pentru a atrage electoratul unionist.

„Declarațiile lui Dodon sunt niște aiureli”

Viorel Cibotaru, lider PLDM:
- Dodon este criticat de separatiști, deoarece, în viziunea lor, el nu este promotorul ideii de independență a Transnistriei. Declarațiile sale, potrivit cărora transnistrenilor le-ar fi convenabilă Unirea R. Moldova cu România, sunt niște aiureli. În general, problematica Unirii are doar două aspecte: unul real-sentimental și altul speculativ. Dodon folosește în exclusivitate aspectele speculative, pentru a manipula electoratul, exact așa cum semnatarii Declarațiilor de Unire fac acest gest dintr-un sentiment de consolidare a înfrățirii acestor sate cu alte localități de peste Prut. Datorită acestor înfrățiri, mai multe comune din R. Moldova s-au dezvoltat considerabil în ultimii ani. Deci, există o logică și un aspect sentimental în aceste acțiuni. Pe când socialiștii, prin semnarea declarațiilor de statalitate, bat într-o ușă deschisă. Or, statalitatea R. Moldova nu poate fi consolidată prin dezbinarea pe motive etnice, istorice, geopolitice a populației. Prin urmare, Declarațiile sentimentale de Unire nu sunt îndreptate împotriva concetățenilor de altă etnie, pe când aceste pseudodeclarații de statalitate dezbină societatea și alimentează fobiile antiromânești și anti-R. Moldova.

„Este o luptă pentru renta pe care o oferă Federația Rusă”

Dionis Cenușă, comentator politic:
- Administrația de la Tiraspol are nevoie de atenția Rusiei și de aceea pentru ei este neplăcut când Dodon vorbește la Moscova în numele lor, încercând astfel să obțină beneficii pentru R. Moldova. Este o competiție clasică între forțele politice și grupurile de interese pentru beneficiile pe care le-ar putea obține din partea Rusiei. Este o luptă pentru renta pe care o oferă Federația Rusă și consider că acesta este principalul conflict existent între cei de la Tiraspol și Președinția de la Chișinău. Transnistrenii se consideră atât de autonomi față de R. Moldova, încât nu acceptă încercarea lui Dodon de a fi atotprezent în raportul lor cu Rusia. Cât despre declarațiile de statalitate, pe marginea acestui subiect se va pronunța și UTA Găgăuzia, și vor exista în continuare măsuri prin care prorușii vor încerca să demonstreze că pentru ei contează menținerea independenței, iar unionismul este distructiv pentru R. Moldova. Faptul că președintele Dodon promovează aceste declarații este încă o dovadă că el este locomotiva principală care urmează să conducă PSRM la alegerile din acest an.

„Ei sunt businessmeni din contul prostiei majorității”

Oazu Nantoi, analist politic:
- Ce înseamnă transnistreni? Eu așa entitate nu cunosc. Este Victor Gușan. Este Vadim Krasnoselski, născut în Dauriya, Zabaykalsky Krai, soția căruia, Svetlana, este cetățeancă română. Transnistria este bordel politic moldovenesc, unde se fac bani pe contul prostiei moldovenești. Aceasta se referă, în primul rând, la Dodon. Ce, el este președinte? Dodon este businessman. Dacă ne uităm în Barometrul de Opinie Publică, 21% ar fi votat pentru Unire cu România, 33% ar fi votat pentru Unire cu Rusia și R. Moldova e pe locul 3 în lume după exodul cetățenilor. Dacă adunăm acești parametri, constatăm că cei care au picioare și minte fug din această țară și rămân cei care pretind că fac geopolitică și politică. În realitate, ei sunt businessmeni din contul prostiei majorității. Iar declarațiile de statalitate sunt, de fapt, campania electorală a lui Dodon. Tot așa cum, la 27 martie 2016 , a fost convocat Sfatul Țării II și a fost dat start campaniei candidatului Igor Dodon, exact așa se întâmplă și acum. Aceeași greblă, aceiași berbeci, care sunt mânați la vot, fiind speriați de pericolul imaginar al Unirii. Și Traian Băsescu este complice la realizarea acestui scenariu.

„El le-a promis marea și sarea, dar nu s-a ținut de cuvânt”

Anatol Șalaru, președinte PUN:
- Transnistrenii îl critică pe Dodon, pentru că nu-l iau în serios. El este un președinte contrafăcut, adus prin contrabandă de Rusia și nu poate decide nimic. El le-a promis marea și sarea, dar nu s-a ținut de cuvânt. Dimpotrivă, el îi roagă pe transnistreni să-l ajute la Moscova să-și rezolve problemele. Astfel, aceștia au înțeles că Dodon este un clovn care, din când în când, face câte o declarație deocheată, ca să fie în centrul atenției, dar în realitate nu poate influența nici deciziile Guvernului, nici ale Parlamentului. În general, Dodon aleargă din urma trenului. Imediat cum a văzut că unii primari au decis să semneze Declarația simbolică de Unire, a vrut să demonstreze că nu e chiar așa și a inventat declarația de statalitate. A intrat într-o competiție din care nu va ieși învingător, pentru că numărul semnatarilor pentru Unire crește pe zi ce trece.

„Nu am auzit poziția dlui Dodon”

Adrian Lebedinschi, deputat PSRM:
- De ce credeți că eu știu cine și pe cine critică acolo? Întrebați-l pe dl Dodon. Eu nu am auzit nici poziția transnistrenilor, nici cea a dlui Dodon. Dacă e să vorbim despre declarațiile de statalitate, ele reprezintă poziția civică a cetățenilor, că R. Moldova are viitor. Și PSRM susține această poziție civică, chiar dacă majoritatea parlamentară refuză să semneze astfel de declarații. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)