Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 15 Decembrie 2015, ora 18:12

BERD a acceptat China în acționariatul băncii

Marime Font

Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acceptat intrarea Chinei în acționariatul său, acesta fiind un nou pas în îndeplinirea ambițiilor autorităților de la Beijing de extindere a influenței internaționale a țării

Decizia BERD era anticipată și conferă Chinei o participație simbolică, de doar 0,1 la sută și un nou mijloc de extindere a prezenței internaționale, după măsurile recente de dezvoltare a legăturilor comerciale cu Europa și Asia.

În acest fel, numărul statelor acționare la BERD a ajuns la 65. „Participarea Chinei la BERD deschide un număr semnificativ de oportunități pentru investiții sustenabile ale companiilor chineze în regiuni unde activează banca”, a declarat președintele BERD, Suma Chakrabarti într-un comunicat.Înființată în 1991 pentru a investi în statele din Europa de Est, din fostul bloc sovietic, BERD și-a extins considerabil prezența în ultimii ani. BERD investește în prezent și în Mongolia, Turcia și alte economii afectate direct sau indirect de Primăvara Arabă, cum sunt Maroc, Egipt, Tunisia și Iordania.

Recent, BERD s-a implicat în Grecia și Cipru, iar în următoarele zile pe lista ar putea fi adăugat și Libanul. Chiar daca China va fi probabil furnizor de fonduri, nu beneficiar, ar putea beneficia indirect prin intermediul proiectelor BERD în țări precum Kazakhstan, unde se suprapun cu inițiativa chineză „O centură. Un drum”, de pe Drumul Mătăsii.

Statutul Chinei de membru al BERD va oferi ambelor părți oportunități de investiții și de cooperare în Europa Centrala și de Est, estul și sudul Mediteranei și Asia Centrală, potrivit băncii centrale a Chinei. BERD a mai anunțat că ar dori să colaboreze cu Banca Asiatică pentru Investiții în infrastructură, în care China are rolul principal.

Sursa: wall-street.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md