Actualitate

Belarus a refuzat să recunoască datoria pentru gazul rusesc

Potrivit belarusului, Minskul a spus în mod repetat că este interesat de soluționarea rapida a litigiului.

„Belarus insistă pe o punere în aplicare strictă a tratatului semnat în noiembrie 2011 privind prețurile gazelor, sau pe un acord comun de modificare a tratatului în cauza“ – a mai adauga Sîcevici.

Joi, premierii rus si belarus au purtat discuții cu privire la soluționarea litigiului de petrol și gaze, dar nu au reușit să cadă de acord. La finalul întâlnirii, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat ca Belarus nu este dispus să plătească datoriile acumulate de 700 milioane $ pentru gaz, fără ca partea rusa sa ofere preturi preferințiale.

Cele două state aliate discuta în legătură cu prețurile la gaze de la începutul anului trecut. Tot de atunci, Minskul a început în mod unilateral să plătească jumatate din pretul anterior pentru gazul rusesc, apeland la prevederile Acordului interguvernamental semnat în 2011. Partea belarusă consideră că prețul corect pentru gazul rusesc este de 73 de dolari pe 1.000 de metri cubi (prețul actual pentru Belarus este de 132 de dolari).

Rusia, la rândul său, a redus livrarile de titei fara taxe, fapt care a dus la o criza de petrol pe piața internă din Belarus.

Pe 7 martie, la Bișkek, prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a abordat problema prețului gazelor pentru Belarus. El a cerut membrilor CEEA sa nu faca „exerciții de calculare“ a prețului gazului rusesc, subliniind că daca țările CEEA nu faceau parte din uniune, ar fi cumpărat gaze la prețuri europene.

Ca răspuns, președintele Belarus, Alexander Lukașenko a declarat că contabilitatea nu ar trebui să fie la baza relațiilor Rusia-Belarus, avertizandu-l pe Medvedev că și el ar putea sa înceapă să plătească la preturi europene. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *