Actualitate

Bilanţul valului de frig din Europa a ajuns la 470 de morţi

În Ucraina, un pensionar în vârstă de 62 de ani a decedat din cauza lipsei de îngrijiri medicale, ambulanţa chemată fiind imobilizată în zăpadă, a anunţat site-ul Korrespondent.net.Temperaturile în această ţară vor scădea până la minus 30 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii, potrivit serviciilor meteorologice. În Ucraina, cel puţin 136 de persoane au murit din cauza frigului, începând din 27 ianuarie. Numărul deceselor înregistrate în Polonia din cauza hipotermiei a ajuns deja la 68, şase persoane murind în ultimele 24 de ore, a anunţat poliţia. Majoritatea celor care au decedat din cauza frigului sunt persoane fără adăpost. Dar valul de frig a făcut victime şi în rândul celor care au locuinţe, provocând mii de incendii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon, cauzate de sobe defecte.

În Lituania s-au înegistrat 23 de morţi, în Letonia zece, iar în Estonia unul. În Cehia, un bărbat în vârstă de 44 de ani a murit de frig într-o cabană de la periferia Pragăi, numărul deceselor ajungând la 24, potrivit agenţiei CTK. În Slovacia au fost număraţi trei morţi, iar în Republica Moldova unul.

În România, unde bilanţul oficial anunţa marţi 38 de morţi, şcoli din 11 judeţe şi din Bucureşti au fost închise din cauza frigului şi ninsorilor. Mai multe trenuri au fost anulate, iar circulaţia a fost oprită pe aproximativ 40 de drumuri naţionale. În Bulgaria, de la sfârşitul lui ianuarie s-au înregistrat 16 decese, în afară de cei opt morţi în inundaţii, luni. Marţi ţara a fost cuprinsă de noi viscole.
Traficul era blocat în nord-est. În sud, traficul către Turcia era perturbat de inundaţii. În Ungaria, o femeie a murit marţi la Bordany (sud), din cauza unei scurgeri de monoxid de carbon. Bilanţul valului de frig în această ţară este de 13 morţi. Un frig siberian urmează să afecteze ţara până la sfârşitul săptămânii.

În Bosnia, o bătrână a fost găsită marţi moartă în zăpadă, într-un sat de lângă Mostar (sud), iar poliţia a anunţat decesul unui bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, găsit acoperit de zăpadă pe marginea unui drum, lângă Travnik (centru).
Astfel numărul total al deceselor în Balcani se ridică la 20, dintre care zece în Serbia, cinci în Bosnia, trei în Croaţia şi câte unul în Muntenegru şi Macedonia. În Serbia, situaţia este tot mai critică din cauza ninsorilor, care continuă să cadă. Zeci de mii de persoane sunt blocate în sate izolate, la fel ca în Croaţia şi Bosnia. Belgradul urmează să intervină cu spărgătoare de gheaţă pe Dunăre.
În această săptămână, în Balcani sunt aşteptate temperaturi de până la minus 25 de grade Celsius.

În Italia, bilanţul valului de frig şi ninsorilor, care au început în urmă cu o săptămână în nord şi s-au extins ulterior în restul ţării, a atins marţi 40 de morţi. Temperaturile cele mai coborâte au fost înregistrate în nord, cu minus 25 de grade la Marcesina, pe malurile Lacului Garde. În Grecia, o britanică rezidentă pe Insula Symi din Marea Egee s-a înecat într-un torent alimentat de ploi torenţiale. O octogenară decedase, deja, duminică seara, în inundaţiile din Peloponez (vest), iar doi imigranţi clandestini au murit săptămâna trecută încercând să traverseze frontiera, venind din Turcia.
În Austria a nins pe întregul teritoriu al ţării, zona de est şi capitala, Viena, fiind ocolite anterior de ninsori. Bilanţul este de patru morţi. Ninsoarea a perturbat traficul rutier în est şi a provocat întârzieri pe aeroportul din Viena.
În Germania, frigul a ucis o septuagenară, găsită moartă în Saxonia Inferioară (nord), îngheţată lângă maşina sa. Cu o zi înainte, un bărbat în vârstă de 68 de ani a fost găsit mort în casă, care nu era încălzită. Bilanţul se ridică la cel puţin patru morţi, potrivit presei.
În Franţa, unde bilanţul este de şase morţi, estul ţării rămâne sub avertizare cod portocaliu de ger. Temându-se de eventuale întreruperi ale energiei electrice, autorităţile au lansat un apel la o utilizare mai redusă a aparatelor de încălzire. În Olanda, temperaturile au scăzut în nordul ţării până la minus 18,9 grade Celsius. Un bărbat în vârstă de 55 de ani a murit sâmbătă la Rijpwetering (vest), după ce a căzut în apă, în urma ruperii stratului de gheaţă, potrivit poliţiei locale. Compania feroviară olandeză NS a anunţat că traficul rămâne perturbat până vineri.
În A erau aşteptate noi ninsori, temeperaturile putând scădea local, pe timpul nopţii, până la minus zece grade Celsius.

Intemperiile care, sub formă de ninsoare, ploi torenţiale sau grindină, s-au extins de cealaltă parte a Mediteranei, în Africa de Nord, s-au soldat deja cu 28 de morţi în Algeria, de vineri, numeroase cazuri fiind înregistrate în urma unor intoxicări cu gaze sau accidente rutiere.

Via Realitatea.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *