Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Comentariu 13 Iulie 2013, ora 12:34    Din editia print

Marime Font

Beciuri naţionale

O vorbă spune că așa cum e stăpânul așa e și câinele, sau, altfel spus, cum e cel mare așa e și cel mic.  

 
 

Toată lumea glumește pe seama moldovenilor, care atunci când au un oaspete îl duc în beci și îl servesc cu vin. Nu o dată am auzit lucrul acesta: moldoveanul mai întâi îţi arată beciul, abia după asta te invită în casă.

Aşa fac şi demnitarii noştri. Cum ne trece graniţa un străin, cum e luat pe sus şi dus la crama din Cricova. Zilele trecute am văzut-o pe Catherine Ashton, plimbându-se alături de premierul Iurie Leancă prin beciurile de la Cricova. Sunt ele frumoase, e drept, dar chiar aşa? Parcă nici nu există altceva în Moldova decât o nesfârşită producţie de vin. Ar mai fi câteva locuri care s-ar putea vizita. Mai e şi Orheiul arătat de fală, dar Orheiul Vechi rămâne totuşi pentru turiştii mai mici în rang. Oficialii trebuie neapărat duşi la Cricova.Asta în timp ce Biserica din Căuşeni, un monument istoric unic, apare doar în cărţi, nu şi în itinerariile oficialilor. Şi cum ar fi să duci acolo un mare demnitar european? Pentru că dincolo de frumuseţea incredibilă a acestei bisericuţe, construită aproape în pământ ca să nu fie descoperită de turci în vremea respectivă, mai sunt câteva probleme.

Eu am vizitat Biserica din Căuşeni, dar nu am intrat înăuntru, fiindcă era încuiată. Sigur, n-a fost o problemă. Sunt nişte „borţi” în uşă, ferestre, ziduri, care îţi permit să inspectezi în linişte interiorul. Dar dacă pentru mine nu a fost o problemă să îmi turtesc nasul de zidurile vechi ca să pot privi înăuntru, nu acelaşi lucru se poate crede despre demnitarii noştri. Oricât m-aş strădui, nu mi-i pot imagina pe Catherine Ashton şi Iurie Leancă lipiţi de zidurile bisericii ca să privească înăuntru. Aţi putea să spuneţi că pentru ei s-ar găsi cheia. Şi aveţi dreptate, s-ar descuia porţile cât ai bate din palme. Dar cine să îndrăznească să intre acolo cu marii demnitari. Un vânticel mai hotărât şi acoperişul le-ar putea cădea în cap. Nu te joci cu siguranţa demnitarilor!

Nu ne jucăm cu siguranţa demnitarilor, spun, dar ne jucăm cu siguranţa puţinelor monumente valoroase pe care le avem. Există beciurile de la Cricova, cine să-şi mai bată capul cu Biserica de la Căuşeni? Vagi şi incomplete lucrări de restaurare s-au mai făcut – se spune – dar de văzut, nu se vede. Între timp, pe alocuri se mai demolează câte o clădire istorică, se mai ruinează câte o biserică veche. Noroc cu beciurile naţionale, că aşa ne putem impresiona oaspeţii. Cei care nu aţi fost la Cricova nu ştiţi că demnitarilor ruşi sau europeni, li s-au dat şi raft cu vinuri la Cricova, iar unde li s-au aşezat vinurile, li s-a pus şi fotografia. Eu am fost şi am văzut.

Până una alta, voi încheia cu gândul la un mare om şi la poezia lui. Mă refer la Pietre vechi a părintelui Alexei Mateevici: „În Bugeac, la Căuşeni/ Dorm strămoşii moldoveni./ Numai pietre de mormânt/ Mai păstreaz-a lor cuvânt”. Se pare că dincolo de pietre nu va mai rămâne mare lucru. „Noroc” cu beciurile naţionale.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md