Carte

Bibliotecarii cer mai multă atenţie din partea statului

Directorul BNRM, doctorul în filosofie Alexe Rău, ne-a spus că iniţiativa de a organiza o asemenea manifestare a luat naştere imediat după căderea imperiului sovietic, pe când ministru al Culturii era Ion Ungureanu. Atunci, el a constituit prin ordin o echipă de 28 de experţi care au elaborat modelul strategic al sistemului naţional de biblioteci.

Ca acest document să nu zacă în sertare, ministrul a decis să se instituie practica organizării a două forme noi de activitate: toamna – seminarul naţional al managerilor de biblioteci, în cadrul căruia să se pună sarcini de activitate pentru anul următor, în conformitate cu modelul strategic, iar primăvara – un simpozion ştiinţific care să ia în dezbatere modul în care au fost realizate obiectivele trasate la seminar. În plus, în fiecare an se lua ca generic o problemă stringentă, căreia i se acorda toată atenţia, ca aceasta să fie rezolvată. „De la adoptarea acelei decizii au trecut 20 de ani, ceea ce înseamnă că în acest răstimp au fost organizate 20 de seminare naţionale şi 20 de simpozioane ştiinţifice „Anul bibliologic”, ne-a spus Alexe Rău. Potrivit lui, anul curent s-a încercat un fel de reiterare a tuturor celor 19 ediţii de până acum. Şedinţa a fost deschisă de ex-ministrul Ion Ungureanu, care a subliniat prestanţa deosebită a bibliotecarilor Moldovei în aceşti 20 de ani. Faptul că statul nu acordă o atenţie necesară bibliotecarilor a făcut ca discursul lui Ungureanu să nu fie unul festiv.

Au mai luat cuvântul Tudor Colac, care acum 20 de ani era şeful Direcţiei biblioteci a Ministerului Culturii, Maria Furdui, directoarea Bibliotecii publice raionale din Teleneşti, Zinaida Dolinţă, directoarea Bibliotecii municipale din Bălţi, Maria Rapcea, directoarea Bibliotecii publice raionale Criuleni, Galina Agafiţa, directoarea Bibliotecii publice raionale Călăraşi ş.a.

Participanţii la ediţia aniversară au redactat un apel către conducerea de vârf a republicii în care cer îmbunătăţirea situaţiei bibliotecilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *