Atitudini

Bila albă, bila neagră: Absolut!

Azi, am simţit că-mi dă ghes necazul. Aşa că apelez la terapia prin scris. Absolut!, monospectacol cu Marcel Iureş. Adaptare după Ivan Turbincă. La Teatrul de Operă şi Balet din Chişinău. Să le iau pe rând:

1. Nu-mi amintesc de mult să-mi fi produs atâta plăcere un spectacol (de la Andrei Şerban încoace?). Mai cu seamă al unui singur actor. E glumă să ţii spectatorii cu ochii şi urechile pe tine o oră şi 30 de minute? Încercaţi. Zece bile albe pentru marele maestru Marcel Iureş. Ce zic eu, zece, toate bilele albe reperabile!

2. Cinci bile albe pentru oamenii cu ideea Festivalului „Poduri de teatru”.

3. O bilă neagră pentru organizarea în sine. Se puteau găsi mai multe spaţii cu atmosferă intimă, mult mai potrivite decât văgăuna din spatele scenei Operei.

4. Cinci bile negre pentru ăi de s-au ocupat de vânzarea biletelor – fie organizatorii festivalului, fie Teatrul de Operă. Au pus în vânzare bilete de 50 de lei şi de 100 de lei. Nu era nicio diferenţă, în sală. Nu existau numere de rânduri, de locuri. Care să fi fost rostul diferenţierii? (Oricine poate conchide pentru sine. Nu acuz.)

5. Zece bile negre pentru tipa ţâfnoasă care făcea pe plasatoarea. Trata oamenii ca un birocrat sadea, ca pe nişte zerouri. La nedumerirea celui care încerca să afle unde şi cum s-ar putea aşeza conform locului indicat în bilet, răspundea ca pe malul Dâmboviţei: „Găsiţi şi voi unde nu e ocupat. Păi, cine v-a pus să luaţi bilete de 100 de lei?…”. În schimb, se jimba slugarnic când întreba mieros: „De la ICR? Poftiţi, vă rog, aici, aveţi rezervate locuri”. Nu ne placi, duduie… Şi-mi place să cred că cei 100 de lei plătiţi pentru bilet au intrat în onorariul marelui Marcel Iureş.

onofrei.cartier.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *