Începând cu 1 iulie, un grup de unioniști au parcurs pe jos 1300 km, prin ploaie, caniculă sau furtună, pentru a aduce Flacăra Unirii de la Alba Iulia până la Chișinău, unde urmau să ajungă în prima zi de toamnă. În drumul lor prin România, participații la Marșul Centenar au fost întâmpinați aproape în toate localitățile cu drag și admirație. Însă, odată ajunși în R. Moldova, mesagerii Unirii au stat trei zile în vamă, fiindu-le interzis să treacă Prutul. Iar pe 1 septembrie, au fost bruscați și târâți pe jos, pentru ca, în cele din urmă, să fie ținuți în beznă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și avertizați să-și ia tălpășița. Cine de la Chișinău a avut interesul de a-și bate joc de Marșul Centenar, n-am putut să aflăm, pentru că toți responsabilii se eschivează să dea explicații clare.
Marşul Centenar a pornit de la Iaşi, după încheierea Conferinţelor Congresului Reîntregirii Neamului din 26 august, iar în seara aceleiași zile a ajuns la Prut, punctul de trecere Sculeni - Ungheni. Pentru că acolo Poliţia de Frontieră a R. Moldova nu le-a permis unioniștilor să treacă hotarul, ei s-au îndreptat către vama Albița. Odată ajunși la Leușeni, participanții la marș au fost împărțiți în „cetățeni români” și „cetățeni moldoveni”. Basarabenilor nu li s-a permis să traverseze frontiera pe jos, iar cei 35 de cetățeni ai României, care făceau parte din grup, au primit interdicție de intrare pe teritoriul R. Moldova.
George Simion recunoaște că a achitat o amendă contravențională, dar dă asigurări că nu cunoaște motivele pentru care i s-a interzis să intre în
R. Moldova. „Toate afirmațiile făcute, ultima săptămână, de către serviciul de presă al Poliției de Frontiera din R. Moldova și de către dl Lecari sunt minciuni. Nu cunosc pentru ce am primit interdicție. Am fost pus să semnez o amendă contravențională de 150 de lei moldovenești, pentru că am coborât din autovehicul, ceea ce este adevărat, dar nu este motiv pentru a fi întors din drum. Este deja a treia interdicție pe care o am și de fiecare dată am fost victima unor abuzuri. E la bunul plac al autorităților din R. Moldova, dacă îmi permit sau nu accesul”, a specificat Simion.
Astfel, după câteva ore de grevă a foamei, în seara zilei de 28 august, unioniștii au trecut vama Leușeni fără Simion și s-au îndreptat către s. Cornești, r-nul Ungheni. Ulterior, marşul, însoţit de trei autocare, puse la dispoziţie de Primăria Iaşi, în care fusese amenajat un mini-muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri, a parcurs traseul Călărași-Sadova-Lozova-Căpriana-Strășeni-Cojușna-Trușeni-Vatra. Pe 1 septembrie, patrioții au adus Flacăra Unirii la Chișinău și au fost întâmpinați cu ropote de aplauze de către mulți alți unioniști, care s-au adunat în PMAN pentru a cere Legislativului de la Chișinău să adopte o declarație de Unire, similară celei adoptate de Parlamentul României la 27 martie.
În scurt timp, și-au făcut apariția mai mulți mascați, care au năvălit peste tinerii unioniști, aplicând forța și târându-i pe jos de pe carosabil. Apoi mascații au urcat în mașini și au condus autocarele până la intrarea în satul Cojușna, unde au efectuat niște verificări în salonul acestora. Într-un final, autocarele au ajuns la Inspectoratul de Poliție Strășeni, unde tocmai noaptea târziu au fost supuse perchezițiilor. Organizatorii au reușit să recupereze mijloacele de transport aproape de miezul nopții, după ce au promis poliției că vor părăsi PMAN și toți cetățenii români prezenți la manifestație vor pleca imediat din R. Moldova. În drum spre România, autocarele au fost escortate de autovehicule polițienești.
Întrebări la care poliția nu are răspuns
Ulterior, Inspectoratul General de Poliție (IPG) a emis un comunicat de presă, prin care susținea că organizatorii întrunirii nu au respectat prevederile art. 18 al Legii 26/2008, privind întrunirile, care prevede obligația desfășurării întrunirii doar în forma, în locul și în termenul indicat în declarația prealabilă. „Participanții au blocat intenționat artera de transport pe str. Calea Ieșilor, fapte pasibile răspunderii contravenționale sau penale în funcție de consecințele produse. (…) Astfel, forțele de ordine au intervenit întru deblocarea arterei de transport, în scopul evitării încălcării drepturilor omului la libera circulație. Totodată, referindu-ne la autobuzele participanților la întrunire, comunicăm că, la poliție, la numărul 112, au fost solicitări, precum că în autobuze se află obiecte interzise și substanțe explozive”, se arată în document.
În urma acestor explicații dubioase, apar, cel puțin, patru întrebări:
1. În ce temei polițiștii și-au pus viața lor și a altor cetățeni în pericol, purtând prin tot orașul și din sat în sat autocarele în care se presupunea că există materiale explozibile din sat în sat?
2. În cazul în care apăruse bănuiala că în autobuze sunt bombe, de ce ele nu au fost percheziționate la cea mai apropiată secție de poliție, de exemplu, cea de la Buiucani, dar au fost evacuate tocmai la IP Strășeni pentru percheziții și nu la cel mai apropiat inspectorat de poliție?
3. De ce încă nu a fost descoperită persoana care a anunțat polițiștii despre substanțele explozibile din autocare, după cum se întâmplă în majoritatea cazurilor similare?
4. De ce polițiștii au insistat ca cetățenii români, prezenți la manifestare, să părăsească teritoriul R. Moldova în aceeași seară?
Solicitat de TIMPUL, Alexandru Pânzari, șeful Inspectoratului General de Poliție, a menționat că deocamdată nu ne poate răspunde la aceste întrebări. „Nu vă supărați, dar la moment nu vă pot oferi asemenea informații, deoarece aș putea prejudicia ancheta organului ierarhic superior. În cazul dat, s-a sesizat Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, așa că mai bine să așteptăm concluziile, după care putem discuta”, a adăugat șeful IGP. Menționăm că, de regulă, în astfel de cazuri, dacă poliția încearcă să ascundă unele lucruri, anchetele interne durează până când oamenii uită despre incident, acesta fiind doar un paravan sub care se ascund polițiștii de presă.
A doua zi, responsabilii de la Întreprinderea Municipală „Lumteh” au declarat că, la 1 septembrie, s-a produs un scurtcircuit în zonă, iar punctul de alimentare a PMAN a rămas fără energie electrică. Am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest incident, inclusiv despre legătura dintre cele întâmplate și declarațiile lui Codreanu, făcute în timpul zilei de la tribuna din Piață, însă Anatolie Aparatu, inginer-șef la ÎM „Lumteh”, s-a arătat foarte deranjat de întrebările noastre. „Nu aveți ce face, de mă deranjați cu asemenea întrebări și mă sustrageți de la lucru? Trebuie să discut cu reporterii despre orice defect din Chișinău? Parcă s-a spus o dată la televizor că a fost un scurtcircuit?”, s-a revoltat Aparatu.
În asemenea circumstanțe, Marea Adunare Centenară s-a încheiat duminică, 2 septembrie, când manifestanții s-au adunat iarăși în PMAN și au dansat Hora Unirii, în lipsa fraților de peste Prut.
|
Filmul românesc a cunoscut o evoluție în ultimii ani, după ce a fost marcat la începuturi de bariere politice și financiare. Astăzi, producțiile autohtone au început să fie apreciate, mai cu seamă pentru că prezintă teme cu care societatea noastră se confruntă,...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Anumite transformări se întâmplă în viața ta și în sufletul tău, iar tu trebuie să te adaptezi lor. Cei din jur te susțin, iar Venus are un impact pozitiv asupra energiei tale creatoare.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în raioanele de sud. Precipitații nu se prevăd. Soarele se va arăta destul de mult de după nori.
( ) Citeşte tot articolulPărerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolul