Actualitate

Bellingcat: FSB a încercat să pătrundă în sistemul informatic al centrului britanic de vize

Ancheta se bazează pe documente și mărturii obținute de la fostul angajat al TLScontact, Vadim Mitrofanov (nume schimbat), și avea ca scop să afle, în special, modul în care au obtinut vize în Mare Britanie agentii GRU „Petrov“ și „Boșirov“, acuzati de otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale in Salisbury.

Cercetarea Bellingcat prin registrele persoanelor juridice din Rusia a arătat că singura companie la care Boșirov a lucrat în mod oficial a fost ”Kursor Ltd”, un producător de echipamente medicale din Moscova, care a fost lichidata la câteva luni după ce Boșirov și-a dobândit identitatea falsă în 2009.

Astfel, el nu putea confirma solvabilitatea sa financiară sau existența unor legaturi de afaceri. Cu toate acestea, cetatenii „Boăirov” și „Petrov” au obtinut vize în Marea Britanie, precum și vize multiple Schengen, în baza cărora au vizitat Marea Britanie și alte șapte țări din UE de cel puțin de patru ori în perioada 2014-2018.

Mitrofanov a spus că, în 2016, era specialist tehnic șef la TLScontact, firma care oferă servicii exclusive de procesare a cererilor de vize la consulate, inclusiv consulatele britanice din Rusia. Potrivit lui Mitrofanov, el a fost recrutat – sub presiune – ca colaborator secret al FSB.

FSB intenționa să îl utilizeze pentru a încerca să obțină acces la fluxul confidențial de informații despre solicitanții de vize.

Potrivit lui Mitrofanov, în iunie 2016, contactul său din FSB l-a întrebat dacă poate aranja obtinerea de vize pentru „niste băieți care ar trebui să viziteze Marea Britanie”. „Este important ca pașapoartele lor să fie acceptate și aprobate direct de către consulat, fără niciun fel de verificari și umre în centrul de vize”, i-a spus contactul din FSB.

Vadim a răspuns că acest lucru este aproape imposibil fara un om în ambasadă. Discutia a avut loc în primăvara anului 2016, iar câteva luni mai târziu, Petrov și Boșirov au apărut pentru prima dată în Marea Britanie.

El a mai spus că FSB a amenințat că o va deporta pe soția sa (cetățean al Mongoliei), pentru care Mitrofanov a încercat fără succes să obțină permis de ședere în Rusia.

Mitrofanov a povestit ca FSB dorea să obțină informații despre regulamentele interne și structura organizatorică a TLSContact, despre rețelele IT și proiectele de infrastructură, precum și despre utilizarea sistemelor de detectare a intruziunilor. Potrivit lui Mitrofanov, el a furnizat date false cu momeli fixe pentru detectarea intruziunilor.

La scurt timp după transferul informatiilor, a spus că a observat încercări de intruziune. Mai târziu, el a descoperit că FSB are deja acces la camerele CCTV instalate în centrul de solicitare a vizelor. El a presupus că accesul a fost obținut utilizând sistemul SORM-2, care pemrite FSB să monitorizeze practic tot traficul necriptat. Sistemul este obligatoriu pentru toți furnizorii de Internet din Rusia.

În plus, potrivit lui Mitrofanov, serviciile secrete ruse au încercat să infiltreze TLScontact cu propriul agent. El știe că a existat cel puțin o încercare care a fost nereușită.

La sfârșitul lunii iunie 2016, FSB i-a dat ca sarcina lui Vadim sa oferi acces la sistemele centrului de vize printr-o vulnerabilitate în sistemul electronic al listei de așteptare, și de a crea un backdoor, care i-ar ajuta sa aoba acces la reteaua centrului de aplicatii pentru vize.

Mitrofanov a promis că va face acest lucru după ce se intoarce din călătoria planificată în China, dar, potrivit lui, a întârziat deliberat procesul până în toamnă, pentru a prganzia plecarea din Rusia a familiei sale.

Aproape un an după ce Mitrofanov a fost recrutat de FSB, el a sosit în Statele Unite împreună cu familia sa și a solicitat azil politic. Motivul declarat în declarația adresată autorităților americane a fost că, fiind forțat să coopereze cu FSB, în cele din urmă și-a sabotat în mod conștient munca.

Statele Unite nu au răspuns încă cererii de azil a lui Mitrofanov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *