Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Social 29 Ianuarie 2013, ora 06:49    Din editia print

„Binefăcătorul” nevoiașilor, în pericol

Marime Font

„Binefăcătorul” este un magazin mai diferit de celelalte. Acesta este singurul magazin din republică destinat persoanelor social-vulnerabile din R. Moldova și unde pot nu doar cumpăra produse la un preț mai mic, ci și vinde diverse mărfuri.

Aici pot fi aduse atât mărfuri noi, cât și uzate, ce corespund normelor sanitare și nu necesită lucrări de reparație. Ulterior, acestea sunt vândute la un preț de la unu la zece lei persoanelor social-vulnerabile, iar fostul proprietar primește 83% din vânzări. 

Prețuri fără adaos comercial

Managerul magazinului, Zinaida Lazur, spune că detergenții și produsele cosmetice sunt vândute la un preț ce nu conține adaosul comercial și pot fi cumpărate de către oricare cetățean, iar îmbrăcămintea, încălțămintea și jucăriile pot fi vândute doar pensionarilor, invalizilor, persoanelor care vin din familii cu mulți copii, orfanilor, șomerilor.La „Binefăcătorul” nu sunt reduceri de sezon, însă, în preajma zilei de 1 octombrie, atunci când se marchează Ziua Internațională a Pensionarilor, aceștia primesc drept cadouri haine, încălțăminte, pentru că „nu toți cei care aduc aici produse o fac cu scopul de a primi bani înapoi”, afirmă Zinaida Lazur. Ea ne spune că acest magazin este susținut financiar de către Primăria mun. Chișinău, iar din lipsă de fonduri, acesta riscă să fie închis, dar lasă să se înțeleagă că acest pas ar putea fura multe zâmbete de pe fețele bătrânilor.

Pe timp de criză, „Binefăcătorul” e de ajutor

Vasile Buhanțov este unul dintre clienții fideli. Acesta ne-a mărturisit că vine aici o dată sau de două ori pe lună, în funcție de necesități, pentru a cumpăra câte ceva. „Vin aici, pentru că sunt prețuri bune. Cumpăr săpun, detergenți, cele necesare pentru casă”, spune Vasile Buhanțov.
Dacă pentru cineva „Binefăcătorul” este doar un magazin unde poate achiziționa produse la un preț ceva mai mic, atunci pentru Faina Dvornicova acesta este locul unde își aduce lucrările sale pe care le face cu drag. De mai bine de zece ani, aceasta croșetează, coase și îmbină culori ca, mai apoi, produsul final să-l expună spre vânzare aici. Din cei zece lei cu care se vinde una din lucrările sale, aceasta primește doar 8 lei și 37 bani, pentru că 7% constituie impozitul pe venit, iar 10% merg în fondul de binefacere. Dna Dvornicova ne spune că, deși are o pensie mică, lucrările pe care le confecționează nu au drept scop principal banii.

Dispariția magazinului unde își vinde lucrările - o tragedie

Cei 80 de ani pe care i-a adunat în calendarul vieții nu o determină să se odihnească prea mult. Îi place să creeze lucruri frumoase, acesta este motivul principal pentru care stăruie asupra lucrărilor sale, iar banii pe care îi câștigă au un rol secundar. La întrebarea ce s-ar întâmpla dacă acest magazin ar urma să fie închis, cu ochi triști a răspuns: „Ar fi o mare tragedie. Aici vin oameni de peste tot, atât din capitală, cât și din raioanele R. Moldova. Așa că acesta nu trebuie închis, ci trebuie lărgit”.

Valentina Constantinov, șef-adjunct al Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii a Consiliului municipal:
„În anul 2012, pentru întreținerea magazinului au fost alocate 244 mii lei. Da, în cadrul primăriei au existat discuții în ceea ce privește necesitatea existenței unui asemenea magazin, însă dacă pentru anul 2013 au fost acordați bani pentru întreținerea lui, înseamnă că au considerat de cuviință ca acesta să funcționeze”.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md