Economie

BERD a cumpărat acţiuni de 12,5% de la Victoriabank

Potrivit unui comunicat, BERD a cumparat o participatie de 12,5% de la Victoriabank, la un preţ de 42 de lei (1,92 euro) pentru o acţiune, sau o jumătate din valoarea estimată, de la Alpha Bank România, filială a Alpha Bank din Grecia. În consecinţă pentru a-şi majora participaţa sa la 27,56% din acţiuni la Victoriabank, BERD a plătit un total de 6 milioane de euro. Astfel valoarea băncii se ridică la 48 de milioane de euro, sau ceva mai mult de un miliard de lei.

„Suntem încântați să anunțăm că BERD a consolidat acum 27,5%din actiunile Victoriabank într-un vehicul cu destinație specială, VB Investment Holding, situat în afara Republicii Moldova, deținut și controlat de BERD. Tranzacția, care a necesitat inversarea legislației prohibitive, adoptată recent, este un pas important care subliniază cât de important este să păstreze Victoriabank ca instituție independentă, orientată comercial și profitabilă, cu proprietate transparentă care aduce beneficii economiei Republicii Moldova”, a declarat Henry Russell, director BERD pentru instituții financiare pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina.

Victoriabank a funcționat, fără o guvernare corporativă eficientă începând din septembrie 2014, când consiliul de administrare a fost suspendată printr-un ordin judecătoresc. Un nou consiliu de șapte membri a fost votat în la octombrie 2015 în cadrul adunării extraordinare a acționarilor inițiate de BERD, va rămâne nefuncțional pentru că trei membri ai consiliului de administrație nou ales nu au depus documentația necesară în vederea aprobării de către Banca Națională.

De ce este blocat Consiliul de Administraţie

„Acționari mari în băncile mari trebuie să acționeze în mod responsabil. Insidown, care este cel mai mare actionar a Victoriabank, ar trebui să asigure că persoanele desemnate să pregătească şi să prezinte documentația necesară. Fac apel la Banca Națională pentru a se asigura că acest lucru se face imediat și în conformitate cu principiile de bună guvernare ”, a adăugat Russell.

Tranzacţii suspecte în 2005

BERD, principalul investitor instituțional în Moldova, a investit în Victoriabank în august 1995, alături de fondatorii băncii, pentru a susține o bancă comercială locală, cu standarde ridicate de guvernare și de integritate corporativă. Din iunie 2006, BERD s-a retras din administraţia băncii, când controlul consiliului de supraveghere Victoriabank a trecut la acționari non-transparente, inacceptabile pentru BERD și alți acționari cheie.
BERD își propune acum să consolideze poziția acționarilor care sunt transparenţi şi cu reputație, în scopul restabilirii guvernanței corporative.
Lipsa de transparență a acționarilor rămâne o preocupare majoră pentru sectorul bancar din Moldova și are implicații negative pentru investiții și stabilitatea financiară a țării.

De notat că în prezent cea mai mare cotă din capitalul Victoriabank este deţinută de firma Insidown Ltd din Cipru, beneficiar oficial fiind afaceristul rus Serghei Lobanov, dar potrivit altor surse un influent om politic din Rusia.

sursa: Mold-Street 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *