Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 1 August 2018, ora 07:57

Bătăușii

Marime Font

Un om valoros ajută prin cunoștințele sale să se dezvolte o lume, o societate, dar oricare ar fi cunoștințele, dacă sunt rupte de viață, te îndepărtează de acea lume, de acea societate.

De mai mult timp, se vehiculează ideea cam absurdă că noi, cei din R. Moldova (adică moldovenii lui Dodon), suntem pașnici și armonioși, harnici și ospitalieri. Poate o fi adevărat, dacă ne referim la strămoșii noștri. Dar după 2009, când printr-o așa-zisă „revoluție”, organizată de nu se știe cine, ceva parcă s-a schimbat în R. Moldova. La putere au venit democrații și liberalii și lucrurile mergeau ca într-un stat nou-născut. Am ajuns totuși la ce am ajuns, pentru că orice popor își are bătăușii săi.

Se bat la nivel de mahala și la nivel de sat, se bat peste tot. Întotdeuna a fost așa, dar în ultima vreme, de când pe arena noastră politică au apărut niște partiduțe, numite DA și PAS, bușelile sunt la ordinea zilei. Cred că cel mai mare specialist în scandaluri, de orice fel, este primarul ales A. Năstase. Unde apare el cu ortacii săi, te poți aștepta la încăierări, țipete necenzurate și violente. N-a trecut încă în istorie cazul cu fostul cinematograf „Gaudeamus”, când Andrei N. se împingea cu umărul în gard și strigă că acea clădire e mai bună părăsită și plină de bălării, decât demolată. Și totul era regizat, sub ochiul de veghe al postului de televiziune, care-l promovează 24 de ore.A trecut ceva timp de atunci, dar el a uitat de acea ruină. De ce? Nu-i mai pasă dacă va fi distrusă? Cum să înțelegem această schimbare bruscă a unui om? Simplu. Oricât de tare m-ar critica cineva, că spun ceea ce gândesc, sunt convinsă că Năstase A. nu-și mai poate face imagine cu ruina și de aceea a abandonat-o. Pentru el și aliați e mult mai convenabil să se mute și să se bată acum la ușa primăriei sau la parlament, sau la guvern, să-i râdă în nas lui Chirtoacă și să nu-i dea microfonul din motive, pur și simplu, jalnice și să-i batjocurească pe toți cei care îndrăznesc să-i facă chiar și o nevinovată replică.

Dar asta nu e totul, dacă vorbim despre bătăuși. De câteva zile, cu tot felul de placate, defilează prin oraș Partidul Șor. Vor și ei dreptate, am putea fi de acord, dar sunt exagerat de agresivi. Amenință urât de tot, chiar dacă nimeni nu-i atacă. Aleargă ba după PAS, ba după DA, chinuindu-se să-i intimideze și să pornească o bătălie verbală cu fel de fel injurii. De ce? Ce apără ei? Niște magazine sociale, nebulos organizate, din care n-a fost închis niciunul? Chiar și dacă Andrei N. cere ceva, pe el oricum nimeni nu-l ascultă. Șor știe despre aceasta, la ce bun atâta panică?

Cred că, de-ar fi măcar un pic de onestitate, cinste și transparență în ceea ce se întâmplă în orașul nostru, dar și în alte localități, oamenii nu s-ar bate și nici nu s-ar înjura, cum s-a întâmplat, de exemplu, zilele trecute la Nisporeni. E mare rușine, stimați oameni politici, să vă bateți între voi pentru putere, pe când poporul moare. Moare la propriu prin spitale acest popor, moare în accidente rutiere și de muncă. Se stinge de boli și suferințe în timp ce voi, bătăușilor, vă ghiontiți pentru scaunul moale al puterii, de unde să-i puteți manipula cu mai multă ușurință pe acești muritori.

Am un apel pentru toți bătăușii, oricine ar fi ei. Mergeți, oameni buni, la muncă, căci paragina ne-a cuprins pământurile, iar mizeria și sărăcia a luat cu asalt orașele și satele noastre. Acolo luați-vă la bătaie pentru proiecte de viață, bunăstare și ordine. O atare bătaie ar fi bună pentru toți.

Un articol de: Alexandra Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul