Astăzi 11 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

Actualitate 1 Octombrie 2018, ora 07:57    Din editia print

Bilanțul forumului moldo-rus: „NIŞTE SCÂNTEI… ŞI ATÂT”

Marime Font

Piața rusă nu este fundamental determinată pentru prosperitatea economică a ţării noastre, iar preşedintele manipulează cu cifre eronate, susţin experţii economici

Când a devenit președinte, Igor Dodon a declarat cu patos că va contribui la îmbunătățirea și dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Federația Rusă. Cu toate că au trecut doi ani şi schimbările în bine nu se văd, președintele a luat-o de la capăt cu aceeaşi poveste acum, când ne aflăm în preajma alegerilor parlamentare din februarie 2019. În ultimele săptămâni, Dodon a promovat intens un forum economic moldo-rus, organizat la Chișinău. TIMPUL a întrebat mai mulţi experți cât de important a fost acest eveniment pentru economia țării noastre în situaţia în care relațiile comerciale moldo-ruse se înrăutăţesc pe an ce trece.

Forumul economic moldo-rus a avut loc la Chișinău în perioada 20-22 septembrie. La acest eveniment, organizat de mai multe companii și instituții din Federația Rusă, au participat peste 200 de oameni de afaceri din Rusia și 350 din R. Moldova. Forumul își propune să se desfăşoare anual şi să devină o platformă de discuții privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Federația Rusă.

Forumul moldo-rus, un element al campaniei electorale

Astea au fost doar declaraţiile organizatorilor. În realitate însă evenimentul cu pricina nu va avea niciun efect economic, consideră experții în domeniu. De exemplu, Veaceslav Ioniță apreciază forumul „drept o acțiune politică”. Iar Viorel Chivriga, expert în comerț exterior și agricultură la IDIS „Viitorul”, consideră că, deși țara noastră are nevoie de forumuri economice, acest eveniment nu a fost decât „un element al campaniei electorale”.

Loading...


„De obicei, în cadrul forumurilor economice, se întâlnesc oameni care reprezintă comunitățile de afaceri din diferite țări, pentru a face schimb de idei și experiențe, dar și pentru a împărtăși istorii de succes. Însă în cazul acestui forum moldo-rus, am văzut o politizare excesivă și o abordare mult prea îngustă”, menționează Chivriga.

Mai mult, expertul susține că nu a prea văzut ca reprezentanți ai comunităților de afaceri să iasă în prim-plan la acest eveniment. „Aici trebuia să vorbească mai mult oamenii de afaceri, nu politicienii. În cadrul forumului moldo-rus, nu au existat nici idei ingenioase, care ar putea să prindă teren în R. Moldova. De-a lungul timpului, țara noastră a avut cu Federația Rusă și relații de cooperare, dar și perioade mult mai triste, care au ruinat mulți oameni de afaceri. Ideea a fost bună, însă, ca mod de organizare, se putea mai mult. De regulă, la forumurile economice internaționale de rang înalt în prim-plan apar sponsorii, partenerii, temele de discuție și unele abordări interesante publicul larg. Or, aici am văzut doar niște scântei și atât. De aceea nu consider că acest forum a adus un plus de valoare”, subliniază Viorel Chivriga.

Pe primul loc în capul lui Dodon şi pe al patrulea loc în realitate

În ciuda faptului că preşedintele s-a folosit de acest forum pentru a se promova în noua campanie electorală, dar nu pentru a ajuta economiei țării, consideră specialiştii, acesta a scris recent pe Facebook că „Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei și rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât și la importuri”.

Însă Viorel Chivriga este de altă părere. El susține că, în ultimii zece ani, Federaţia Rusă a pierdut câteva poziții din cauza embargourilor impuse R. Moldova. „Unele state, utilizând pârghiile economice pentru a obține beneficii politice, declanșează o situație incertă, care le-ar putea aduce prejudicii. Exact așa s-a întâmplat și cu Federația Rusă. Astfel, în ultimul timp, Rusia a coborât pe poziția a patra la exporturi, iar ca partener comercial este pe poziția a treia pentru R. Moldova. De asemenea, foarte mulți oameni nu mai doresc să facă afaceri cu această țara”, explică specialistul.

„Ca economist, nu-l pot înțelege pe economistul Igor Dodon”

Aceleaşi date sunt confirmate și de statisticile oficiale, care arată că, dacă până la sfârșitul anilor ‘90, Rusia deținea o pondere de aproape 60% din exporturile moldovenești, în prezent aceasta se clasează după România, Germania și Italia. Astfel, exporturile în Federația Rusă au scăzut de la peste 650 de milioane de dolari în 2012 la 250 de milioane în anul trecut, când au deținut o pondere de 10% din total. Totuși, Rusia rămâne însă principalul importator în R. Moldova, dar peste jumătate din produse sunt cele energetice, în special, gazul natural.

De asemenea, Viorel Chivriga aminteşte de unele postări pe rețele de socializare ale unor socialiști sau chiar ale şefului statului, care prezentau date eronate referitor la relațiile economice dintre R. Moldova și Federația Rusă. „Ca economist, nu-l pot înțelege pe economistul Igor Dodon, deoarece cifrele înseamnă totul. De aceea este neserios să manipulezi, utilizând cifre care sunt departe de mesajul pe care-l vrea să-l promoveze șeful statului. Îmi amintesc că, după un an de la învestire, el spunea că exporturile în Rusia au zburat până la orbitele navelor cosmice, dar nu este adevărat. Nu poți minți oamenii în asemenea hal”, este de părere expertul economic.

Totuși, Chivriga menționează că R. Moldova trebuie să mențină relațiile economice cu partenerii ruşi și să încerce să poarte discuții cu aceştia. „Acolo sunt oameni de afaceri, care privesc pozitiv la țara noastră, iar pe lângă aceasta avem foarte mulți moldoveni, care muncesc în Rusia. Pe de altă parte, problemele economice trebuie soluționate foarte atent, pentru că acestea au o mare greutate atunci când sunt influențate politic.

Dacă R. Moldova nu are relații comerciale cu cineva, atunci nu au cu ce se să-și întrețină familiile sute de mii de oameni. Aşa s-a întâmplat atunci când Rusia a interzis exportul de produse vegetale, vinuri și produse animaliere. Noi nu trebuie să uităm aceste experiențe, care s-ar putea repeta, de aceea ar trebui să ne orientăm către parteneri stabili care respectă regulile. Atunci când aceste reguli sunt încălcate, oamenii ar trebui să se gândească cât de rațional este să încerci să pătrunzi din nou pe piața rusă cu câteva loturi de băuturi alcoolice ori cu niște fructe care să fie distruse cu tractoarele. Sau poate ar fi mai bine să-ți cauți parteneri chiar și într-o țară exotică…”, conchide expertul în comerț exterior și agricultură.

„Rusia întotdeauna a conferit o încărcătură politică relațiilor economice”

Și expertul Veaceslav Ioniță amintește că, pe anumite segmente, în special în agricultură, Rusia este unicul partener comercial al R. Moldova. „Anul trecut, am exportat mere în proporție de 95 la sută în Federația Rusă. Din această cauză, consider că autoritățile noastre trebuie să depună toate eforturile ca R. Moldova să ofere oportunitatea de export în orice destinație, iar oamenii de afaceri vor decide spre care piață de desfacere să se orienteze. Pe de altă parte, la capitolul investiții străine, Rusia în continuare este cel mai mare investitor străin în R. Moldova. De aceea ea rămâne a fi un partener economic de bază în R. Moldova”, susține specialistul.

Totuși, lucrurile stau altfel la capitolul exporturi, adaugă Veaceslav Ioniţă, unde dependența R. Moldova față de Rusia nu este mare, creșterea semnificativă în acest domeniu datorându-se Uniunii Europene și, în special, României.

La rândul său, economistul Valeriu Prohnițchi, spune că, în ultimii 27 de ani de independență, R. Moldova și Rusia n-au fost în stare să separe relațiile economice de cele politice. „Federația Rusă întotdeauna a conferit o încărcătură politică relațiilor economice, ceea ce, evident, dăunează businessului. Relațiile politice întotdeauna sunt asociate cu incertitudinea, în timp ce oamenii de afaceri au nevoie de certitudine şi, din păcate, piața rusă în viitorul apropiat nu o vor găsi. Cu toate acestea, autoritățile din R. Moldova trebuie să încerce să găsească cheia spre inima oficialilor ruși, pentru a-şi securiza accesul pe această piață. Din fericire, dependența R. Moldova de Federația Rusă a scăzut atât sub aspect investițional, cât și comercial. Însă chiar dacă piața rusă nu este fundamental determinantă pentru prosperitatea economică a R. Moldova, ea este importantă”, subliniază Prohnițchi.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

FOTO.VIDEO /// Proteste nocturne în Belarus - Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (+18)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 August 2020, ora: 09:27

Guvernarea vrea să împrumute de urgență bani de la Banca Mondială pentru a susține agricultorii

Guvernarea vrea să împrumute de urgență bani de la Banca Mondială pentru a susține agricultorii

Deputaţii PDM şi PSRM s-au întrunit, ieri-seara, la şedinţa coaliţiei de guvernare, cu participarea Premierului şi Preşedintelui ţării,.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 09:04

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Belarus: nimic nu va mai fi la fel în această țară (Le Monde)

Ultimul dictator din Europa și-a anunțat victoria la alegerile prezidențiale de duminică, 9 august. Deoarece mii de manifestanți din Belarus contestă rezultatul electoral, UE trebuie să facă totul pentru a ajuta societatea civilă să își decidă destinul .

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 11 August 2020, ora: 08:32

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

OASIS APARTMENTS - FINALIZAREA FAȚADEI PE ULTIMA SUTĂ DE METRI

Dezvoltatorul Complexului Oasis Apartments anunță finalizarea fațadei! Anunțul a fost făcut într-un filmuleț pe facebook. Din imagini puteți observa finisajele exclusiviste, dar și terasele din sticlă. Lucrările executate impecabil sunt un nou motiv de mândrie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 August 2020, ora: 08:04

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

VIDEO: Incident armat lângă Casa Albă: Donald Trump a părăsit brusc conferinţa de presă

 Un incident armat lângă Casa Albă l-a făcut pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump să părăsească brusc conferinţa de presă la doar trei minute după ce o începuse luni, relatează marţi dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 August 2020, ora: 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 07:32

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în timp ce ciocnirile dintre poliţie şi protestatari au continuat luni, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 11 August 2020, ora: 04:42

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Iohannis a promulgat legea! Se schimbă buletinele de identitate. Ce se întâmplă dacă refuzi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Această lege introduce de asemenea și posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau cărți electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 11 August 2020, ora: 02:48

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

De ce ar trebui să bei apă cu lămâie. 11 beneficii de care nu știai

 Ați auzit, desigur, de minunile pe care le face in corpul tau “banala” apa cu lamaie. Dincolo de faptul ca te hidratezi, adaugand totodata savoare paharului cu apa, apa cu lamaie are multiple beneficii asupra organismului vostru.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 01:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:57

opinie Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

Sever Voinescu: Despre următoarea dictatură

 Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 00:31

În realitate, în TOATĂ istoria sa, Rusia a fost un stat AGRESOR

De fapt, în toata istoria sa, Rusia a fost un stat agresor. Să creada că a cucerit o șesime din suprafata planetei numai ca urmare a războaielor de aparare, poate doar un om complet lipsit de orice cunoaștere a istoriei, sau care si-a pierdut complet capacitatea de a gândi, după...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:03

opinie Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Aleksandr Lukașenko rămâne președinte al Belarusului și nici nu era de așteptat ca „alegerile” organizate de el să le câtige altcineva.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 August 2020, ora: 00:00

Horoscopul zilei de azi MARȚI 11 AUGUST 2020. O altă turnură!

Horoscopul zilei de azi MARȚI 11 AUGUST 2020. O altă turnură!

 Dupa o prima zi din saptamana cu tente dramatice, astrele ne aduc o alta turnura. E timpul sa-ti schimbi perspectivele, sa vezi imaginea de ansamblu a intregii situatii. Pentru ca atunci cand vezi totul, ca si cand ai privi de sus, poti descoperi aspecte pe care nu le poti sesiza din...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 August 2020, ora: 14:18

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„PDM își declină responsabilitate pentru actul guvernării”, anunță Pro Moldova într-un comunicat de presă, după ce Pavel Filip a făcut un apel la dialog către PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)