Actualitate

Batrnii au primit garoafe rosii de la comsomolisti

Joi, a treia zi consecutiv, pensionarii din Chisinau au protestat in fata primariei impotriva deciziei Consiliului municipal Chisinau (CMC) de a majora, de la 1 octombrie, tarifele la apa si canalizare. Nemultumitii au mai cerut sa le fie permise si in continuare calatoriile gratis in transportul public.

Joi, batranii, majoritatea vorbitori de limba rusa, au fost salutati in fata primariei de catre un grup de comsomolisti care au venit sa le ofere garoafe rosii. Toti erau echipati cu fluiere la gat. Gestul tinerilor le-a uns la inima pe batrane. Dar cand acestia au inceput sa fluiere si sa scandeze lozinci politice, protestatari si-au dat seama ca tinerii au venit cu alte interese si au aruncat florile daruite de ei. Maia Laguta, presedinta organizatiei „Salvgardare”, i-a rugat pe batrani sa nu se lase maguliti de gestul comsomolistilor. „Ei profita de situatia noastra, dar lupta pentru fotolii. Nu e exclus ca si alte partide o sa-si trimita tinerii aici si va fi varsare de sange. Partidul Comunistilor, va rugam sa va faceti propriile actiuni de protest, dar sa nu profitati de noi. Cu mult timp in urma trebuia sa majorati pensiile ca sa nu ajungem in situatia data. Nu fiti fatarnici. Daca ati venit sa ne sustineti, va multumim, dar acum plecati”, a declarat Laguta. Adresandu-se pensionarilor, ea a spus: „Nu va lasati maguliti de gestul facut, sunt flori amagitoare”.

Miercuri seara, CMC a organizat o sedinta in regim de urgenta pentru a discuta revendicarile protestatarilor. Dupa doua ore de dezbateri, consilierii au hotarat sa mentina in vigoare decizia din 15 septembrie: calatoria cu troleibuzul va costa 2 lei, cu autobuzul – 3 lei. Iar pentru serviciul de apa si canalizare consumatorii casnici vor plati 9,17 lei/metru cub fata de 5,07 lei pana in prezent. S-a decis ca pensionarilor, invalizilor, somerilor si angajatilor care au un venit lunar mai mic de 1450 de lei sa li se ofere lunar compensatii in valoare de 70 de lei pentru calatoria in transportul public.

 

„Ei nu stiu cum traiem la sat, cu o pensie de 700 de lei…”

Mai multi tarani ne-au telefonat la redactie pentru a lua atitudine fata de protestele din capitala. Colegul nostru de la Telenesti, Ion Cernei, ne-a trimis, de asemenea, cateva reactii ale oamenilor din localitate. Acestia sustin in mod univoc: tarifele la apa si transport nu ar trebui sa fie mai mici la Chisinau, decat in celelalte localitati ale republicii.

Lapusna

Maria Grabovschi, 61 de ani

Daca cei din Chisinau ar primi pensia noastra, ar vedea cum e sa traiesti cu 700 de lei, din care trebuie sa cumparam alimente, lemne de foc. Apa nu ne vine la robinet, iar dealul, la lucru, il urcam fara troleibuz… Suntem categoric impotriva protestelor de la Chisinau, in caz de necesitate vom aduna si semnaturi care sa confirme acest lucru. Iar daca va fi nevoie, vom iesi si noi in piata pentru a protesta impotriva pretentiilor lor, chiar daca avem de strans recolta si nu avem timp de strigat in strada…

Falesti

Andrei Juncu, 80 de ani

Pensionarii de la sat o duc mult mai greu, dar nu vin in capitala sa protesteze. Noi aducem apa de la fantana, de la o distanta de jumatate de km, chiar si pe timp de iarna, dar asa traim. Sa vina sa traiasca la tara, sa mai traga sapa, sa vada cum e… Poate ca atunci le-ar trece pofta de scandaluri.

Telenesti

Vadim Lelic, primarul de Telenesti

Ma mir cum Regia „Apa-Canal” din Chisinau inca nu a dat faliment. Cum, oameni buni, sa platesti in capitala doar cinci lei pentru un metru cub de apa? Noi, la Telenesti, unde nu avem salarii si pensii ca cei din Chisinau, achitam in jur de zece lei, iar in localitatile vecine, tariful este si mai mare. Cei din capitala demult trebuiau sa ajusteze acest pret la costurile reale, altfel vor ramane in scurt timp fara apa in genere!

Iosif Sasu, profesor pensionar

Am ramas consternat cand am vazut ca primarul municipiului Chisinau a fost la un pas de a fi batut. In mod evident, cei care au iesit in strada erau agresivi nu din cauza tarifelor la apa, ci a faptului ca au plecat ai lor de la guvernare… Lozincile lor, adesea in limba rusa, erau pline de ura, iar unii strigau chiar slogane romanofobe.

Larisa Corman, pensionara

Chisinauienii, in special cei care nu ne cunosc limba, au fost folositi in toti acesti ani de catre fortele ostile democratiei din Moldova. Asta se incearca si acum. Credeti ca pe organizatorii protestelor ii intereseaza starea pensionarilor? Nici pe departe! Pentru ei este un prilej de a-si mai face odata mendrele.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *