Cultură

Bienala Internaţională de Pictură la Chişinău

Expoziţia reuneşte 164 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Spania, Turcia- cu 185 de lucrări expuse pe simeze.

Evenimentul se va produce în prezenţa ministrului culturii, dna Monica Babuc, precum şi a numeroase personalităţi din domeniul culturii: directori de muzee şi galerii din ţară şi străinătate.

Laureaţii premiilor Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău 2017, reprezentanţi din Republica Moldova, Polonia, România, SUA, Franţa, Olanda vor fi prezenţi la inaugurarea expoziţiei și la ceremonia de decernare a premiilor.

Lucrările premiate (Marele Premiu, Premiul I, II, III) vor intra în Colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

„A cincea ediție a Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău 2017, aflată în continuă ascensiune, își confirmă numele de manifestare de anvergură a artelor plastice organizate în Republica Moldova. Selecția riguroasă, de la un an la altul, atrage tot mai mulți plasticieni performanți ai domeniului picturii din Moldova, România și din străinătate. Și în cadrul actualei ediții, în calitate de invitați de onoare expun, în afara concursului, mai mulți artiști de referință din România, Belgia și Italia: Gheorghe Anghel, Sorin Ilfoveanu, Ștefan Câlția, Corneliu Vasilescu, Viorel Mărginean, Silvia Radu, Horea Paștina, Constantin Flondor, Petru Lucaci, Vasile Tolan, Nicole Callebaut, Alberto Bolzonela ș.a. Acceptul franc al unor asemenea artiști de anvergură de a participa în cadrul expoziției noastre îl percepem ca pe o susținere necondiționată a respectivului concurs internațional.

Parcursul celor patru ediții anterioare, care au impus treptat condiții riguroase de selecție, au făcut să atragă tot mai mulți artiști de pe diferite meridiane, cu o bogată experiență profesională.

…În același timp constatăm, de la o ediție la alta, apariția unor nume noi din diverse zone ale lumii. Cu siguranță, această dinamică va putea menține și în viitor cursul ascendent al prestanței, pentru a putea atrage o participare mai largă, care ar reprezenta mai extins și cât mai obiectiv tendințele artistice actuale ale picturii contemporane.

În cadrul ediției actuale ne bucurăm de o participare impunătoare a generației tinere de artiști, în special din România și Polonia. În mare parte aceștia, prin creațiile lor, reprezintă teme adaptate la timpul în care trăim, realizate conform celor mai recente tendințe artistice ale picturii contemporane.

În același timp putem menționa faptul că BIP Chișinău ne demonstrează pe parcursul anilor, că nu rămâne doar un spațiu de expunere a creațiilor artistice, aceasta fiind, încă de la primele ediții, o platformă de comunicare, organizând un program de cunoaștere a scenei artistice locale, pentru invitații la evenimentele de inaugurare și decernare a premiilor din diverse țări: artiști, critici de artă, curatori, directori de muzee și galerii. Pe parcursul anilor reușește să consolideze relațiile dintre artiști, susținând mobilitatea acestora prin participarea în cadrul unor proiecte culturale, care se organizează în diverse țări: simpozioane, tabere de creație, conferințe, concursuri, expoziții etc. Acest proces având continuitate, contribuie la o conexiune interculturală cât mai largă.

Pentru prima dată, Marele Premiu i-a revenit unui artist din Moldova, Igor Svernei, pentru lucrarea „Pământul făgăduinței – oameni de geniu”. Realizată într-o gamă monocromă, aceasta se distinge printr-o puternică expresivitate și încărcătură emoțională…

Expoziția din acest an ne convinge, încă o dată, de necesitatea insistării asupra menținerii unui spațiu comun cât mai larg al capacităților artistice naționale și internaționale, pentru crearea unui mediu favorabil reprezentărilor vizuale și dezbaterilor problematicilor actuale ale picturii contemporane”, a declarat  Tudor Zbârnea, Director general MNAM, Curatorul Bienalei.

Expoziţia va rămâne deschisă pentru perioada 18 mai – 25 iunie 2017

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *