BERD va aproba noua strategie pentru Moldova până la sfârșit de noiembrie

publicat în Economie pe 26 Septembrie 2017, 11:21

Noua Strategie a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Republica Moldova (2017-2022) urmează a fi aprobată de boar-ul instituției până la finele lunii noiembrie curent. 

Declarația a fost făcută de Mattia Romani, director general pentru economie, politică și guvernare BERD, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii, transmite IPN.

Mattia Romani a menționat că noua Strategie a BERD pentru Republica Moldova are drept priorități îmbunătățirea guvernării și consolidarea capacității de rezistență prin restructurarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și îmbunătățirea competitivității prin sprijinirea companiilor private în dezvoltarea capacităților și promovarea comercializării utilităților publice și a infrastructurii.

Potrivit oficialului european, pentru atingerea obiectivelor strategice până în 2022 sunt necesare fonduri de finanțare care vor include sprijin pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, energetice și municipale, obținerea liniilor de credit prin intermediul băncilor comerciale eligibile, promovarea dialogului politic pentru a promova agenda de reformă economică, inclusiv climatul investițional și buna guvernare.

De la lansarea în Republica Moldova, BERD a finanțat 116 proiecte în valoare de peste 1,15 miliarde de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 478 de milioane de euro, dintre care 69% sunt alocate pentru infrastructură, 13% pentru sectorul energetic, 10% pentru industrie, comerț și agrobusiness , iar 8% pentru instituțiile financiare.

IPN