Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 21:57
Abonamente

Actualitate 1 Octombrie 2018, ora 07:57    Din editia print

Bilanțul forumului moldo-rus: „NIŞTE SCÂNTEI… ŞI ATÂT”

Marime Font

Piața rusă nu este fundamental determinată pentru prosperitatea economică a ţării noastre, iar preşedintele manipulează cu cifre eronate, susţin experţii economici

Când a devenit președinte, Igor Dodon a declarat cu patos că va contribui la îmbunătățirea și dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Federația Rusă. Cu toate că au trecut doi ani şi schimbările în bine nu se văd, președintele a luat-o de la capăt cu aceeaşi poveste acum, când ne aflăm în preajma alegerilor parlamentare din februarie 2019. În ultimele săptămâni, Dodon a promovat intens un forum economic moldo-rus, organizat la Chișinău. TIMPUL a întrebat mai mulţi experți cât de important a fost acest eveniment pentru economia țării noastre în situaţia în care relațiile comerciale moldo-ruse se înrăutăţesc pe an ce trece.

Forumul economic moldo-rus a avut loc la Chișinău în perioada 20-22 septembrie. La acest eveniment, organizat de mai multe companii și instituții din Federația Rusă, au participat peste 200 de oameni de afaceri din Rusia și 350 din R. Moldova. Forumul își propune să se desfăşoare anual şi să devină o platformă de discuții privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Federația Rusă.

Forumul moldo-rus, un element al campaniei electorale

Astea au fost doar declaraţiile organizatorilor. În realitate însă evenimentul cu pricina nu va avea niciun efect economic, consideră experții în domeniu. De exemplu, Veaceslav Ioniță apreciază forumul „drept o acțiune politică”. Iar Viorel Chivriga, expert în comerț exterior și agricultură la IDIS „Viitorul”, consideră că, deși țara noastră are nevoie de forumuri economice, acest eveniment nu a fost decât „un element al campaniei electorale”.

Loading...


„De obicei, în cadrul forumurilor economice, se întâlnesc oameni care reprezintă comunitățile de afaceri din diferite țări, pentru a face schimb de idei și experiențe, dar și pentru a împărtăși istorii de succes. Însă în cazul acestui forum moldo-rus, am văzut o politizare excesivă și o abordare mult prea îngustă”, menționează Chivriga.

Mai mult, expertul susține că nu a prea văzut ca reprezentanți ai comunităților de afaceri să iasă în prim-plan la acest eveniment. „Aici trebuia să vorbească mai mult oamenii de afaceri, nu politicienii. În cadrul forumului moldo-rus, nu au existat nici idei ingenioase, care ar putea să prindă teren în R. Moldova. De-a lungul timpului, țara noastră a avut cu Federația Rusă și relații de cooperare, dar și perioade mult mai triste, care au ruinat mulți oameni de afaceri. Ideea a fost bună, însă, ca mod de organizare, se putea mai mult. De regulă, la forumurile economice internaționale de rang înalt în prim-plan apar sponsorii, partenerii, temele de discuție și unele abordări interesante publicul larg. Or, aici am văzut doar niște scântei și atât. De aceea nu consider că acest forum a adus un plus de valoare”, subliniază Viorel Chivriga.

Pe primul loc în capul lui Dodon şi pe al patrulea loc în realitate

În ciuda faptului că preşedintele s-a folosit de acest forum pentru a se promova în noua campanie electorală, dar nu pentru a ajuta economiei țării, consideră specialiştii, acesta a scris recent pe Facebook că „Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei și rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât și la importuri”.

Însă Viorel Chivriga este de altă părere. El susține că, în ultimii zece ani, Federaţia Rusă a pierdut câteva poziții din cauza embargourilor impuse R. Moldova. „Unele state, utilizând pârghiile economice pentru a obține beneficii politice, declanșează o situație incertă, care le-ar putea aduce prejudicii. Exact așa s-a întâmplat și cu Federația Rusă. Astfel, în ultimul timp, Rusia a coborât pe poziția a patra la exporturi, iar ca partener comercial este pe poziția a treia pentru R. Moldova. De asemenea, foarte mulți oameni nu mai doresc să facă afaceri cu această țara”, explică specialistul.

„Ca economist, nu-l pot înțelege pe economistul Igor Dodon”

Aceleaşi date sunt confirmate și de statisticile oficiale, care arată că, dacă până la sfârșitul anilor ‘90, Rusia deținea o pondere de aproape 60% din exporturile moldovenești, în prezent aceasta se clasează după România, Germania și Italia. Astfel, exporturile în Federația Rusă au scăzut de la peste 650 de milioane de dolari în 2012 la 250 de milioane în anul trecut, când au deținut o pondere de 10% din total. Totuși, Rusia rămâne însă principalul importator în R. Moldova, dar peste jumătate din produse sunt cele energetice, în special, gazul natural.

De asemenea, Viorel Chivriga aminteşte de unele postări pe rețele de socializare ale unor socialiști sau chiar ale şefului statului, care prezentau date eronate referitor la relațiile economice dintre R. Moldova și Federația Rusă. „Ca economist, nu-l pot înțelege pe economistul Igor Dodon, deoarece cifrele înseamnă totul. De aceea este neserios să manipulezi, utilizând cifre care sunt departe de mesajul pe care-l vrea să-l promoveze șeful statului. Îmi amintesc că, după un an de la învestire, el spunea că exporturile în Rusia au zburat până la orbitele navelor cosmice, dar nu este adevărat. Nu poți minți oamenii în asemenea hal”, este de părere expertul economic.

Totuși, Chivriga menționează că R. Moldova trebuie să mențină relațiile economice cu partenerii ruşi și să încerce să poarte discuții cu aceştia. „Acolo sunt oameni de afaceri, care privesc pozitiv la țara noastră, iar pe lângă aceasta avem foarte mulți moldoveni, care muncesc în Rusia. Pe de altă parte, problemele economice trebuie soluționate foarte atent, pentru că acestea au o mare greutate atunci când sunt influențate politic.

Dacă R. Moldova nu are relații comerciale cu cineva, atunci nu au cu ce se să-și întrețină familiile sute de mii de oameni. Aşa s-a întâmplat atunci când Rusia a interzis exportul de produse vegetale, vinuri și produse animaliere. Noi nu trebuie să uităm aceste experiențe, care s-ar putea repeta, de aceea ar trebui să ne orientăm către parteneri stabili care respectă regulile. Atunci când aceste reguli sunt încălcate, oamenii ar trebui să se gândească cât de rațional este să încerci să pătrunzi din nou pe piața rusă cu câteva loturi de băuturi alcoolice ori cu niște fructe care să fie distruse cu tractoarele. Sau poate ar fi mai bine să-ți cauți parteneri chiar și într-o țară exotică…”, conchide expertul în comerț exterior și agricultură.

„Rusia întotdeauna a conferit o încărcătură politică relațiilor economice”

Și expertul Veaceslav Ioniță amintește că, pe anumite segmente, în special în agricultură, Rusia este unicul partener comercial al R. Moldova. „Anul trecut, am exportat mere în proporție de 95 la sută în Federația Rusă. Din această cauză, consider că autoritățile noastre trebuie să depună toate eforturile ca R. Moldova să ofere oportunitatea de export în orice destinație, iar oamenii de afaceri vor decide spre care piață de desfacere să se orienteze. Pe de altă parte, la capitolul investiții străine, Rusia în continuare este cel mai mare investitor străin în R. Moldova. De aceea ea rămâne a fi un partener economic de bază în R. Moldova”, susține specialistul.

Totuși, lucrurile stau altfel la capitolul exporturi, adaugă Veaceslav Ioniţă, unde dependența R. Moldova față de Rusia nu este mare, creșterea semnificativă în acest domeniu datorându-se Uniunii Europene și, în special, României.

La rândul său, economistul Valeriu Prohnițchi, spune că, în ultimii 27 de ani de independență, R. Moldova și Rusia n-au fost în stare să separe relațiile economice de cele politice. „Federația Rusă întotdeauna a conferit o încărcătură politică relațiilor economice, ceea ce, evident, dăunează businessului. Relațiile politice întotdeauna sunt asociate cu incertitudinea, în timp ce oamenii de afaceri au nevoie de certitudine şi, din păcate, piața rusă în viitorul apropiat nu o vor găsi. Cu toate acestea, autoritățile din R. Moldova trebuie să încerce să găsească cheia spre inima oficialilor ruși, pentru a-şi securiza accesul pe această piață. Din fericire, dependența R. Moldova de Federația Rusă a scăzut atât sub aspect investițional, cât și comercial. Însă chiar dacă piața rusă nu este fundamental determinantă pentru prosperitatea economică a R. Moldova, ea este importantă”, subliniază Prohnițchi.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)