Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Actualitate 27 Iulie 2017, ora 06:52    Din editia print

Belarus și costul financiar al prieteniei cu Rusia

Marime Font

Dincolo de orice afirmații venite din partea oficialilor ruși, Moscova resimte destul de puternic sancțiunile economice impuse de Occident, iar acest lucru este oglindit inclusiv în politica sa externă.

Unul dintre aspectele de acest fel este cel al împovărării vechilor prieteni, așa cum este cazul Belarusului, care, deși se numără printre cele mai sărace state europene, va trebui să plătească o factură destul de mare Rusiei, însă o factură privită ca o gură de oxigen la Moscova.
Astfel, pe 20 iunie 2017, Belarus a anunțat că a semnat un contract în valoare de 600 milioane de dolari pentru a achiziționa 12 aeronave militare Su-30SM produse de compania rusească JSC Irkut Corporation. Cu capacități multirol, acestea au fost folosite de armata rusă în Siria, acolo unde au dat un randament destul de ridicat, însă dorința Moscovei nu constă în înarmarea Belarusului, ci în aducerea de capital financiar în Rusia, iar dincolo de vânzarea resurselor energetice, industria militară este una dintre puținele capacități pe care rușii le pot fructifica în momentul de față.
Belarusul nu are nevoie de astfel de aeronave, mult prea performante pentru ambițiile sale militare, fiind interesat mai degrabă de cumpărarea unor aeronave de tip MIG-29S sau Yak-130s, însă calculele Moscovei sunt duble.

În primul rând, aeronavele Su-30SM sunt mult mai scumpe, de unde rezultă mult mai mulți bani încasați de ruși, iar mai apoi, prețurile de întreținere a acestor avioane sunt peste capacitățile guvernului de la Minsk, ceea ce face ca Belarusul să fie dependent de expertiza Rusiei.
Asistăm practic la un Plan B al Rusiei privind dotarea forțelor aeriene din țara sa vecină, un plan adaptat din mers, în ultima perioadă, pentru că până anul trecut, Rusia prefera mai degrabă să deschidă o bază aeriană proprie în Belarus decât să contribuie la dezvoltarea forțelor aeriene din acea țară.Chiar dacă detaliile contractului nu au fost făcute public, cel puțin deocamdată, este cert că Rusia nu oferă un preț preferențial Belarusului, așa cum ar fi cazul într-o relație bilaterală în care Minskul a fost totdeauna partenerul și micul prieten al politicii externe de la Kremlin.

În 2014, atunci când presiunea sancțiunilor nu era atât de puternică, Rusia și-a permis să vândă același tip de avion Kazahstanului, cu o reducere însă de 35 de procente. Acum, Belarusul nu trebuie decât să facă sacrificii imense, pentru a încerca să facă rost de bani pentru niște avioane militare de care nu va avea niciodată nevoie. Acesta este costul prieteniei dintre cele două țări.

Nu în ultimul rând, baza aeriană rusă din Belarus, privită de unii ca o politică agresivă a Moscovei în vecinătatea sa apropiată, rămâne un obiectiv al Rusiei pentru următorii ani, însă, deocamdată, Belarusul este clientul ideal, întrucât acoperă o factură foarte mare pentru un produs care îl face și mai dependent de Rusia.

Pe termen lung, însă, Rusia nu va sprijini modernizarea forțelor armate din Belarus, încercând în schimb să își întărească propria prezență militară în această țară, ca o formă proprie de asigurare a securității Belarusului.

Răzvan Munteanu

Un articol de: Răzvan Munteanu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md