Beneficiile vitaminei D. Scade riscul de deces cu 60%, dar poate avea și efecte negative dacă e luată în cantități mari

publicat în Sănătate pe 18 Februarie 2021, 07:26

Peste 80% dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au o lipsă de vitamina D. Luată ca supliment în tratament, scade riscul de deces cu 60%, arată un studiu făcut într-un spital din Barcelona. Pacienții au primit câte cinci doze de vitamina D, la intervale de două, patru, opt și 15 zile.

„Aportul de vitamina D este benefic. Se găsește sub formă alimentară, în somon, în hering, în sardine, în soia, dar de obicei suplimentele de vitamina D ne ajută să avem cantități normale“, spune imunologul Radu Ciornei.

Doza pe care trebuie să o luăm din alimentație, recomandată de specialiști, este între 400 și 800 de unități internaționale pe zi, spune imunologul. „Acum, în perioada aceasta, în care suplimentarea vitaminei D poate să ne ajute, un aport, timp de trei luni, între 2.000 și 4.000 de unități internaționale pe zi este suficient“.

Imunologul atrage atenția că există și hipervitaminoză D: „Există posibilitatea să avem probleme de decalcifiere și probleme grave renale dacă exagerăm.“