Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:53
Abonamente
 
 
 

Artă 9 Iunie 2014, ora 12:20    Din editia print

Meșteri populari Bijuteriile handmade câștigă popularitate

Marime Font

A fost o perioadă în care bijuteriile din metale prețioase și perle erau considerate cele mai valoroase și frumoase. În secolul XXI, acestea au început să piardă din teren în avantajul podoabelor confecționate manual, nu neapărat din materiale foarte scumpe, însă originale. Și dacă cel puțin în spațiul mioritic meșteșugăritul se părea că dispare, în prezent interesul și pasiunea față de bijuterii handmade devin din ce în ce mai populare. Unul dintre acești meșteri pasionați este Ludmila Apostol, care și-a început activitatea în domeniu cu trei ani în urmă.

Ideea de a confecționa accesorii i-a apărut spontan, din necesitatea de a avea o ocupație care să-i aducă multă satisfacție. „După absolvirea Colegiului Pedagogic am lucrat câteva luni educatoare la grădiniţă, însă am înţeles că, în pofida dragostei mele față de copii, profesia de pedagog nu poate să îmi aducă plăcere în viitor”, explică Ludmila. Totuși, pedagogul din Ludmila iese la iveală de fiecare dată când organizează câte un master-class de confecționare a bijuteriilor.În decursul a trei ani de inspirație și creativitate, Ludmila a atras de partea ei nenumărate cliente și a confecționat sute, poate chiar mii, de bijuterii, precum cercei, brățări, pandantive, cercuri decorative pentru păr și altele. „Mulţi mă întreabă de unde am atâta inspiraţie şi timp. Pot spune că inspiraţia şi dorinţa de a confecţiona accesorii o primesc de la clientele mele, dar și de la toţi cei care mereu mă apreciază şi mă susţin”, explică Ludmila. Efortul depus de eroina noastră este mai mare decât pare, fiindcă, pe lângă munca de meșteșugar, ea este și mama unei fetițe de doi ani și mai este și în așteptarea celui de-al doilea copil. „Uneori nu dorm nopţile doar ca să reuşesc să fac o comandă, pentru că ziua stau cu copilul mai mult”, povestește tânăra mămică de 25 de ani, fiind ajutată de soț de fiecare dată.

Totuși, cu un an în urmă, datorită popularității pe care a câștigat-o de-a lungul timpului, Ludmila Apostol nu mai reușea să îndeplinească toate comenzile și a cerut ajutorul surorii sale, Natalia. „Am observat că îi reușește foarte bine şi, cel mai important, că îi place şi ei să confecţioneze accesorii handmade (accesorii făcute manual). De atunci am format o echipă puternică”, spune Ludmila, fericită că a găsit ieșirea din situație. 

Preţurile bijuteriilor realizate de surori variază între 50 şi 600 de lei. Ele sunt făcute din lut polimeric și stofă, iar procesul de confecționare a unui accesoriu durează o oră, iar uneori și până la 2-3 zile. Totuși, Ludmila nu poate spune că această afacere aduce un mare venit. „Pot zice doar că deja de trei ani îmi permit să nu iau de la soţ bani pentru rujuri sau vreo haină care îmi place. La început e mai greu să începi o astfel de afacere, dar cred că cu orice afacere e la fel. A fost de nenumărate ori când am vrut să las totul baltă, dar mereu am fost susţinută de soţ. El mereu s-a străduit să îmi explice că orice început e greu şi doar cu răbdare şi insistenţă pot să-mi împlinesc visul”, povestește Ludmila.
Deși, deocamdată, confecționarea manuală a bijuteriilor nu este considerată un meșteșugărit, iar pentru o asemenea îndeletnicire trebuie să ai inspirație, talent și mâini dibace, aceste accesorii devin o parte a tendințelor și chiar sunt mai populare decât cele din metale prețioase. Iar avantajul lor nu este doar prețul mai mic, dar și unicitatea.

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul