Spectacole

Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, pentru o lume mai bună

Gongul inaugural al Festivalului internaţional de artă scenică – aşa se mai numeşte de vreo două ediţii încoace – „Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” a fost dat joi seară, la Opera Naţională. „Numai împreună vom putea face o lume mai bună”, le-a spus, din scenă, reprezentanţilor celor 35 de colective artistice din 14 ţări, sosiţi la Chişinău, regizorul Petru Vutcărău, directorul Teatrului „Eugene Ionesco”, readucând astfel în actualitate genericul acestei ediţii. Cel care, din 1994 încoace, este şi inima, şi creierul acestui eveniment e convins că teatrul poate să facă minuni – adică, să facă o lume mai bună…

Aşadar, în perioadă 20-30 mai, artişti din Belarus, Ungaria, Germania, India, Georgia, Irlanda, Spania, Rusia, România, Ucraina, Turcia, Estonia, Japonia, Suedia şi, bineînţeles, Moldova vor prezenta, în şapte cele mai importante săli de spectacol din Chişinău, cele mai diverse genuri ale artelor scenice. Programul festivalului cuprinde trei secţiuni – Teatru, Muzică şi Dans -, respectiv şi spectacolele vor fi de teatru dramatic, dans modern, teatru de păpuşi, muzică şi dans folcloric. Printre prezenţele „grele” ale Bienalei remarcăm Teatrul „Odeon” din Bucuresti, cu „Pyramus & Thisbe 4 You” după Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija; Teatrul lui Roman Viktiuk din Moscova, care în sfârşit aduce la Chisinau o montare ce face ravagii de două decenii – „Cameristele” de Jean Genet; sau Teatrul de Balet Modern din Kiev, cu chişinăuianul Radu Poclitaru în frunte, care a şi deschis ieri seară festivalul cu „Spărăgătorul de nuci” într-o versiune modernă.

Şi secţiunea Muzică e una specială. La 22 mai, la Palatul Naţional, va cânta celebra fanfară „Zece Prăjini” din România; la 27 mai Filarmonica Naţională va găzdui spectacolul de muzică şi dans tradiţional al Grupului ţigănesc „Dhoad” din India; iar la 30 mai, tot la Filarmonică, cunoscutul interpret de folclor autentic românesc Grigore Leşe din Ţara Lăpuşului va sustine un spectacol de excepţie împreună cu Ion Pop şi Grupul Folcloric „Iza”, care ne vor aduce „Hori şi Zâcăli moroşeneşti”. Va încheia BIENALA un spectacol de dans Flamenco, prezentat de Compania „La Lupi de Malaga” din Spania.
Pentru prima dată în 16 ani, trupa de la „Eugene Ionesco” nu va prezenta niciun spectacol la BITEI. De vină e scena, care se mai află în reparaţii.

Ediţia 2010 a BITEI este organizată în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria Chişinău, Partenerul General fiind Compania Moldcell. Programul detaliat al BITEI îl găsiţi în TIMPUL sau pe pagina http://www.tei.md/bitei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *